Ga je alleen met je kind of kinderen of vakantie naar Turkije? Wat een heerlijk vooruitzicht! Hou er wel rekening mee dat je dan een toestemmingsformulier nodig hebt, zodat je aan de Nederlandse en Turkse autoriteiten kunt aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder om met je kind op reis te gaan.

Elke werkdag wordt er een Nederlands kind ontvoerd. Dat is natuurlijk veels te vaak! Om kinderontvoeringen tegen te gaan is de marechaussee samen met het centrum internationale kinderontvoering een campagne begonnen. Alleenreizende ouders vallen onder verscherpt toezicht en zullen sneller worden gevraagd om aan te tonen dat zij met toestemming van de andere ouder op vakantie gaan.

Ook in Turkije kunnen alleenreizende ouders om bewijs worden gevraagd. Volgens het Turkse consulaat dienen alle alleenreizende ouders over een toestemmingsformulier te beschikken.

Toestemmingsformulier downloaden

Het toestemmingsformulier kun je vinden op www.defensie.nl. Hier vind je ook meer advies over de documenten die je mee kunt nemen als je met kinderen reist.

Of klik op deze link om direct het formulier te downloaden:
Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (of in het Engels)

Voor ouders met éénouderlijk gezag die niet de toestemming nodig hebben van de andere ouder geldt dat zij het beste even contact kunnen opnemen met het Turkse consulaat in Rotterdam om te vragen wat zij nodig hebben om te kunnen aantonen dat het gezag voor de kinderen alleen bij hen ligt.

Voor meer informatie of vragen: https://www.kinderontvoering.org/