Ga naar de actuele regels die voor het visum Turkije in 2017 gelden

Begin 2014 voerde Turkije het e-visum in. Dit digitale visum zou het visum die je op het vliegveld kocht gaan vervangen. Vanaf 10 april 2014 zou dit nieuwe visum verplicht worden. Zonder het vooraf aanschaffen van het Turkse visum zou je het land niet meer in komen. Dit visum kun je kopen via de website van de Turkse overheid en kan alleen betaald worden via een creditcard.

Kritiek op het visum, beloftes niet waargemaakt

Er werd direct kritiek geleverd door de Nederlandse reisorganisatie. Het was te snel, reizigers zouden niet snel genoeg op de hoogte zijn van de nieuwe regels over het visum en het was erg raar dat er alleen betaald kon worden met een creditcard. De meeste Nederlanders zijn gewend om met iDeal te betalen en hebben geen creditcard.

Na de kritiek beloofde Turkije dat de invoering van de verplichting van het visum werd uitgesteld naar november 2014 en zouden ze later ook iDeal gaan toevoegen, evenals een Nederlandse website en klantenservice. Tot die tijd zou je het visum ook nog op het vliegveld kunnen kopen bij speciale digitale kiosken.

Tot op de dag van plaatsing van dit artikel (15 maart 2015) hebben ze in Turkije nog niets van hun beloftes waargemaakt. Nog altijd kun je alleen met een creditcard betalen en is de website niet in het Nederlands beschikbaar, net zo min als hun klantenservice.

Visum Turkije geen 15 euro meer

Ooit kostte het visum voor Turkije 10 euro en kon je deze na aankomst op het vliegveld kopen. Toentertijd kon je het visum nog niet online kopen. Het gevolg waren lange wachtrijen. Om dat te voorkomen heeft Turkije besloten voor de invoer van een digitaal visum die je vooraf kunt kopen, zodat je na aankomst meteen door kunt naar je vakantiebestemming.

Toen het visum vorig jaar werd ingevoerd waren de kosten $20 dollar. Omgerekend was dit ongeveer €15 euro. Inmiddels is de koers van de dollar bijna gelijk aan die van de euro en kost het visum nu $20 dollar met $0,70 cent servicekosten, waardoor het visum op dit moment €19,95 euro kost.

Geldigheidsregels paspoort en identiteitskaart

Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat de regels voor de geldigheid van het visum zouden veranderen. Er werd bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2015 het paspoort of de identiteitskaart nog minimaal 60 dagen na afloop van het visum geldig zou moeten zijn. Ook dit is tot op heden nog niet ingevoerd.

De huidige regel voor de geldigheid van uw reisdocument is als volgt. Uw paspoort of identiteitskaart dient minimaal 180 dagen geldig te zijn vanaf de dag van aankomst in Turkije.

Ga naar onze rekentool en zie meteen de minimale geldigheid van je legitimatie

Waar moet u op letten bij uw visumaanvraag?

Bij het aanvragen van uw visum voor Turkije is het van belang dat u op de onderstaande punten let, omdat het visum niet aangepast kan worden nadat deze is toegestuurd.

  • Controleer de datum waarop u uw visum in wilt laten gaan. Als u ’s nachts vliegt is het aan te raden om het visum 1 dag eerder in te laten gaan. Vliegtuigmaatschappijen vervroegen soms de vlucht met een dag.
  • Vul uw volledige voornamen in, zoals vermeldt op uw paspoort of identiteitskaart. Deze dienen exact overeen te komen.
  • Controleer het documentnummer van uw paspoort of identiteitskaart goed. Als u twijfelt of er een letter O of cijfer 0 staat: alleen de cijfers 0 worden gebruikt in een documentnummer.
  • Controleer uw e-mail adres. Zonder juist e-mail adres kan u het visum niet ontvangen.

TurkijeVisum.nl interview op RTL

RTL interviewde ons vorig jaar over het visum voor Turkije. Bekijk hieronder onze video.