Een reis naar Cappadocië in Turkije wordt steeds populairder, tegenwoordig kan je met elke grote reisorganisatie een rondreis door Cappadocië boeken.

Cappadocië is een streek in het binnenland van Turkije en staat bekend om het bijzondere landschap. Het is er droog en de rotsen hebben prachtige kleuren. Ze zijn rood, roze, geel en wit. Ook vind je er Fairy Chimneys, of aardpiramides. Aardpiramides zijn geërodeerde rotsen die fier de lucht insteken.

Grotwoningen Göreme

IMG_4885Eeuwenlang hebben mensen in Cappadocië niet in huizen gewoond, maar in grotten. Doordat de rotsen relatief zacht zijn en het klimaat ruig met hete zomers en koude winters beschermden de grotwoningen tegen invloeden van buitenaf. Er zijn hele grotsteden gebouwd, inclusief keukens, eetkamers, scholen, kerken en kloosters. De gebouwen waren onderling verbonden door gangen tussen de grotten.

Tegenwoordig kun je overnachten in een grothotel. Vooral in Göreme vind je tientallen grothotels, van goedkoop en eenvoudig tot zeer luxueus. Het is een bijzondere ervaring. Bij grotten denk ik aan koud en vochtig, maar door de aankleding en de verlichting is het eigenlijk heel gezellig. Ik zou een overnachting in een grothotel dan ook zeker aanraden. Kijk van te voren wel goed naar de beoordelingen en let op of het hotel meerdere soorten kamers heeft.

Wij zouden één nachtje in Göreme blijven en dan ’s ochtends een ballonvaart maken, maar door het slechte weer ging de ballonvaart niet door en besloten we een nachtje extra te blijven. Ons hotel zat vol en dus boekten we voor dezelfde prijs een grothotel een straat verderop. Het was een verschil van dag en nacht: waar we de eerste nacht nog in een luxe en grote kamer verbleven, bleken we de tweede nacht in een budgetkamer te zijn gestopt van een paar vierkante meter met een kuil in het matras.

Openluchtmuseum Göreme

IMG_4929Op veel plaatsen in Cappadocië kun je de grotsteden nog bekijken. De meest bekende is het openluchtmuseum in Göreme, waar je prachtig gerestaureerde grotkerken kunt bezichtigen. Hou hier wel rekening met lange wachtrijen, zowel om een kaartje te kopen als voor de kerken die maar aan een tiental personen plaats bieden. Foto’s maken in de grotkerken is niet toegestaan.

Ga je meerdere plaatsen in Cappadocië bekijken? Dan kan een Cappadocia Museum Pass voordeliger zijn. De Cappadocia Museum Pass kost 45 Turkse Lira en bied toegang tot  onder andere het Göreme openluchtmuseum (inclusief de Donkere Kerk), de ondergrondse stad van Derinkuyu, de grotwoningen van Selime en de Ihlara vallei. De kaart is 72 uur geldig.

Kloostervallei

Untitled-1Als je grotwoningen en –kerken wilt bezoeken zonder drommen toeristen, dan is de Monastery Valley, of kloostervallei, in Güzelyurt een goede optie. In deze prachtige vallei vind je tientallen kerken en kloostergebouwen in de steile rotswanden aan weerszijden van de vallei. Je kunt de vallei in met een auto of je kunt de vallei wandelend verkennen. Wij hebben het zelf met de auto gedaan omdat het tijdens ons bezoek stroomde van de regen.

We zijn amper andere toeristen tegengekomen en konden in ons uppie de grotten bekijken. Er liggen nog geen paden en trappen naar de grotwoningen, je kunt zelf omhoog klimmen langs de rotsblokken en de bosjes. Dit is prima te doen en draagt zeker bij aan het authentieke karakter van de kloostervallei.

Ihlara vallei

IMG_4782Als je van wandelen houdt dan kom je in Cappadocië zeker aan je trekken. Er zijn talloze mogelijkheden voor wandelaars van elk niveau: je kunt een ochtendje gaan wandelen of een trektocht van meerdere dagen maken. In de Ihlara vallei kun je door de kloof van dorp naar dorp wandelen en vind je onderweg prachtige grotkerken. Als je de hele Ihlara vallei wilt bewandelen, wandel je van Selime naar Ihlara een afstand van ongeveer tien kilometer. Onderweg kun je in Belisirma langs de rivier uitpuffen en een hapje eten.

Cappadocië verschilt enorm van de kustresorts in Turkije, maar is zeker een interessante vakantiebestemming. Het landschap is prachtig en er is genoeg te zien en te doen. De grootste bezienswaardigheden zijn de grotwoningen en grotkerken, die al meer dan duizend jaar bewoond worden. Wil je eens wat anders dan zon, zee en strand in Turkije? Boek dan een reis naar Cappadocië!

Meer lezen over Cappadocië?

Bekijk onze persoonlijke blog over Cappadocië.