Als je voor het eerst naar Turkije op vakantie gaat zijn er misschien dingen waar vragen over hebt of nog niet aan gedacht had. Wij hebben enkele handige reistips voor Turkije voor je op een rij gezet.

Kies voor all inclusive (of niet)

Turkije staat bekend om haar vele all inclusive hotels.De een gruwelt ervan, terwijl een ander het ideaal vindt. De meest vakantiegangers kiezen voor all inclusive omdat het zorgt voor een ontspannen vakantie. Je hoeft niet elke dag te denken waar je gaat eten of “wat eten we vandaag?”.

Turkse thee en mezze in een restaurant

Uit ons eerdere onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de reizigers een all inclusive vakantie boekt. Ondanks het clichébeeld van Turkije als all inclusive land koos een groot deel hier juist niet voor.

Je hebt vele uitstekende restaurantjes en terrassen waar je heerlijk kunt genieten van de Turkse keuken. En dan hebben we het niet over de Turkse pizza. Welke plaats je ook bezoekt, er is altijd genoeg keuze voor goed en lekker eten.

Verschillen in regio’s in Turkije

Turkije is een enorm groot land en er zijn dus ook verschillen langs de kust. Er wordt vaak gesproken over 3 gebieden, namelijk de Egeïsche kust, Lycische kust en de Turkse rivièra.

Turkse regio's: Egeïsche kust, Lycische kust en Turkse rivièra

Egeïsche kust

In het westen van Turkije ligt de Egeïsche kust met bekende plaatsen als Izmir, Kusadasi en Bodrum. Deze streek ligt direct naast de Griekse eilanden en vanaf Bodrum kun je een dagtocht maken naar Kos. De Egeïsche kust lijkt nog het meest op Griekenland met dorpen en steden met voornamelijk witte huizen. Wandel over de gezellige boulevards en verblijf in hotels die hier net wat luxer zijn.

Lycische kust

In het zuidwesten ligt tussen de Egeïsche kust en de Turkse rivièra de regio die de Lycische kust wordt genoemd. De regio staat bekend om haar gezellige plaatsen zoals Marmaris en Fethiye. Hier zul je eerder een appartement boeken dan een groot resort hotel. Je kunt er genieten van vele gezellige bars, café’s en restaurantjes.

Turkse rivièra

Ga je voor zon en all inclusive dan is de kans groot dat je in de Turkse rivièra terecht komt. Hier liggen de meeste badplaatsen en resorts in grote plaatsen zoals Antalya, Side, Kemer en Alanya. Het is populair bij veel Nederlanders. Je hebt hier all inclusive resort voor ieders budget.

Het klimaat is hier het meest geschikt voor een zon, zee, strandvakantie. De zomerse temperaturen beginnen hier al in het voorjaar en eindigen pas in het late najaar. In de andere regio’s is de zomerse periode korter.

Foto’s maken met je mobiel

Twee vriendinnen maken een selfie voor de Blauwe Moskee in Istanbul, Turkije

Tegenwoordig niet meer weg te denken. Waar je in een ver verleden nog je fotorolletje moest laten ontwikkelen om te zien of je foto’s überhaupt wel mooi geworden waren, schiet je tegenwoordig overal raak. Turkije is een fotogeniek land met prachtige gebouwen en zonovergoten stranden.

Je mag overal vrij fotograferen, er zijn echter een paar uitzonderingen. Zo mag je in het oosten van Turkije geen vrouwen fotograferen. Hiervoor moet je eerst toestemming hebben van de vader of echtgenoot.

Als je een moskee bezoekt mag je geen foto’s maken tijdens het gebed en moet je je flits uitzetten. In sommige moskeeën is het altijd verboden, let hierop als je een moskee bezoekt.

Fotografietips

Wil je dit keer echt eens mooie foto’s maken dan zijn er een paar basisregels die zorgen voor een perfect plaatje. We zijn gewend om het onderwerp in het midden van een foto te zetten. Kies er eens voor om het onderwerp een derde van links of rechts te plaatsen in het kader.

Dit is de “regel van drie”, wat vroeger in de schilderkunst al werd toegepast voor een mooie compositie. Bij sommige telefoons kun je een grid aanzetten waarbij je de lijnen op de juiste positie hebt.

Smartphone met gridlines maakt een foto van luchtballonnen in Cappadocië, Turkije

Een van de belangrijkste punten is de belichting van de foto. Soms is je foto overbelicht (teveel licht) of onderbelicht (te donker). Dit kun je oplossen door op het onderwerp op je scherm te tikken met je vinger. De camera zal dan automatisch het onderwerp goed belichten.

Wat ook kan helpen is om de zon niet in je lens te laten schijnen. Zorg dat de zon in je rug schijnt of aan de zijkant voor een mooi schaduweffect.

Een volledig scherpe foto kan mooi zijn, maar wat het nog interessanter maakt is werken met scherpte en diepte. De Samsung Galaxy telefoons hebben hier mooie opties voor die dit automatisch voor je doen. Door op het onderwerp te tikken met je vinger zal je camera deze scherpstellen en de omgeving vervagen. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp er nog beter uitspringt op de foto.

Goede reisverzekering

Wat is de juiste reisverzekering voor jou? Je hebt de keuze uit verschillende reisverzekeringen. Ga je niet zo vaak op vakantie dan is een kortlopende reisverzekering de juiste keuze voor jou. Ga je vaker dan kun je kiezen voor de doorlopende reisverzekering.

Ben je van plan een wereldreis te maken dan is een langlopende reisverzekering geschikt voor jou.

Dokter helpt met een gebroken arm

Verzeker je reis op tijd en vergelijk alle verzekeraars met elkaar. Ze verschillen van elkaar qua dekking en kosten. Bekijk en vergelijk goed wat voor jou van toepassing is. Het zou zonde zijn als je dekking niet voldoende is.

Denk ook om een annuleringsverzekering. Als je vakantie om wat voor reden dan ook niet meer doorgaat, en je hebt geen annuleringsverzekering afgesloten, dan kun je fluiten naar je geld. Een goede annuleringsverzekering kan dit voorkomen.

Per verzekeraar kan het verschillen met welke geldige redenen je aanspraak kan maken op teruggave van (een deel) van het geld. Je kunt dit bekijken in de polisvoorwaarden.