Dagelijks krijgen we tientallen vragen van verontruste reizigers: kan ik wel op vakantie naar Side/Marmaris/Alanya/Bodrum/etc.? Het antwoord is absoluut JA!

Het klopt dat er veel aanslagen in Turkije plaatsvinden, maar deze vinden allemaal plaats op plekken waar de meeste toeristen honderden kilometers vandaan blijven. Iemand ooit gehoord van een toeristenoord langs de grens met Syrië? Of in het uiterste oosten van Turkije? Natuurlijk niet!

Geen last van terrorisme

Turkije is een gigantisch land. Het heeft een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer. Nederland heeft een oppervlakte van slechts 41.543 vierkante kilometer en daarmee is Turkije bijna 19 keer zo groot als Nederland. Als er in de ene kant van het land wat aan de hand is, heb je daar honderden kilometers verderop geen last van. In Nederland zit je dichterbij Brussel en Parijs waar vreselijke aanslagen hebben plaatsgevonden, dan in Turkije bij de Turks/Syrische grens.

De kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag, is ontzettend klein. Zeker als je naar je hotel in een van de Turkse badplaatsen gaat. Hoe groot is nou de kans dat er net in jouw hotel, van de duizenden hotels in Turkije, iets zal gebeuren?

Goedkoop en rustig op vakantie

Onlangs las ik in het nieuws dat er voor komende zomer aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden gepleegd op de Europese stranden, zoals in Spanje of Italië. Voor Turkije zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Toch gaan veel mensen dit jaar liever naar Spanje op vakantie. De vraag naar vakanties in Spanje en Portugal is enorm, waardoor er al veel is uitverkocht en de prijzen veel hoger liggen dan normaal.

In Turkije is het dit jaar juist heel rustig. De Russen gaan niet en ook de Europese toeristen laten Turkije links liggen. De prijzen voor Turkije zijn dan ook erg laag vergeleken met andere jaren.

Ik heb zelf al gekeken naar een heerlijke vakantie in Turkije. Helaas gaat dat op dit moment niet vanwege ons werk voor TurkijeVisum.nl, maar misschien kan het in het najaar. Toen ik een goede aanbieding vond voor een reis van Corendon naar een super-de-luxe vijf sterren hotel, kwam ik toch echt in verleiding!

Honderden kilometers afstand

Om de afstanden in perspectief te plaatsen heb ik de afstanden uitgezocht van de meest bezochte badplaatsen naar Suruc, een dorpje waar een tijd terug een aanslag is gepleegd:

Badplaats – Afstand tot Suruc
Kusadasi – 1230 kilometer
Marmaris – 1225 kilometer
Bodrum – 1292 kilometer
Dalyan – 1174 kilometer
Fethiye – 1117 kilometer
Kemer – 969 kilometer
Antalya – 925 kilometer
Belek – 894 kilometer
Side – 854 kilometer
Alanya – 734 kilometer

Elke badplaats ligt dus honderden kilometers van de brandhaard vandaan. Ter vergelijking: vanaf Utrecht naar Brussel is het slechts 179 kilometer en van Utrecht naar Parijs is het 476 kilometer.

Kortom: als jij een heerlijke All-Inclusive vakantie naar Turkije boekt kun je gewoon veilig op reis. De kans dat er iets gebeurt is ontzettend klein en de plaatsen waar aanslagen gebeuren liggen honderden kilometers van je vandaan. Je zult daar dus niets van merken.

Laat je niet bang maken, want dat is juist het doel van terroristen!