Als je op zoek bent naar een mooie en historisch rijke vakantiebestemming, hoef je niet verder te zoeken dan Turkije. Dit land herbergt enkele van de beroemdste steden ter wereld, elk met zijn eigen unieke charme en attracties. Van de beroemde moskeeën en markten van Istanbul tot de kustplaats Antalya, er is voor elk wat wils in Turkije. Elke locatie staat ergens bekend om en elke stad heeft een ander ‘nationaal gerecht’. Een villa huren in een van deze Turkse plaatsen raden we dan ook zeker aan! 

Izmir 

Baai van Karaburun in Izmir, Turkije

Gelegen in het Egeïsche Zeegebied in de Middellandse Zee, heeft deze stad de op één na belangrijkste haven van Turkije. Daarmee is het een belangrijke havenstad. Verblijven in een schitterend vakantiehuis aan zee is dan ook zeker mogelijk in Izmir! Izmir is tevens de grootste stad aan de Egeïsche kust. Als cultuurstad worden er bovendien internationale beurzen en jazz- en filmfestivals gehouden. Daarnaast zijn tal van archeologische vindplaatsen in de buurt, waaronder de beroemde ruïnes van Efeze.

Efeze, of Efes in het Turks, is een must-see tijdens je verblijf in Izmir. De stad is uitstekend bewaard gebleven en biedt inzicht in hoe een samenleving er pakweg 20 eeuwen geleden uitzag. Er is natuurlijk ook genoeg te zien in de Izmir zelf, zoals de Izmir Clock Tower, die maar liefst 25 meter hoog is. 

Antalya

Het oude centrum van Antalya

Antalya is misschien wel de meest bezochte Turkse badplaats in de zomermaanden. Het is de grootste stad aan de Middellandse Zeekust en een van de beste plekken voor zon, zee en strand.

Naast de vele resorts aan de kust, beschikt Antalya over een charmant en eeuwenoud centrum. Er zijn bovendien tal van musea, waaronder een Rumimuseum, speelgoedmuseum, etnografiemuseum en het Atatürk’s huis Museum. Het Antalya Museum richt zich op archeologie en herbergt een uitgebreide collectie. Leuke festivals in deze stad zijn het Golden Orange Film Festival, het Sandland festival (een zandkunstfestival op Lara Beach) en het Aspendos Opera en Ballet Festival.

Istanbul

Blauwe moskee in Istanbul

Het is geen wonder dat Istanbul vaak per ongeluk wordt aangezien als de hoofdstad van Turkije. Het is de grootste stad van het land en de totale oppervlakte van de stad blijft gestaag groeien als gevolg van de enorme bevolkingsgroei.

Waar Ankara de stad van de politiek is, is Istanbul de stad van het bedrijfsleven. Het is ook het historische centrum van verschillende historische rijken en het is de enige stad ter wereld op twee continenten: Europa en Azië. Er zijn bovendien talloze overblijfselen uit het Ottomaanse tijdperk in het stadscentrum, zoals de Blauwe Moskee. Een vakantiehuis 10 personen huren is in Istanbul hoe dan ook een goed idee! 

Gaziantep

Centrum van Gaziantep in Turkije

De hoofdstad van de heilige pistache, die noot die werd en wordt gebruikt om baklava op smaak te brengen. Afgezien van de humor, is het Turkse woord voor pistache “Antep fıstığı”, wat zich vertaalt als de noot van Antep. Soms ten onrechte bekend als de voormalige Seltsjoekse hoofdstad (in feite was het de hoofdstad in Iran), was deze stad de eerste in Turkije die een Europese beschermde oorsprongsbenaming en geografische aanduiding voor een product ontving. Het product? Baklava natuurlijk.

Ankara

mausoleum van ataturk in Ankara

Ankara is de moderne hoofdstad van Turkije. Als de op een na grootste stad (na Istanbul) werd het begin vorige eeuw gekozen als hoofdstad vanwege de ligging in centraal Anatolië. Mustafa Kemal Atatürk wilde dat zijn Grote Nationale Vergadering in zijn thuisstad een onoverwinnelijke locatie zou zijn. Zijn mausoleum zie je op de foto hierboven afgebeeld en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Het imposante kasteel van Ankara werd in de 8e eeuw gesticht door de Frygiërs. Als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Turkije, kom je in Ankara volledig aan je trekken: er zijn talloze musea die de culturen, rijken, volkeren en gebruiksvoorwerpen uitlichten.