Turkije is voor Nederlanders één van de meest populaire vakantiebestemmingen. De meeste toeristen zullen zich ophouden aan de Turkse Rivièra, in het zuidwesten van Turkije. Hier zijn veel stranden, is altijd zon en zijn er talloze hotels en resorts.

Maar Turkije biedt veel meer dan zon, zee en strand. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Pamukkale en Hierapolis.

Kasteel van katoen

Uitzicht over de baden in Pamukkale (Kasteel van katoen) in Turkije

Wanneer je in het zuidwesten van Turkije bent, waar de meeste toeristen naartoe gaan, dan loont het om de binnenlanden in te trekken. Een grote stad die je tegenkomt als je vanaf de kust de binnenlanden inrijdt, is Denizli. Iets ten noorden van Denizli kun je genieten van een prachtig natuurfenomeen, namelijk Pamukkale.

Pamukkale betekent in het Nederlands ‘kasteel van katoen’ en bestaat uit een grote helling of plateau met terrassen. Vanaf de helling stroomt helder blauw water in deze terrassen. Dit is op zich al mooi om te zien, maar het bijzondere is dat de terrassen spierwit zijn. Dit is het gevolg van kalksteenafzettingen. Het stromende water is namelijk warm, met een gemiddelde temperatuur van 35° Celsius en zit vol met kalk.

Als het water afkoelt, slaat calciumcarbonaat neer en vindt er kalkvorming plaats. Zo zijn in duizenden jaren, prachtige witte kalkterrassen ontstaan. Het gehele plateau heeft een mooie witte kleur en lijkt op een wit sprookjeskasteel. Vandaar ook de naam ‘kasteel van katoen’.

Enkele van de met water gevulde terrassen zijn opengesteld voor het publiek. Hier kun je dus heerlijk in warm water ontspannen. Wanneer je het gebied betreedt, moet je wel je schoenen uitdoen. Pamukkale kan soms druk zijn, waardoor enige bescherming nodig is.

De ruïnes van Hierapolis

Pamukkale trekt zoveel belangstelling dat het nabijgelegen Hierapolis soms vergeten wordt. Hierapolis werd in de 2de eeuw voor Christus gesticht. Directe aanleiding voor de stichting van Hierapolis was Pamukkale. Aan het water werd namelijk een geneeskrachtige werking toegeschreven. Neem je zwembroek mee, want je kunt hier ook in zwemmen.

Mensen zwemmen in het antieke Cleopatra's zwembad met thermaal water in Hierapolis, Turkije

Hierapolis is onlosmakelijk met Pamukkale verbonden en is daarom de moeite waard voor een bezoek. Dat Hierapolis een grote stad was, blijkt wel uit de ruïnes die zijn overgebleven en die je kunt bezoeken.

Er liggen ruïnes van een enorm theater, waar plek was voor 7.000 mensen, een Romeins badhuis waar nu een museum in is gevestigd, een basiliek en een tempel.

In het theater vindt jaarlijks nog een groot muziekfestival plaats. Zowel Pamukkale als Hierapolis staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zaken regelen voor vakantie Turkije

Wanneer je naar Turkije reist, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Veiligheid gaat boven alles en de veiligheidssituatie in Turkije kan van de ene op de andere dag veranderen. Check voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook gezondheid is belangrijk tijdens je vakantie, dus zorgverzekeringen vergelijken op zorg in het buitenland is.