Turkije is een mooi vakantieland. Dat weten we allemaal. Lekker in de zon aan het strand, of juist de natuur in. Of natuurlijk alle culturele hotspots ontdekken. Maar hoe mooi Turkije ook is, het is geen land waar je vrij kunt internetten. Het heeft de reputatie om bepaalde online diensten te blokkeren. Gelukkig kun je dat gewoon omzeilen.

Geblokkeerde diensten in Turkije

Turkije vindt zichzelf een democratie, maar blokkeert wel grote websites die helpen bij een vrije nieuwsgaring. Zo besloot de overheid om Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en andere diensten te beperken. Sociale mediabedrijven moeten bijvoorbeeld hun data in Turkije onderbrengen. Een paar geven daar gehoor aan, maar dat betekent nog niet dat je vrij kunt internetten.

De Turkse regering laat nog steeds duizenden websites blokkeren. Elk jaar opnieuw. Op YouTube worden video’s geblokkeerd of zelfs verwijderd, en streamen zit er al helemaal niet in. Wanneer je in Turkije bent, kun je niet internetten op de manier die je gewend bent.

Een VPN gebruiken om blokkades te omzeilen

Wil je toch gewoon kunnen internetten? Download dan voor je vertrek naar Turkije alvast een goede VPN-app. Zo’n VPN verbergt je IP en versleutelt het dataverkeer. Het IP-adres wordt geleend van een server uit een ander land. Internetdiensten controleren je IP om te zien waar je vandaan komt. Het lijkt dus net alsof je uit een ander land komt, waardoor je gewoon kunt surfen, zoals je gewend bent.

Young blonde woman on vacation using smartphone sitting on the sand at the beach


Zet de VPN op verschillende apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon en tablet. Veel VPN-aanbieders hebben ook voor je mobiele apparaten een app beschikbaar. En natuurlijk kun je een VPN ook gebruiken op een laptop.

Je kunt zogenaamde ‘obfuscated servers’ gebruiken. Dat zijn servers die niet alleen je IP-adres verbergen, maar waarmee derden ook niet kunnen zien dat je überhaupt een VPN gebruikt. Daarmee ben je de Turkse overheid steeds te slim af.

Mag je zomaar een VPN gebruiken in Turkije?

Technisch gezien is het gebruik van een VPN in Turkije legaal. Helaas heeft de Turkse overheid al wel heel wat VPN-providers geblokkeerd. De websites van deze aanbieders zijn geblokkeerd. Probeer je in Turkije geblokkeerde websites te bezoeken, dan kun je in de problemen komen.

Een paar jaar geleden hebben de Duitse autoriteiten nog voor het gebruik van VPN’s in Turkije gewaarschuwd. Je kunt het dus gebruiken, maar overweeg eerst de risico’s en hang het zeker niet aan de grote klok.

Kiezen voor een VPN-dienst

Welke VPN-dienst je het best kunt kiezen, hangt af van wat je met de VPN wilt doen. Voor gewoon wat surfen, kun je het best kiezen voor een dienst met veel verschillende servers op verschillende locaties, zodat je vrijwel altijd toegang hebt. Wil je televisie kijken of films en series kijken? Dan kun je het best kiezen voor een VPN die zich specialiseert in streaming.

Probeer verschillende VPN’s uit terwijl je nog in Nederland bent. Maak gebruik van de proefperiodes van verschillende aanbieders. Zo kun je zelf testen of de aanbieder bij je past, zonder dat je ergens aan vast zit.