Een echte aanrader als je naar Turkije gaat is het kleine dorpje Cumalikizik. Het ligt vlakbij Bursa in het noordwesten van Turkije, op zo’n drie uur rijden van Istanbul. Het dorp staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven Ottomaanse huizen. Sommige zijn in felle kleuren geschilderd, andere zijn in het oorspronkelijke bruin. In het dorp vind je alleen eeuwenoude stenen weggetjes, en de meeste zijn zo krap dat je er niet met de auto langs kunt. In het midden van de weg is een kleine streep waar het riviertje gewoon over de weg stroomt. Kijk dus uit voor gladde stenen!

In het dorpje staan allemaal marktkramen, waar je onder andere de lokale groente en fruit van het seizoen kunt kopen. In veel van de Ottomaanse huizen zitten winkeltjes en restaurants gevestigd. De vrouwen verkopen hun breisels voor een paar lira.

Het middelpunt van Cumalikizik vormt de moskee uit 1685. De dorpsbewoners zijn er erg trots op en willen je deze graag laten zien. Rondom de moskee vind je terrasjes onder de bomen waar de mannen thee drinken.