Istanbul leent zich uitstekend voor een stedentrip: de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt is letterlijk een kruispunt tussen oost en west en biedt vele bezienswaardigheden. Als je alles wilt zien kun je weken door de kleine straatjes dolen!
Het toeristisch hart van de stad is de wijk Sultanahmet, hier vind je de bekendste bezienswaardigheden. Als je een hotel boekt in Sultanahmet zit je op loopafstand van zoveel hoogtepunten!
Voor TurkijeVisum.nl reisden we af naar Istanbul en renden we een week lang door deze geweldige, veelzijdige stad. We verbleven in een hotel gevestigd in een oud, Ottomaans herenhuis dichtbij de blauwe moskee en overnachtten als een sultan. Wat een super leuke belevenis!
Wat moet je zeker doen als je in Istanbul bent? Een overzicht!
1. De Sultan Ahmet moskee of blauwe moskee
Deze prachtige moskee is gigantisch en heeft maar liefst zes minaretten! Van binnen is de moskee indrukwekkend door de meer dan 20.000 handgeschilderde tegeltjes uit Iznik (bekend om zijn keramiek) in de kleuren blauw, groen en bruin. De moskee is aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd en de grootste koepel heeft een doorsnede van 33 meter.
Als je de moskee bezoekt, hou er dan rekening mee dat hij 5 keer per dag gesloten is voor toeristen vanwege gebedsdiensten. Daarnaast is dit een van de toeristische hoogtepunten van Istanbul en dat houdt in dat er lange rijen kunnen staan. Bezoek de moskee daarom ’s ochtends zo vroeg mogelijk om voor de drukte aan te zijn.
2. Het Topkapipaleis
Dit indrukwekkende paleis werd gebouwd in de vijftiende eeuw en was maar liefst vier eeuwen het centrum van het Osmaanse rijk. Tegenwoordig is het paleis een museum en een must-see als je in Istanbul bent!
Het Topkapi paleis is samen met de blauwe moskee een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Istanbul. Om lange rijen te voorkomen kun je het beste eerst naar de Hagia Irene, een kerk tegenover het Topkapi paleis om daar een Museum Pass Istanbul te kopen. Daarmee heb je gedurende vijf dagen toegang tot de mooiste musea in Istanbul (waaronder de Hagia Irene, het Topkapi paleis en de Hagia Sophia) en hoef je niet in de rij te staan om een kaartje te kopen.
3. De grote bazaar
De grote bazaar van Istanbul heet niet voor niets de grote bazaar: hij heeft 60 straten en meer dan 5.000 winkeltjes! Dagelijks bezoeken zo’n 250.000 tot 400.000 mensen de bazaar. De bazaar bestaat al sinds de vijftiende eeuw. Door zijn lange historie en enorme omvang is de Grand Bazaar één van de oudste en grootste markten ter wereld.
4. De Hagia Sophia of Aya Sofia
Dit gigantische gebouw stamt uit de zesde eeuw na Christus en werd eerst gebouwd als kathedraal. Eeuwenlang was het de grootste kathedraal ter wereld en als je de Hagia Sophia voor het eerst ziet vraag je je af hoe mensen dit ooit hebben kunnen bouwen zonder moderne techniek of machines.
Na de verovering van Constantinopel door de Turken werd de Hagia Sophia de Aya Sofia en omgedoopt tot een moskee. Dat bleef het vijf eeuwen lang tot de Hagia Sophia in 1934 door Atatürk tot een museum werd uitgeroepen.
5. Basilica Cisterne
De Basilica Cisterne is een ondergrondse wateropslagplaats uit de vijfde eeuw. Het is één van de vele Cisternen onder Istanbul die werden gebouwd om de stad van drinkwater te voorzien tijdens oorlogen; als de stad omsingeld werd door vijanden.
In de Basilica Cisterne vind je meer dan 300 zuilen waarvan de bekendste die met de omgekeerde medusahoofden zijn. Vaak werden voor dit soort ondergrondse opslagplaatsen oude zuilen van andere gebouwen gebruikt en de herkomst van de Medusahoofden is dan ook niet bekend.
6. Boottocht over de Bosporus
Istanbul wordt in een Europees deel en een Aziatisch deel gescheiden door de Bosporus, een zeestraat die de zee van Marmara en de Zwarte Zee met elkaar verbindt. Je kunt een boottocht boeken die je in een aantal uren over de Bosporus voert. Je ziet de gigantische cruise schepen die liggen aangemeerd, de bruggen en prachtige villa’s van de rijken der aarde die een optrekje aan de zeestraat hebben.
7. Een bezoek aan de Hamam
Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder je te hebben laten verwennen in een Hamam, een traditioneel Turks badhuis. In de stad vind je een aantal zeer oude hamams waar je traditioneel gewassen en gescrubt wordt. Wij hebben zelf de Cağaloğlu Hamam bezocht, dichtbij de Grand Bazaar. Deze Hamam stamt uit 1741 en ziet er van binnen prachtig uit!
8. Het Hippodroom
Dit plein uit de oudheid werd gebruikt voor spannende wagenwedstrijden en andere vormen van vermaak. Het plein stamt uit de derde eeuw na Christus en van de gebouwen die er stonden is niets overgebleven, maar de obelisken staan er nog en aan de vorm van het plein te zien kost het je weinig moeite om de dappere wagenrenners voor te stellen die hier rondscheurden.
9. Galatatoren
Als je wilt genieten van een prachtig uitzicht over Istanbul, dan raad ik je aan om de stad te bekijken vanuit de ruim 66 meter hoge Galatatoren. De toren is gebouwd in 1348 en steekt dus al bijna 700 jaar boven de stad uit. Destijds was de Galatatoren het hoogste gebouw van heel Istanbul! Later werd de toren gebruikt als uitkijktoren om branden te spotten. Zo voorkwam de toren dat branden zich uitspreidden over de stad.
10. Turks eten
In Istanbul kun je heerlijk eten! De Turkse keuken is wereldwijd beroemd en als je in Istanbul bent moet je natuurlijk al dit lekkers uitproberen. Begin ’s ochtends met een simpel Turks ontbijtje dat bestaat uit brood, komkommer, kaas, boter, honing en tomaten. En natuurlijk drink je er een kopje Turkse thee bij!
Zoetekauwen komen helemaal aan hun trekken. De hele dag door kom je langs winkeltjes, bakkerijen en stalletjes waar de prachtigste lekkernijen kunt kopen. Vergeet natuurlijk niet het Turks fruit (dat je ergens vers kunt laten afknippen van lange rollen) of proef de verschillende soorten baklava met walnoten, hazelnoten of pistachenoten (mijn persoonlijke favoriet!).
’s Avonds kun je helemaal los gaan: als voorgerecht kun je de heerlijke voorgerechten of hapjes proberen: Mezze! Neem daarna een traditionele Turkse rode linzensoep. Als hoofdgerecht heb je zoveel keuze: wil je vlees, vis of liever vegetarisch? En voor het toetje vraag je gewoon weer de kaart en wordt het lastig kiezen tussen de heerlijkste zoetigheden.
Lees ook: 10 heerlijke gerechten uit de Turkse keuken
Wil je alles proberen en heb je te weinig tijd? Ik deel altijd mijn gerechten met mijn reispartner. Zo kun je dubbel zo veel proeven :D