Ieder jaar gaan meer dan een miljoen Nederlanders naar Turkije. De meesten komen voor zon, zee en strand en soms worden er ook nog wel excursies gedaan, bleek uit ons grote Turkije onderzoek. Maar ken je ook deze leuke feitjes over Turkije al?

Turkije heeft maar liefst 81,6 miljoen inwoners, dat is ongeveer vergelijkbaar met Duitsland.

95% van de Turken is moslim.

Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. 97% van Turkije ligt in Azie. Slechts 3% ligt in Europa.

De Grand Bazaar in Istanbul is een van de grootste en oudste winkelcentra ter wereld: het heeft 60 straten, 5.000 winkeltjes en dagelijks bezoeken 250.000 tot 400.000 mensen de bazaar.

Het langste Turkse woord is Muvaffakiyetsizleştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine. Probeer dat maar eens uit te spreken!

Sinterklaas is een Turk: hij is waarschijnlijk rond het jaar 280 geboren in het Lycische plaatsje Patara.

Tulpen komen niet uit Nederland, maar uit Turkije. In de zestiende eeuw brachten Turkse handelaren de tulpen naar Nederland, waar ze al snel zeer populair werden. De tulp vind je tegenwoordig nog terug in het logo van Turkije.

Turkije is niet alleen een mooie zomerbestemming: je kunt er ook skiën! Turkije heeft maar liefst 130 bergen met een hoogte van meer dan 3.000 meter en in de binnenlanden vind je meer dan genoeg skiresorts om je de hele winter bezig te houden.

Olieworstelen is de nationale sport van Turkije: twee mannen dragen alleen een leren broek en zijn verder helemaal ingesmeerd met olijfolie. Het eerste worsteltoernooi zou zijn gehouden in het jaar 1361.

1 Turkse lira is 0,34 euro.

Welke interessante feitjes over Turkije ken jij?