Shoppen in Turkije is super leuk! Er is een groot aanbod aan winkels en zelfs in het kleinste dorp wordt regelmatig een markt gehouden. Een souvenir is natuurlijk heel leuk om mee naar huis te nemen: zo heb je elke dag een aandenken aan een heerlijke vakantie. Maar wat zijn nou dé souvenirs die je mee moet nemen uit Turkije?

1. Turks Fruit

Turks fruit in allerlei kleuren
Turks fruit in allerlei kleuren

Deze heerlijke Turkse snoepjes kun je overal kopen. De lekkerste zijn te koop in speciale winkels waar allerlei Turkse zoetigheden worden verkocht. Je kunt hier dan ook direct wat heerlijke baklava inslaan! In de snoepwinkels staat het Turks fruit in rollen in tientallen verschillende smaken opgestapeld. Je kunt kiezen hoeveel je wilt (ik ging zelf voor een kilo omdat ik zo veel smaken kon uitproberen) en de verkoper knipt van elk rolletje een stuk af.

2. Waterpijp

Verschillende waterpijpen
Verschillende waterpijpen

Heb je weleens een waterpijp geprobeerd? In veel Turkse restaurants kun je een waterpijp bestellen met een smaak tabak naar jouw voorkeur. Zo is er bijvoorbeeld appel of granaatappel te bestellen.

Deze prachtige waterpijpen kun je ook zelf kopen. in een bazaar heb je de keuze uit allerlei soorten waterpijpen; van klein tot gigantisch groot. Zoek eentje uit die je bevalt en onderhandel scherp over de prijs. Uiteindelijk kom je uit op een prijs die zowel jou als de verkoper bevalt! Laat hem goed inpakken, zodat de waterpijp niet kapot gaat als je hem naar huis vervoert.

3. Nazar of blauw oog

Het blauwe oog
Het blauwe oog

Deze amuletten vind je op elke bazaar. Ze zouden je beschermen tegen het boze oog. Je hebt ze in alle maten: van heel klein tot heel groot. De kleine kun je dragen als sieraad en de grote kun je in huis hangen. Als een blauw oog kapot gaat, dan heeft hij gedaan waarvoor hij dient: hij heeft het boze dan afgewend en dan wordt hij gauw vervangen door een nieuwe.

4. Nepkleding of tassen

Tassen op de bazaar
Tassen op de bazaar

Als je op zoek bent naar mooie kleding of tassen voor een veel lagere prijs, dan kun je in Turkije flink nepperds shoppen. Vooral de tassen zijn meestal prachtig nagemaakt en zo met het blote oog niet van echt te onderscheiden. Houdt er wel rekening mee dat je niet alles mee mag nemen, in dit artikel vind je de douaneregels.

5. Leer

Leren kleding
Leren kleding

Als je met een georganiseerde excursie mee gaat, doe je vaak ook een sieradenfabriek of een leerfabriek aan. Voel je niet verplicht om hier iets te kopen, maar als je iets koopt dan krijgt de reisorganisatie en de reisbegeleider een commissie.

Vaak is er een modeshow (mijn nogal breed gespierde vader deed tijdens een vader/dochters tripje naar Istanbul mee met de modeshow en zag er met de grootste maat leren jas echt uit als iemand van de maffia met twee mooie dames aan zijn zijde) en kun je uitgebreid alle kleding passen. Zo heeft mijn zusje een prachtig rood leren jasje gekregen van mijn vader en na vijf jaar heeft ze hem nog steeds! Vergeet niet flink te onderhandelen, anders betaal je te veel.

6. Turks tapijt

Turkse tapijten op de bazaar
Turkse tapijten op de bazaar

Het ultieme souvenir en ontzettend hip op dit moment is een Turks tapijt. Voor elk budget is er wel een en voor kwaliteit betaal je natuurlijk, maar dan ben je wel verzekerd van een tapijt dat jaren mee gaat. Zeker als je een rondreis door Cappadocië maakt en tapijtenstad Konya aan doet, zal je veel Turkse tapijten tegen komen.

7. Goud

Gouden juwelen
Gouden juwelen

In Turkije is goud onderdeel van de cultuur: als je (als vrouw) gaat trouwen, krijg je gouden sieraden van je schoonouders. Als je op de grote bazaar in Istanbul bent, zie je talloze Turkse families gouden sieraden kopen. Je kunt zelf ook de mooiste sieraden kopen als je in Turkije bent.

Net als bij een leerfabriek, wordt er ook vaak bij een sieradenwinkel gestopt als je met een georganiseerde excursie mee gaat, de reisorganisatie en reisleider krijgen dan een commissie van de spulletjes die jij en je medetoeristen kopen. Er staan geen prijzen op de sieraden, omdat er wordt verwacht dat er over de prijs wordt onderhandelt.

8. Appeltjesthee

Turkse appeltjesthee
Turkse appeltjesthee

Dit vind ik zelf zo lekker! Een mooi klein souvenir maar een die je wel écht dat Turkije gevoel geeft. Koop er direct ook een paar mooie kleine Turkse theeglaasjes bij! :D De Turkse appeltjesthee is een soort poeder dat je aanmaakt met kokend water. De thee is ontzettend zoet en erg lekker. Tegenwoordig zijn er ook andere smaken dan appel te verkrijgen, zoals sinaasappel en granaatappel.

9. Hamamdoek

De hamamdoek heb je in allerlei kleuren
De hamamdoek heb je in allerlei kleuren

Als je weleens in de hamam geweest bent, dan weet je dat je daar een grote, dunne, katoenen doek omgewikkeld krijgt. Deze doek is traditioneel rood of blauw maar is tegenwoordig in allerlei kleuren en patronen te verkrijgen. Hij is ideaal voor op het strand want hij is groot en hij droogt snel.

10. Baklava

Heerlijke baklava
Heerlijke baklava

Mmmmmmm baklava! Een heerlijke zoete lekkernij van bladerdeeg, honing en noten. In een banketbakkerij kun je vaak een kopje koffie drinken en heb je keuze uit tientallen soorten baklava. Probeer er een paar en dan weet je direct welke je mee naar huis moet nemen! Je hebt ze met walnoten, pistachenoten of hazelnoten en de kleine groene rolletjes met pistache zijn mijn favoriet. Ik kom altijd een paar kilo zwaarder terug uit Turkije :D