Voor ons was het absolute hoogtepunt van onze reis naar Turkije een ballonvaart over Cappadocië. Vanuit een ballon zie je de zonsopgang over het grillige landschap rondom Göreme.

In Göreme zijn tientallen aanbieders voor ballonvaarten. De prijzen zijn overal ongeveer hetzelfde en je kunt kiezen uit verschillende vaarten. Over het algemeen heb je een standaard tour, waarbij je een uur in de lucht bent, een DeLuxe tour waarbij je 1,5 tot 2 uur in de lucht bent of een privé vaart waarbij je de ballon helemaal voor jezelf hebt.

Bij een standaard tour zitten er ongeveer 20 personen in een mandje, exclusief de piloot en de copiloot. Bij een DeLuxe tour is dit een stuk minder, je moet je mandje dan delen met ongeveer 12 personen.

IMG_4988

Een ballonvaart over Cappadocië betekent vroeg opstaan: je wordt tussen 04.00 en 05.00 in de nacht opgehaald bij je hotel en door een busje naar het kantoor van de ballonvaartaanbieder gebracht. Daar wordt een klein ontbijt geserveerd met koekjes en thee of koffie terwijl ondertussen de ballon wordt klaargemaakt voor vertrek.

De ballonnen worden volgelaten met grote ventilatoren en op het laatst, als ze bijna vol zijn, wordt er warme lucht bij gelaten. De ballonnen staan dan al snel overeind en zijn klaar om te vertrekken.

Als de ballon eenmaal los komt van de grond stijg je snel op. Het gaat echter heel geleidelijk waardoor het heel langzaam lijkt. Ondertussen worden er overal ballonnen opgelaten en zit je met duizenden mensen tegelijk in de lucht.

Terwijl je vliegt laat de piloot de luchtballon dalen en stijgen. Hij laat je diep door de valleien vliegen, maar stijgt ook tot een hoogte van maar liefst 1000 meter. Je hebt dan een gigantisch uitzicht.

IMG_5118

Het mooiste moment breekt aan als de zon op komt. De lucht wordt steeds lichter en over de bergen schijnen de eerste zonnestralen. Langzaam komt de zon op en de rotsen onder je kleuren ineens rood, roze, wit en geel. Je ziet de aardpiramides fier omhoog terwijl je er overheen vliegt. Een super bijzondere ervaring!

Afhankelijk van je gekozen ballonvaart blijf je ongeveer 1 tot maximaal 2 uur over het prachtige landschap vliegen. Van te voren is niet vast te stellen waar je zult landen: dan hangt helemaal af van de wind. Als je ballonvaart over Cappadocië voorbij is, zal de piloot de ballon laten zakken.

Medewerkers van de ballonvaartorganisatie staan de ballon al af te wachten, ze staan in constant contact met de piloot. Je moet de landingshouding aannemen, wat inhoudt dat je in het bakje gaat zitten met je voeten tegen de wand en je rug tegen de andere wand. Als je eenmaal het bakje uit bent wordt er (alcoholvrije) champagne geschonken en kun je op de foto met de piloot.

Het busje dat je heeft opgehaald brengt je nu weer terug naar je hotel. Tussen 07.30 en 08.00 ben je weer terug en kun je nog een paar uurtjes slapen.

IMG_5193

Bekijk ook onze video van de ballonvaart

Foto’s en video’s door longwayhome.nl