Update 29 juni:

De regels zijn onlangs gewijzigd. Bekijk de actuele regels voor het aanvragen van een visum voor Turkije.

Er zijn de laatste tijd veel tegenstrijdige berichten over de regels voor het visum naar Turkije geweest: de tijd dat het reisdocument geldig moet zijn verschilt regelmatig, er zou voor minder dan vijftien euro op het vliegveld een visum kunnen worden aangeschaft, er zou wel/niet met een noodpaspoort naar Turkije gereisd kunnen worden, er zou niet meer op de luchthaven een visum kunnen worden aangeschaft en zo zijn er nog veel meer berichten! Wij hebben dit de afgelopen week precies uitgezocht en hebben wederom contact opgenomen met het Turkse consulaat.

Geldigheidsduur reisdocument: hoe lang moet je paspoort of identiteitskaart tenminste geldig zijn voor een reis naar Turkije?

Het afgelopen jaar hebben de Turkse autoriteiten regelmatig de regels voor de geldigheidsduur van het reisdocument verandert: het liep uiteen van 3 maanden tot 9 maanden. Nu is er definitieve regelgeving (voor zolang als dat duurt) en moet je reisdocument voor een vakantie naar Turkije tenminste 60 dagen na afloop van het visum geldig zijn. Dat houdt in dat je paspoort of identiteitsbewijs tenminste 8 maanden geldig moet zijn.

Probleem hierin is dat het systeem van de Turkse autoriteiten waarin wij de visa aanvragen nog steeds uitgaat van een geldigheidsduur van zes maanden. Wij kunnen de visa dus alleen controleren op het voldoen van de termijn van zes maanden. Als het paspoort minder dan zes maanden geldig is, kunnen wij het visum niet aanvragen. Let er zelf goed op dat het reisdocument dat je gebruikt bij een reis naar Turkije nog tenminste acht maanden geldig is!

De gegevens die wij van het Turkse consulaat hebben gekregen spreekt zichzelf ook tegen: op sommige plaatsen wordt gesproken van zes maanden terwijl in een ander document over de zestig dagen na afloop van het visum wordt gesproken. Heel vervelend en onduidelijk. We gaan uit van de nieuwe regelgeving van zestig dagen na afloop van het visum.

Wij zullen ons aanvraagformulier aanvullen met de opmerking dat het reisdocument acht maanden geldig moet zijn en het is aan mensen zelf om goed op de afloopdatum van het paspoort of de identiteitskaart te letten.

Een visum aanschaffen op het vliegveld in Turkije

Het is nog mogelijk om een visum aan te schaffen op het vliegveld in Turkije. Eerder was er sprake van dat dit niet meer mogelijk zou zijn en dat een online visum verplicht zou worden. Tot op heden is dat niet het geval. Wel krijgen wij van veel klanten het bericht, vooral van mensen die vanuit Duitsland vliegen, dat zij niet worden toegelaten in het vliegtuig als zij niet van te voren een visum hebben aangeschaft. Daarnaast kunnen de wachtrijen voor het visumloket ter plaatse flink oplopen: de Turken gaan ervan uit dat mensen over een e-visum beschikken en zetten dus weinig personeel in bij de visa balie.

Via een beoordeling van Kiyoh (het onafhankelijke bedrijf waar mensen een beoordeling over onze dienstverlening kunnen achterlaten) vertelde een mevrouw ons dat er paaltjes op het vliegveld van Istanbul Ataturk zouden staan waar men voor minder dan 15 euro een visum kon aanschaffen. Begrijpelijk was dat ze ons daardoor erg onbetrouwbaar vond, omdat wij nergens op onze website hierover spreken.

Naar aanleiding van dit bericht hebben wij contact opgenomen met het Turkse consulaat om te vragen naar deze paaltjes, en of ze ook op andere vliegvelden in Turkije staan of komen. Zij weten ook niets van deze paaltjes of de lage prijs van dit visum.

Visum verkrijgen met een noodpaspoort

Over noodpaspoort blijven we tegenstrijdige verhalen horen en we krijgen nergens duidelijk antwoord of er nou wel of niet met een noodpaspoort naar Turkije gereisd mag worden. In de gegevens die wij van het Turkse consulaat hebben gekregen, staat nergens dat een noodpaspoort niet geldig zou zijn. Alleen dat de voorwaarde dus is dat het gebruikte reisdocument tenminste acht maanden na ingangsdatum van het visum geldig moet zijn.

Personen met een vluchtelingenstatus

Dagelijks krijgen wij veel vragen van mensen met een andere dan de Nederlandse nationaliteit. Zij vragen of zij met een vreemdelingendocument of verblijfsstatus een visum voor Turkije kunnen aanvragen via TurkijeVisum.nl.

Ondanks dat mensen aangeven dat op het document staat dat deze geschikt is voor reizen naar alle landen, behalve het land waar men vandaan gevlucht is, is het voor ons niet mogelijk om voor deze personen een visum aan te vragen. Er gelden afwijkende regels en vandaar dat het consulaat ons ook vraagt om deze mensen naar hun door te sturen: er moet dan een visum worden aangevraagd bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Nieuwe nationaliteiten toegevoegd

Voor mensen met een westerse en Amerikaanse nationaliteit kunnen wij het visum wel aanvragen. Wij hebben recent een aantal nieuwe landen aan ons aanvraagformulier toegevoegd:

 • Amerika
 • Australië
 • Canada
 • Ierland
 • Kroatie
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk

Mocht je nationaliteit er niet bij staan, neem dan even contact met ons op via e-mail en dan kijken wij of er een visum nodig is en voor welke prijs. Er gelden namelijk verschillende bedragen voor een visum voor Turkije.