Dit museum bestaat uit drie losse musea: het archeologie museum, het museum van het oude midden-oosten en het tegelpaviljoen. Je kunt het museumcomplex bereiken vanaf het Topkapi paleis of vanuit het Gülhane park.

Het archeologie museum

Het prachtige archeologie museum is gebouwd in 1891. Het bekendste artefact in het museum is de Alexander sarcofaag, waarvan men vroeger dacht dat de sarcofaag toebehoorde aan Alexander de Grote. Alexander de Grote is echter begraven in Alexandrië, waardoor deze sarcofaag niet de zijne kan zijn. Verder vind je in het museum prachtige standbeelden, een expositie over Istanbul door de eeuwen heen en meer dan 800.000 Ottomaanse munten, zegels en medailles.

Openingstijden

Geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 tot 17.00.

Toegangsprijs

10 Turkse Lira

Ben je van plan meerdere musea in Istanbul te bezoeken? Dan kan het voordeliger zijn om een Istanbul museum pas aan te schaffen. Deze geeft je gedurende 72 uur toegang tot onder andere het Topkapi paleis, de Hagia Sophia (Aya Sophia) en de archeologische musea. Deze kaart kost 85 TL.

Het museum van het oude midden-oosten

Het museum van het oude midden-oosten heeft prachtige artefacten uit onder andere het oude Egypte en Mesopotamië. Ook vind je in dit museum het oudste vredesverdrag tussen twee landen, het verdrag van Kadesh. Van dit vredesverdrag hangt een kopie op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

Openingstijden

Geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 tot 17.00.

Toegangsprijs

10 Turkse Lira

Het tegelpaviljoen

Gevestigd in een prachtig gebouw uit 1472 wordt dit museum ook wel het “kiosk museum” genoemd, naar de functie van het gebouw. De sultan kwam hier om te kijken naar sportwedstrijden zoals worstelen. In het tegelpaviljoen wordt kunst uit de Ottomaanse periode tentoongesteld, vanaf de twaalfde tot aan de twintigste eeuw.