Het vakantieseizoen is in volle gang en dat betekent helaas ook dat er weer duizenden mensen het slachtoffer zijn van websites die neptickets of nepvakanties aanbieden.

Reizigers boeken voor veel geld een vakantie voor het hele gezin en komen er pas op Schiphol achter dat de reisorganisatie niet bestaat. Hadden we eerder al klanten van Zonfly wiens reizen naar Turkije niet doorgingen omdat ze zogenaamde “spooktickets” hadden gekregen, nu waarschuwt het Juridisch Loket voor reisorganisatie Casasky, gespecialiseerd in niet bestaande tickets naar Marokko.

Hoe voorkom je nou dat je zelf slachtoffer wordt en je vakantie in rook ziet opgaan? Een paar tips:

  1. Kijk naar de contactmogelijkheden
    Staat er een “normaal” telefoonnummer op de website? Een professioneel reisbureau heeft een vaste telefoonlijn en is niet alleen bereikbaar via een mobiel telefoonnummer. Controleer of het telefoonnummer bereikbaar is.
  2. Lees de beoordelingen van klanten
    Zij kunnen je het beste een beeld van het bedrijf schetsen. Let er wel op dat de beoordelingen onafhankelijk zijn. Er zijn genoeg organisaties die zelf de beoordelingen op de website zetten, zo krijg je niet een eerlijk beeld.Hoe weet je of reviews echt zijn?
    Als ze worden uitgevoerd door een bedrijf als Kiyoh of Trustpilot weet je zeker dat alle beoordelingen worden getoond. Een groot bedrijf met veel klanten krijgt niet alleen positieve beoordelingen: als je 100.000 klanten hebt, is er altijd wel iemand die niet tevreden is. Kijk dus of er ook negatieve beoordelingen staan. Een bedrijf heeft altijd de mogelijkheid om op deze negatieve reviews te antwoorden, hoe gaat het bedrijf hier mee om? Onafhankelijke beoordelingen zijn een goede graadmeter voor de betrouwbaarheid van een bedrijf.
  3. Controleer op ANVR of SGR lidmaatschap
    De meeste reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) en de SGR (Stichting Garantiegelden Reisgelden). Kijk of de logo’s van deze organisaties worden gevoerd op de website waar je de vakantie wilt boeken, maar staar je er niet blind op. Logo’s kunnen makkelijk op de website worden geplaatst, zonder dat men daadwerkelijk hierbij is aangesloten. Op de website van de ANVR (http://www.anvr.nl/anvr-leden-en-branchepartners/) kun je controleren of je reisorganisatie lid is.
  4. Bekijk hoe lang een website geregistreerd is
    Als een website al geruime tijd bestaat, is de kans dat deze betrouwbaar is groter dan wanneer de website pas een week online staat. Oplichters hebben een website zo online en als het geld geïncasseerd is, is de website ook zo weer uit de lucht te halen waardoor je naar je geld kunt fluiten. Ga naar www.sidn.nl en vul de domeinnaam in. Ga akkoord met de voorwaarden aan en klik op “OK”. Vervolgens zie je bij “Datum registratie” wanneer de domeinnaam is vastgelegd.
  5. Zoek online naar ervaringen met de reisorganisaties
    Op veel forums delen mensen hun ervaringen met bedrijven. Als je bijvoorbeeld op “ervaringen TurkijeVisum.nl” zoekt, krijg je de forums van Kassa (Vara) en Sunweb.
  6. Controleer of je op een beveiligde website zit
    Dit herken je aan het groene slotje in de adresbalk van de website. Betaal alleen via een beveiligde website.

Met deze tips kun je gemakkelijk achterhalen hoe betrouwbaar een website is. Blijf altijd kritisch, is de prijs voor een vakantie te mooi om waar te zijn? Dan is het ook te mooi om waar te zijn.