De meeste mensen bezoeken tijdens hun vakantie Turkije weleens een Turkse markt. Je kunt er van alles krijgen en er prachtige souvenirs kopen: vers fruit, groente, thee, specerijen maar ook vakkundig nagemaakte merkkleding en -tassen. Voor een prikkie (wel onderhandelen natuurlijk!) kun je de mooiste spulletjes kopen.

Helaas mag je al dit moois niet meenemen naar Nederland. Toen ik jaren geleden met mijn moeder, zusje en stiefvader naar Turkije ging, kocht mijn moeder allemaal leuke korte broeken, jurkjes en shirts voor mij en m’n zusje. We waren er super blij mee en mijn moeder had zo voor weinig geld nieuwe outfits voor ons.

Eenmaal op Schiphol werd onze vlucht eruit gepikt door de douane: iedereen moest zijn koffer openmaken om te controleren op namaakartikelen. Mijn moeder had eigenlijk veel teveel gekocht en was slim en liep snel door. De douane hield haar nog tegen, maar toen ze zei dat ze niet bij die vlucht hoorde mochten we gelukkig doorlopen.

Je mag dus niet alles meenemen maar wel een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik.

Mensen aan het winkelen op de Grand Bazar in Istanbul, Turkije

Je mag per persoon het volgende aan namaakartikelen meenemen

  • 3 horloges
  • 250 milliliter parfum
  • 3 cd’s of dvd’s (dus niet van beiden drie)
  • 3 andere producten (zoals kleding, tassen of schoenen)

Als je uit één categorie meer meeneemt (bijvoorbeeld 4 horloges, als je een echte horlogegek bent) dan wordt helaas alles ingenomen, dus niet alleen het 4e horloge, maar ook de andere 3. Een paar schoenen telt als één product, dus dan kun je er bijvoorbeeld nog een tas en een jurkje bij kopen.

Ik was super blij met mijn nepkleding: het was van goede kwaliteit en ik heb er een aantal jaren plezier van gehad. Als ik nu zelf naar Turkije zou gaan zou ik wel opletten met de hoeveelheid die ik mee naar huis neem: ik weet nog hoe bang ik was toen mijn moeder werd tegengehouden door de douane en die stress hoef ik zelf echt niet :)