In 2018 is er in Turkije een wet aangenomen ten nadele voor internetgebruikers in het land. Er was al geruime tijd een internetcensuur in Turkije, maar nu is deze censuur uitgebreid.  De opperste raad voor Radio en televisie heeft nu de bevoegdheid om websites en apps direct te blokkeren zonder toestemming van de rechter. Hierdoor word je in Turkije beperkt in de mogelijkheden voor het bezoeken van websites.

Er is echter een manier waardoor je het internetcensuur in Turkije kunt omzeilen en de websites en apps die geblokkeerd zijn toch kan bezoeken. Dit kan door middel van een VPN verbinding.

VPN verbinding gebruiken in Turkije

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN verbinding is een veilig gemaakte internet verbinding. Het is een tussenschakel tussen een apparaat waarmee je wil internetten, zoals een computer of smartphone, en het internet zelf. Het voordeel van een VPN is niet alleen dat je veilig kunt internetten zonder dat de Turkse overheid kan zien wat je doet, het zorgt er ook voor dat je het internetcensuur kan omzeilen en alle websites kunt bezoeken.

Vrouw en man in het zwembad zwaaien naar een tablet

Hoe werkt VPN?

De Turkse overheid geeft providers de opdracht om bepaalde website of apps niet toegankelijk te maken voor mensen met een IP-Adres in Turkije. Hierdoor kan je niet navigeren naar websites die geblokkeerd zijn in het land.

Wanneer een VPN verbinding gebruikt wordt via een buitenlandse server kunnen de providers niet zien welke websites of apps opgevraagd worden, deze informatie is immers versleuteld. Zodoende kunnen de providers deze website en apps ook niet blokkeren. Hierdoor is het mogelijk om op websites en apps als Wikipedia, Facebook, Twitter en NOS te komen die door het Turkse parlement geblokkeerd zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN provider
Om gebruik te kunnen maken van een VPN verbinding moet je een abonnement afsluiten bij een VPN aanbieder. Er zijn veel verschillende VPN aanbieders en het is wellicht lastig om een keuze te maken. Om je te helpen met het kiezen van een geschikte provider is het belangrijk te controleren of de VPN provider voldoet aan een aantal eisen.

Man kijkt een film op zijn tablet

Allereerst is de snelheid belangrijk. Niets is ten slotte vervelender dan traag internet. Daarnaast is het belangrijk dat een VPN provider je privacy kan waarborgen. Je wil ten slotte niet dat de Turkse overheid kan zien wat je aan het doen bent. Het is daarom verstandig om de protocollen van de verschillende VPN providers te achterhalen.

Een ander belangrijk punt waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN provider is de software. Als je namelijk gebruik wil maken van een VPN verbinding is het noodzakelijk om de software van een VPN provider te downloaden. Deze software moet gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen zijn zodat jij snel gebruik kan maken van VPN.

Gezin neemt een selfie bij het amfitheater in Side, Turkije

Het is dus mogelijk om het internetcensuur in Turkije te omzeilen door middel van een VPN verbinding. Door het gebruik maken van een buitenlandse server kan je sites en apps bezoeken die normaal gesproken geblokkeerd zijn in het land en word je niet beperkt in je online mogelijkheden. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je in de problemen kunt komen wanneer je van plan bent om te internetten. Met een VPN verbinding ben jij namelijk verzekerd van jouw privacy.