Wil je een rondreis maken door Turkije of veel bezienswaardigheden bezoeken tijdens je vakantie in dit land? Dan is een auto een handig vervoersmiddel. Maar kies je ervoor om zelf met de auto naar Turkije te gaan of ga je liever voor een fly & drive, dus een vliegticket in combinatie met een huurauto? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje!

Voordelen van met je eigen auto naar Turkije gaan

Het met je eigen auto naar Turkije rijden biedt meerdere voordelen. Zo kun je meer bagage meenemen. Daarnaast ben je vertrouwd met je eigen auto en zie je veel meer onderweg. Ook biedt je eigen auto je veel vrijheid. Je kunt (in principe) vertrekken wanneer je wilt en onderweg nog wat leuke plekken of bezienswaardigheden bezoeken.

Kronkelende autoweg door het Oostenrijkse landschap

Nadelen van met je eigen auto naar Turkije gaan

De afstand tussen Utrecht en Istanbul bedraagt al een kleine 2.700 kilometer. En als je bijvoorbeeld naar de populaire badplaats Antalya wilt gaan, kun je hier nog zo’n 700 kilometer aan toevoegen. Misschien heb je na al die kilometers helemaal niet zo’n zin meer om in Turkije nog hele einden te gaan rijden. Ook komen er de nodige kosten bij deze autorit kijken, zoals tanken, tol en overnachtingen.

Bovendien moet je aan veel meer zaken denken als je met je eigen auto naar Turkije gaat. Zo moet je voor de vakantie checken welke dekking je autoverzekering biedt, mocht je schade rijden in het buitenland. Daarnaast is het ook handig om na te kijken of pechhulp in het buitenland inbegrepen is bij je autoverzekering. Zorg er verder voor dat je twee gevarendriehoeken, een brandblusser, een verbanddoos, een reservewiel en een veiligheidsvest in je auto hebt.

Blonde vrouw aan de telefoon en bekijkt de kapotte autoband

Voordelen van een fly & drive Turkije

Vlieg je vanaf Schiphol, dan ben je na zo’n drie uur vliegen in Istanbul. Doordat je minder reistijd hebt, heb je meer tijd op je vakantiebestemming. Eenmaal aangekomen in Turkije hoef je alleen nog maar de huurauto op te halen en de vakantie kan beginnen. Geen gesleep met koffers, geen gezoek naar die ene bus die je naar het hotel brengt. Nog een voordeel: als je pech krijgt met je huurauto, moet het verhuurbedrijf dit voor je oplossen.

Nadelen van een fly & drive Turkije

Bij een fly & drive heb je minder vrijheid dan wanneer je met je eigen auto reist. Je moet tenslotte op een bepaalde tijd op het vliegveld zijn en ook de huurauto moet volgens afspraak worden ingeleverd. Daarnaast is de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen in het vliegtuig beperkt, of je moet bereid zijn om extra kilo’s bij te kopen.