We meldden het al eerder: je mobiele telefoon gebruiken in Turkije is erg prijzig. Het land behoort niet tot de Europese Unie en vandaar dat er geen maximale kosten gelden voor bellen, sms’en of internetten.

Vandaag schrijft de Britse krant de Daily Mail over een meisje dat een telefoonrekening kreeg van maar liefst 21,819 pond, ongeveer 30.836 euro, na een familievakantie van twee weken in Turkije.

Shannon Mills, een negentien jarige verpleegster uit Schotland, beweert dat ze voor vertrek uit het Verenigd Koninkrijk een pakket met 30 megabyte kocht bij provider O2 voor een bedrag van 120 pond. Eenmaal in Turkije sloeg ze aan het Facetimen en bracht ze veel tijd door op Facebook.

Na een paar dagen ontving ze een smsje van O2 dat haar rekening inmiddels 2,208 pond (3968 euro) bedroeg. Ze schrok, maar dacht dat haar vader een grapje met haar uithaalde omdat ze zoveel op haar telefoon zat. Uiteindelijk schakelde ze toch de dataroaming uit, maar ze bleef smsjes krijgen met een steeds hogere rekening. Het te betalen bedrag liep op tot maar liefst 30.836 euro. Een bedrag dat de verpleegster natuurlijk niet zo kan overmaken naar de provider.

Shannon met haar hoge rekening
Shannon met haar hoge rekening – © Mirror

Volgens een woordvoerder van O2 verzocht Mills de provider steeds om de dataroaming weer in te schakelen: ze kreeg smsjes waarin de bedragen die ze verbruikte werden vermeld met de mededeling dat haar dataroaming werd geblokkeerd. Ze verbruikte zoveel data in zo’n korte tijd dat de rekening in no-time duizenden euro’s bedroeg.

O2 wil Mills nu tegemoet komen, door haar alleen de data te laten betalen die ze in de eerste 24 uur na het deblokkeren van de dataroaming heeft verbruikt. Dat scheelt al een hoop maar de rekening blijft nog steeds torenhoog: ze is nu ruim 4000 euro schuldig.

De meeste hotels in Turkije hebben Wifi dus zet je telefoon voor vertrek vanaf het vliegveld in Nederland in de vliegtuigmodus en schakel dataroaming uit. Maak zoveel mogelijk gebruik van de hotel Wifi. Ga je op pad en heb je navigatie nodig? Schakel Google Maps dan al voor vertrek in, dan wordt de kaart geladen en kun je daarna, zonder internet, je bestemming makkelijk bereiken.

Dataroaming uitzetten bij Android

Niet ieder toestel heeft dezelfde manier voor het aanpassen van de dataroaming. We geven hierbij de meest voorkomende mogelijkheid om dataroaming uit te schakelen.

Ga naar “instellingen” > “draadloos en netwerken” > “meer” > “mobiele netwerken”. Hier kun je het hele mobiele internet uitzetten (gegevenstoegang) of alleen het internet voor het buitenland (gegevensroaming). Normaal gesproken staan beide standaard aan.

Dataroaming uitzetten bij iOS

Als je een Apple iPhone gebruikt kun je de dataroaming uitschakelen via “instellingen” > “algemeen” > “mobiel netwerk”. Je kunt hier kiezen om het totale mobiele internet uit te schakelen of alleen dataroaming. Eventueel kun je hier ook nog mobiele data uitzetten voor bepaalde onderdelen van je telefoon.

Dataroaming uitzetten bij Windows

Bij een Windows telefoon ga je naar “instellingen” > “systeem” > “mobiel netwerk”. Vervolgens kun je hier de gegevensroaming aan- of uitzetten.