Laatste update: augustus 2020
Oranje: alleen reizen indien noodzakelijk
Rood: niet reizen
Reisadvies Turkije
Door de coronacrisis moet je na een verblijf in Turkije 10 dagen in thuisquarantaine. De grote Nederlandse reisorganisaties bieden momenteel nog geen reizen aan naar Turkije, totdat het reisadvies versoepelt wordt naar geel.
Er zijn wel enkele vliegtuigmaatschappijen die wel naar Turkije vliegen. Zoals hierboven aangegeven moet je ook dan bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine.
Actuele situatie ter plaatse
Ga je naar Turkije op vakantie of ben je op dit moment in Turkije en wil je weten wat de huidige stand van zaken is betreffende de reis heen of terug? Neem dan contact op met je eigen reisorganisatie.
> Contactgegevens Corendon
> Contactgegevens Tui
> Contactgegevens Vakantiediscounter.nl
> Contactgegevens Kras
Heb je vragen over de veiligheid in Turkije?
Als je vragen hebt of het veilig is in Turkije dan kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse zaken via +31 247 247 247. Zij zijn het beste op de hoogte van de actuele situatie en kunnen je een reisadvies Turkije geven.
Waakzaamheid in Istanbul en Ankara
Door ongeregeldheden in Istanbul en Ankara krijgen we veel vragen of het veilig is om naar Turkije te reizen. De Turkse politie in Istanbul en Ankara waarschuwen al geruime tijd voor mogelijke aanslagen op drukke plekken, waaronder toeristische bezienswaardigheden, metrostations en bushaltes. Vermijd deze plekken dus als u naar een van deze twee steden gaat. Ook wordt afgeraden om in de buurt te komen van demonstraties en bijeenkomsten.
Verkeersveiligheid
Ga je op rondreis en wil je een auto huren in Turkije? Hartstikke leuk! Dit kan ook prima (TurkijeVisum.nl heeft het zelf uitgetest) maar vergt wel enige aanpassing. Turken rijden namelijk niet zo netjes als dat je in Nederland gewend bent en hierdoor zijn er meer ongelukken.
Bij ongelukken waarbij dodelijke slachtoffers vallen, arresteert de politie iedereen die bij het ongeluk betrokken is. Ook als het ongeluk niet jouw schuld is. Vanwege de onveilige situatie op de weg kun je beter niet na zonsondergang rijden.
Kijk goed in je spiegels en let goed op. Op de weg geldt het recht van de sterkste en je kunt op ieder moment afgesneden worden of van de weg gedrukt worden. Op de weg wordt er (zeker in de druk verkeer of bij files) constant gezocht naar de snelste baan en wordt er veelvuldig van baan gewisseld. Steek niet je middelvinger op als iemand bijna een ongeluk veroorzaakt: dit is in Turkije een enorme belediging en kan tot achtervolgingen leiden.
Minder- en onveilige gebieden
Er zijn een aantal onveilige gebieden in Turkije, waar je beter niet kunt reizen. Uiteraard het gebied dat grenst aan Syrië is niet the place to be. Daarnaast is het gebied aan de grens met Irak zeer onveilig, ook vanwege de strijd die wordt uitgevochten met IS (islamitische Staat) die proberen een kalifaat in deze regio te stichten. Op dit moment wordt in het reisadvies Turkije geadviseerd om niet alleen het grensgebied maar om alle provincies die grenzen aan Syrië en Irak te vermijden.
Zuidoosten van Turkije
Minder veilige gebieden vind je in het zuidoosten van Turkije. Hier is de PKK actief en bestaat er kans op aanslagen. Toch geldt er sinds ruim een jaar een staakt het vuren tussen de Turkse overheid en de PKK. De veiligheidssituatie is daardoor een stuk verbeterd. De spanningen nemen nu echter wel weer toe. Dit is een gebied waar je voorzichtig en goed op je hoede moet zijn.
Informeer voor je naar PKK gebied reist, wat het actuele reisadvies Turkije is. Als vakantieganger op zoek naar zon, zee en strand zal je hier waarschijnlijk niet komen: het is het gebied dat langs de Syrische, Iraakse en Iranese grens loopt.
Istanbul en Ankara
Vermijd drukke plekken zoals bezienswaardigheden, metrostations en demonstraties.
Toeristische plaatsen
De grote toeristencentra langs de kust zoals Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum zijn veilig. Je kunt hier prima en veilig vakantie vieren. Veel hotels hebben eigen beveiliging die zorgen voor het welzijn van de toeristen. Als je de stad in gaat moet je wel op je spullen letten: zakkenrollers en oplichters zijn vooral actief in de steden en in de toeristische gebieden.
Afstanden zijn enorm
De badplaatsen liggen honderden kilometers van de steden Istanbul, Ankara en de Syrische grens, waar het onrustig is en er kans is op aanslagen. Ter vergelijking: de afstanden tot de kustplaatsen zijn veel groter dan de afstand tussen Utrecht en Parijs of Brussel.
Utrecht – Brussel: 214km / 2,5 uur rijden
Utrecht – Parijs: 485km / 5 uur rijden
Alanya – Istanbul: 812km / 10 uur rijden
Antalya – Istanbul: 715km / 8,5 uur rijden
Bodrum – Istanbul: 705km / 9,5 uur rijden
Marmaris – Istanbul: 733km / 9,5 uur rijden
Ga je op vakantie naar één van de onderstaande bekende plaatsen, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over het reisadvies Turkije en kun je veilig op vakantie:
Criminaliteit
Zoals hierboven benoemd, zijn de toeristencentra veilig en kun je hier prima verblijven. Ook na zonsondergang kun je gerust over straat. Let wel (zowel overdag als ’s avonds) goed op je spullen.
Meer controle door de politie
In sommige gebieden worden extra controles uitgevoerd door de Turkse politie. We raden je daarom aan om altijd je reisdocument (identiteitsbewijs of paspoort) plus je visum voor Turkije bij je te dragen.
LHBT (lesbisch, homo, bi en transgender)?
Helaas wordt dit in Turkije niet geaccepteerd. Turken staan over het algemeen zeer afwijzend tegenover de LHBT gemeenschap. Advies is om je terughoudend op te stellen.