Over het algemeen gelden dezelfde verkeersregels in Turkije als in Nederland. De Turken rijden aan de rechterkant van de weg en verkeer van rechts heeft voorrang. Houdt er rekening mee dat in de praktijk het recht van de sterkste geldt en dat de grootste auto voorrang heeft.

Binnen de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom mag je 90 kilometer per uur en op de snelweg mag je 120 kilometer per uur rijden.

Turken rijden niet zo netjes. Let dus goed op als je in Turkije achter het stuur zit. ’s Avonds rijden is niet aan te raden. Veel wegen zijn slecht of niet verlicht, de staat van de wegen is niet altijd goed en de Turkse rijstijl maakt het er niet beter op.

Tol

Op de meeste snelwegen en op een paar grote bruggen wordt tol geheven. De tol betalen kan alleen met een elektronisch systeem, het zogenaamde HGS (Hizli Geçis Sistemi). Dit HGS komt in twee varianten:

  1. Een vignet dat je op de voorruit kunt plakken, dit vignet kost 5 Turkse Lira (ongeveer €1,65). Dit vignet plak je op de voorruit en kun je alleen gebruiken voor dat voertuig.
  2. Een prepaidkaart dat je voor meerdere voertuigen kunt gebruiken. De prepaidkaart kost 15 Turkse Lira (ongeveer €5).

Het vignet op de prepaidkaart kun je kopen bij alle Turkse postkantoren en bij veel banken en tankstations.

Bij aanschaf van het vignet of de prepaidkaart moet deze met een minimum bedrag worden opgeladen. Het bedrag is afhankelijk van de voertuigsoort:

Klasse 1
Motor, personenauto, minibus: 30 Turkse Lira (ongeveer €10)
Klasse 3
Auto met een aanhanger (zoals een caravan): 53 Turkse Lira (ongeveer €17,75)

Als je door een tolpoort rijdt hoef je niet te stoppen, het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven van de chip in het vignet. Na het passeren van de tolpoort krijg je een sms met het resterende saldo van je vignet. Heb je te weinig saldo? Dan kun je wel doorrijden, maar moet je het vignet binnen 14 dagen opwaarderen.