Heb jij er wel eens over nagedacht om met de auto naar Turkije te gaan? Hoewel je er een stuk langer over doet dan met het vliegtuig –minstens 2 dagen in plaats van 4 à 5 uurtjes- is het wel de ideale manier om meteen een roadtrip door verschillende landen te maken.

Naast dat dit een leuk avontuur is, geniet je ook nog eens van je vrijheid en kun je een stuk meer spullen meenemen op vakantie. Ben je al enthousiast geworden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je met de auto naar Turkije vertrekt.

Welke route?

Slingerweg door de Alpen met besneeuwde bergen

Om Turkije te bereiken kun je een aantal routes rijden. Kies er bijvoorbeeld voor om door Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië te touren of kies voor een route door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije.

Tot slot kun je ook via Duitsland, Zwitserland, Italië en Griekenland Turkije bereiken. Bij deze route moet je wel een stuk met de boot afleggen. Ondanks dat deze route iets langer is, krijg je op de boot wel meteen een vakantiegevoel en kun je even ontspannen na de lange rit.

Welke route het meest geschikt is hangt uiteindelijk af van welke landen je graag wilt zien en hoe lang je over de reis wilt doen. De eerste twee routes zijn beide ongeveer 3500 km lang en zo’n 35 uur rijden.

Wat moet er mee in de auto?

Gevarendriehoek en man met geel hesje vervangt een autoband

In Turkije ben je verplicht om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, brandblusser en een reservewiel met gereedschap mee te nemen in de auto. Houd er ook rekening mee dat je in de andere landen waar je doorheen rijdt ook een aantal zaken verplicht moet meenemen. Zo is in Duitsland een veiligheidshesje verplicht om mee te nemen.

Daarnaast kunnen de verkeersregels per land verschillen. Kijk dit dus even goed per land dat je doorkruist na.

Verkeer en verkeersregels in Turkije

Autorijden in Istanbul

Het verkeer in Turkije kan, in vergelijking met Nederland, wat chaotisch zijn. Vaak geldt er het recht van de sterkste. De verkeersborden en verkeersregels komen echter in grote mate overeen met de Nederlandse wegen. Wel zit er een verschil in de maximumsnelheden. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden, buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 rijden en op de Turkse snelwegen mag je maximaal 120 rijden.

Ook zijn er in Turkije een aantal tolwegen. Meer informatie over de tolwegen vind je hier. Houd er tot slot rekening mee dat de wegen vaak in slechte staat zijn en niet goed verlicht zijn. ’s Avonds rijden wordt om deze redenen niet aangeraden.

Pechhulp en autoverzekering

Website van een autoverzekering op een laptop

Voordat je met de auto naar Turkije vertrekt is het belangrijk om je autoverzekering en groene kaart te checken. Op de groene kaart staat precies aangegeven of Turkije wel of niet onder je autoverzekering valt. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om dit alsnog te regelen.

Je auto verzekeren en eventuele extra dekkingen afsluiten zoals pechhulp onderweg en rechtsbijstand is namelijk erg belangrijk. Zeker als je zo’n lange autorit gaat maken. Alvast een goede reis gewenst en geniet van Turkije!