In januari 2014 was er veel verbazing over de voorgenomen verplichting van de Turkse autoriteiten om vanaf april 2014 het online, vooraf gekocht e-visum verplicht te stellen. Het visum kon alleen via een ongebruiksvriendelijke website in het Engels, Turks, Frans of Chinees worden aangevraagd en worden betaald met creditcard. Lastig, aangezien lang niet elke Nederlander over een creditcard beschikt of een visumaanvraag in een vreemde taal kan doen.

Domeinnaam vastgelegd in het bos

Tijdens een vroege boswandeling vertelde Mandy dit nieuws aan haar vriend Mark, websitebouwer van beroep: “kunnen wij een website maken waar reizigers het visum voor Turkije in het Nederlands kunnen bestellen en makkelijk betalen met iDeal?” Het idee voor TurkijeVisum.nl was geboren!

In een open plek in het bos waar enigszins internetverbinding was werd gauw de domeinnaam www.turkijevisum.nl vastgelegd. En binnen twee weken was de website online.

Werken van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht

De eerste weken liep het nog geen storm: bij elk visum dat werd verkocht waren we hartstikke blij! Dat veranderde in de aanloop naar de meivakantie. Vanaf maart en april verdubbelde het aantal visumaanvragen elke week. Er werden honderden visa per dag verkocht en de telefoon stond roodgloeiend.

Vanaf de keukentafel werd er om zes uur ’s ochtends begonnen met werken en dat eindigde pas rond twee uur ’s nachts. Er werd personeel fulltime aangenomen en er werd een callcenter ingeschakeld om de telefoontjes af te handelen.

Website werd snel gekopieerd

Niet alles liep van een leien dakje. Het kip met de gouden eieren werd schaamteloos gekopieerd: er kwamen onbeveiligde websites online die alle teksten en foto’s kopieerden en er moest aangifte worden gedaan bij de politie. Nu is TurkijeVisum.nl nog steeds een van de grootste aanbieders van Turkse visa in Nederland en België.