Turkije is een zeer geliefd vakantieland. Zowel onder Nederlanders als andere buitenlandse toeristen. Wanneer je al regelmatig in Turkije bent geweest, weet je waarschijnlijk ook dat er verschillende manieren zijn om hier te komen. Veel mensen denken dat Turkije enkel via het vliegtuig of per boot te bereiken is. Niets is echter minder waar.

Er zijn heel veel mensen in ons land die de reis naar Turkije met hun eigen auto maken. Sterker nog: per auto reizen is nog steeds één van de meest favoriete mogelijkheden om op de plaats van bestemming te komen. Zeker bij jonge gezinnen.

Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd want reizen per auto kent enorm veel voordelen. Zo bepaal je zelf wanneer en hoe laat je reist, hoeveel tussenstops je maakt en kan je stoppen wanneer je wilt om nog even tussentijds een uitstapje te maken. Kortom, de vakantie begint dus eigenlijk al wanneer je de auto binnenstapt. Jij hebt de regie in eigen hand.

Bovendien kun je – in tegenstelling tot reizen per vliegtuig of boot – ook nog eens geheel zelf bepalen hoeveel bagage je meeneemt. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe lang je er over doet. Een snelle rijder kan al binnen 2 dagen op de plaats van bestemming arriveren, terwijl iemand die meerdere uitstapjes maakt er zelfs twee weken over kan doen.

Zie jij een autovakantie naar Turkije ook wel zitten? Wij vertellen je alvast waar je rekening mee moet houden.

Let op de autoverzekering

Rijden over de Bosporus-brug in Istanbul, Turkije

Wanneer je per auto naar Turkije vertrekt is het natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent. Op zijn minst WA casco om er zeker van te zijn dat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Hou er wel rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat jouw verzekering ook daadwerkelijk geldig is in geheel Turkije.

Sommige verzekeraars hebben het Aziatische deel van Turkije uitgesloten, waardoor het zomaar zo kan zijn dat je onverzekerd rondrijdt. Met alle gevolgen van dien. De meeste verzekeraars rekenen geheel Turkije tot Europa en anderen nemen enkel het gedeelte tot Istanbul in de groene kaart op. Controleer dit zorgvuldig alvorens je op reis gaat, zodat je eventueel nog van autoverzekering kunt overstappen voordat je vertrekt.

Wat te doen bij autopech?

Auto met problemen en gevarendriehoek op de weg

Je wil er natuurlijk nooit aan denken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je plotseling met autopech langs de weg komt te staan. Wat dan? Weet je wie je kan bellen wanneer je auto het plotseling begeeft? Heb je recht op pechhulp vanuit je verzekeringsmaatschappij? Kunnen ze jou hierbij helpen? Het is belangrijk om van tevoren alvast over deze zaken na te denken.

Daarnaast is het mogelijk om in Turkije een autodealer op te zoeken. Bedenk wel goed dat de prijzen per dealer kunnen verschillen en ze soms willen profiteren van toeristen. Hierdoor kan de prijs plotseling heel hoog uitvallen. Probeer misverstanden daarom te voorkomen door vooraf een vaste prijs af te spreken.

Natuurlijk is het ook belangrijk om je auto voor een lange reis altijd eerst goed door je eigen garage te laten controleren. Geef de auto een goede onderhoudsbeurt om de kans op autopech zoveel mogelijk te voorkomen. Zo bespaar je jezelf een hoop onnodig ongemak en kun je volop genieten van een fantastische vakantie in Turkije.