De afgelopen dagen is de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije steeds verder opgelopen. Inmiddels is duidelijk dat de toeristische vluchten naar Turkije gewoon door blijven gaan.

Nadat de Nederlandse regering vandaag de landingsrechten in heeft getrokken van de Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, dreigde president Erdogan geen Nederlandse vliegtuigen meer toe te laten in Turkije. Inmiddels heeft hij deze uitspraak genuanceerd en stelt hij dat het hier alleen diplomatieke vluchten betreft.

Boekingen voor Turkije nog 30 procent achter

De boekingen voor vakanties naar Turkije lopen dit jaar al flink achter op vorig jaar, terwijl 2016 al een erg slecht jaar was voor het toerisme naar Turkije vanwege de aanhoudende onrust. Op dit moment liggen de boekingen voor een vakantie naar Turkije 30 procent lager dan in 2016.

De diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland, en het voornemen van Turkije om nog meer macht aan president Erdogan te geven, zorgt ervoor dat de Nederlandse vakantievierder liever voor zijn vakantie uitwijkt naar andere bestemmingen zoals Portugal, Spanje en Italië.

Strand in Turkije met blauwe zee en boten

Vierde toeristische markt

Erdogan dreigde vandaag geen Nederlandse vluchten meer in Turkije toe te laten maar heeft dat dreigement inmiddels genuanceerd. Het gaat volgens Erdogan alleen om diplomatieke vluchten. Nederlandse vakantievluchten blijven dus welkom in Turkije.

Turkije verdient veel met het toerisme en ondanks het dalende aantal toeristen, neemt Nederland nog steeds een vierde positie in als het gaat om het aantal toeristen dat Turkije ieder jaar mag verwelkomen.

Vooral de all inclusive resorts aan de Turkse kust zijn populair onder de Nederlandse vakantieganger. Het land zou zichzelf dus in de vingers snijden als Nederlandse toeristen niet meer welkom in Turkije zouden zijn.

Visumplicht

Ondanks de onderhandelingen van de Europese Unie met Turkije vorig jaar over het opschorten van de visumplicht, is een visum voor Turkije nog steeds verplicht voor Nederlandse en Belgische reizigers. Ook Turken die naar Nederland willen komen, hebben een visum nodig.

Reizen goedkoper

Vanwege de alsmaar dalende belangstelling voor vakanties naar Turkije, blijven de prijzen voor een luxe all inclusive vakantie laag. Waar Spanje, Griekenland en Portugal voor een groot gedeelte zijn vol geboekt en steeds duurder worden, kun je in Turkije voor een bodemprijs genieten van zon, zee en strand.