Bodrum vind ik persoonlijk een van de mooiste Turkse badplaatsen. Het heeft prachtige witte huisjes, een imposant kasteel en een haven met talloze traditionele Turkse boten.

Als je nog niet in Bodrum bent geweest, dan raad ik je een vakantie in deze mooie stad van harte aan!

Ligging

Uitzicht op zee in Bodrum, Turkije

Bodrum is gelegen op een schiereiland in de Egeïsche Zee. Het Bodrum schiereiland is prachtig en als je de kans krijgt, maak dan zeker een tocht over het schiereiland. Het biedt mooie baaien, een azuurblauwe zee, heerlijke stranden en mooie dorpjes.

Bodrum ligt aan de westkant van Turkije en ligt dichtbij verschillende Griekse eilanden zoals Kos en Kalimnos. Met een boot kun je vanuit de haven een dagtrip maken naar de eilanden Kos en Rhodos.

Klimaat

Terras op het strand in Bodrum, Turkije

Bodrum heeft een echt Mediterraans klimaat met hete, droge zomers en zachte, natte winters. De beste reistijd voor Bodrum is in de lente. Het is dan nog niet super heet en de bloemen staan prachtig in bloei.

Je kunt ook prima in de zomermaanden en in de herfst naar Bodrum op vakantie. Het wordt er niet zo vochtig heet als in de zuidelijke badplaatsen van Turkije.

In de zomermaanden is het gemiddeld rond de 30 graden. Reizen naar Bodrum is het fijnste van maart tot en met oktober.

Bezienswaardigheden

Petrusburcht in Bodrum, Turkije

Bodrum heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. De bekendste is de Petrusburcht. Deze eeuwenoude burcht torent boven de haven van Bodrum uit en aan de bouw werd begonnen vanaf 1402.

Tegenwoordig is in de Petrusburcht het museum voor onderwaterarcheologie gevestigd. Je vindt er vele schatten uit de wateren rondom Bodrum. Het museum voor onderwaterarcheologie heeft ook een prachtig oud schip.

Een ander gedeelte van de Petrusburcht is gewijd aan de tombe van een prinses die tussen 360 voor Christus en 325 voor Christus is overleden. Zij had een aantal prachtige sieraden.

Op de schaduwrijke binnenplaats kun je een traditioneel kopje Turkse thee of koffiedrinken.

Gület cruise

Gület op zee in Bodrum, Turkije

In de haven van Bodrum liggen vele traditionele Turkse boten voor anker, de Gület. Maak een mooie dagtocht met een Gület en stap ’s ochtends aan boord. Je vaart de hele dag langs de prachtige kust en maakt stops om te zwemmen, om mooie vissersdorpjes te bekijken en je geniet van een heerlijke lunch. Meestal kom je rond 17.00 of 18.00 uur weer aan land.

Dagje Kos

Asklepieion op Kos, Griekenland

Vanuit de haven van Bodrum varen er boten naar het Griekse eiland Kos. Als je in Kos op vakantie bent kun je een dagje naar Bodrum en als je in Bodrum op vakantie bent kun je een dagje naar Kos.

Je stapt ’s ochtends op de boot en vaart naar Kos. Je komt aan in Kos-stad en hebt de hele dag om het eiland te verkennen. Kos-stad heeft genoeg bezienswaardigheden om je hier een dag te vermaken! Zo is er de agora, de oude marktplaats van de stad, een archeologisch museum, het Asklepieion, een kasteel uit de veertiende eeuw en de plataan van Hippocrates. Hippocrates van Kos wordt gezien als de grondlegger van de moderne geneeskunde.

Wil je meer van het eiland zien? Dan kun je een auto huren in Kos-Stad en de rest van het eiland verkennen!

Waterpark

Dedeman Aquapark in Bodrum, Turkije

Wil je een dagje van talloze glijbanen scheuren? Ga dan naar het Dedeman Aquapark! Het ligt net even buiten Bodrum en je hebt hier alle ingrediënten om je uitstekend te vermaken!

De entree is ongeveer 18 euro per persoon en je kunt vaak met een excursie naar het waterpark toe. Liever op eigen houtje? Een taxi brengt je er in een mum van tijd naartoe.

Haven van Bodrum

Haven van Bodrum, Turkije

Bij de Petrusburcht vind je ook de haven van Bodrum. Erg liggen mooie jachten en Gület boten. Vaak is er een marktje op de kade waar je leuke spulletjes kunt kopen. Bij de haven zijn ook een aantal gezellige restaurantjes.

Het mausoleum van Halicarnassus

Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum, Turkije

Het mausoleum van Halicarnassus was de tombe van Maussollos. Maussollos was de gouverneur van Karië en regeerde vanuit Bodrum. Na zijn dood, in 353 voor Christus, werd begonnen aan de bouw van zijn tombe.

De tombe was prachtig en wordt geschaard onder de 7 klassieke wereldwonderen. Door een reeks aardbevingen werd het mausoleum verwoest en tegenwoordig zijn er alleen nog ruïnes over: de fundamenten van het eens zo grote mausoleum.

Het amfitheater van Bodrum

Amfitheater van Bodrum, Turkije

Het amfitheater van Bodrum ligt aan de weg tussen Bodrum en Gümbet. Het is uitgehouwen uit de rotsen en werd gebouwd in 330 voor christus.

Het amfitheater is gratis te bezoeken en je kunt er een prachtige wandeling naartoe maken vanuit de haven. Je wandelt dan door pittoreske straatjes en hebt een prachtig uitzicht over Bodrum.

Geen zin om te lopen? Neem dan een taxi.

Shoppen

Winkelstraat in Bodrum, Turkije

In Bodrum kun je uitstekend shoppen. Er zijn prachtige, authentieke winkeltjes met bijzondere artikelen. Veel mensen gaan naar Turkije voor de namaakmerkkleding en ook dat kun je natuurlijk in Bodrum kopen.

Wil je graag naar een winkelcentrum? Ga dan naar de Oasis Shopping Mall. Het is grotendeels overdekt en je vindt er leuke winkels en je kunt er lekker wat eten en drinken.