Tijdens een rondreis van Istanbul langs de kust naar Alanya en vanaf daar door de binnenlanden en Cappadocië terug naar Istanbul, wilden we naar de ruïnes van Pergamon, in het huidige plaatsje Bergama. Daar zijn op drie plaatsen prachtige ruïnes te vinden, die een stuk minder drukbezocht worden dan Efeze.

We begonnen boven op de heuvel in de Acropolis. Tot halverwege de berg konden we met de heuvel en vanaf daar moesten we met een kabelbaan verder omhoog. Nou heb ik enorme hoogtevrees en net op een andere plaats voor het eerst in een kabelbaan geweest dus eigenlijk was ik er niet echt gerust op… toen we in het bakje zaten en mijn vriend enthousiast van de ene kant naar de andere kant liep om het mooie uitzicht te fotograferen en het bakje heen en weer begon te schudden heb ik hem op niet zo’n vriendelijke toon gedwongen om rustig te gaan zitten ;-)

Eenmaal uit de kabelbaan bevrijd was ik door de hitte erg dorstig en konden we onder een paar bomen (schaduw!) genieten van een heerlijk kopje Turkse appeltjesthee met gözleme. Als je weleens op vakantie bent geweest naar Turkije heb je dat vast weleens geproefd: het is deeg gevuld met gehakt, feta of suiker en vervolgens gebakken op een soort gietijzeren bol. Erg lekker in ieder geval!

Langs hekken en prikkeldraad

Na een tocht langs alle bezienswaardigheden in de Acropolis besloten we een bezoek te brengen aan de rode basiliek. Deze basiliek is helemaal uit baksteen gebouwd, wat erg bijzonder is in deze omgeving. Daarnaast staan er talloze beelden van Egyptische goden uit de tijd van de farao’s, erg bijzonder!

Rode stenen van de rode basiliek in Pergamon
Rode stenen van de rode basiliek in Pergamon

Vanaf de rode basiliek reden we naar het Asklepieion. In mijn reisgids stond vermeld dat het Asklepieion van Pergamon aan een militaire basis ligt en dat het verboden was om foto’s te maken van de basis.

Toen we langs allemaal hekken, prikkeldraad en waarschuwingsbordjes reden, wisten we dus dat we op de goede weg waren! Overal stonden militairen in vol ornaat met grote geweren. Die houden vast de wacht om te zorgen dat stomme toeristen echt niet stiekem foto’s maken, dachten wij. En we reden vrolijk verder, uiteraard zonder foto’s te maken.

Toen de weg werd geblokkeerd door afzettingsborden, konden wij er met onze gehuurde Opel nog wel tussendoor. Toen er uiteindelijk wel heel veel militairen waren en we echt niet verder konden rijden, omdat de weg was versperd door het prikkeldraad… begonnen we ons toch af te vragen of we wel goed waren gereden. Het Asklepieion konden we nog steeds zien, maar we zagen geen weg ernaartoe. We vonden het ook wel raar dat er zoveel prikkeldraad op de grond lag.

Spreekt er iemand Engels?

We draaiden de auto om, zonder door het prikkeldraad te rijden, en reden terug. Ondertussen liepen er aan beide kanten militairen met ons mee en moesten we stoppen omdat de weg terug was geblokkeerd door een opgesteld peloton soldaten. We moesten stoppen en we probeerden uit te leggen dat we het Asklepieion zochten. Helaas sprak geen van de soldaten Engels en dus kwam ons Turkse taalboekje erbij. Er staan veel standaardzinnen in, maar een zin om uit te leggen dat we per ongeluk een militaire basis waren opgereden is nog niet in het boekje opgenomen.

De militairen hadden geloof ik wel door dat we verdwaald waren en zochten tien minuten naar de enige man op de basis die Engels sprak. Die legde ons uit hoe we wel moesten rijden. Hij was erg trots dat hij het ons als enige kon uitleggen en wij waren super blij dat we de basis weer konden verlaten! Uiteindelijk bleek de ingang een stukje verderop te liggen en kwamen we alsnog bij de ruïnes terecht. Ze waren erg mooi.

Overblijfselen van het Asklepieion, Turkije
Overblijfselen van het Asklepieion, Turkije

Douchen met koud water

’s Avonds sliepen we in een goedkoop hotel onder de moskee. De kamertjes waren piepklein en niet erg schoon. In de douche was er alleen koud water en maar een heel klein straaltje. Toen we het beddengoed opensloegen lagen er allemaal zwarte haren, terwijl wij beiden blond zijn. Maar we waren vies, zweterig, stoffig en moe, dus na een verkoelende douche hebben we heerlijk geslapen tot we wakker werden van de oproep tot het gebed.

We vonden Pergamon prachtig en het is zeker een aanrader als je mooie ruïnes wilt zien zonder dat er duizenden toeristen lopen. Vanaf de top van de Acropolis heb je een geweldig uitzicht over het omringende land.

Het uitzicht bij het amfitheater in Pergamon
Het uitzicht bij het amfitheater in Pergamon