Het eerste dat veel vakantiegangers tegenwoordig op hun paklijst zetten is ’telefoon & oplader’. Met je alles-in-1 abonnement wil je vanuit je strandstoel in Turkije ook wel een beetje op de hoogte blijven. Of toch niet? Hier in ieder geval wat tips om minder mb’s te verbruiken.

Download je Spotify playlist

Soms ben je op zo’n mooie plek (denk aan een vaartochtje over de Bosporus) dat je met een passend muziekje dat gelukzalige gevoel wilt versterken. Voordat je op reis gaat, download je je favoriete vakantietracks van Spotify zodat je ook in het vliegtuig, op het strand, aan het zwembad of in je hotelkamer lekker muziek kunt luisteren. Kost je welgeteld nul mb’s.

Updates uitschakelen

Het automatisch updaten van allerlei apps kost ongezien veel mb’s, dus dit kun je beter tijdelijk uitzetten. Aan veel apps – denk aan werk-gerelateerde zaken of de app voor je wasmachine – heb je niets tijdens je reis.

Maak overal gebruik van de wifi

Er is op veel plekken gratis wifi, dat bespaart ook veel mb’s. In je appartement of huisje, bij een restaurant of zelfs in sommige treinen is het een kwestie van de code bemachtigen en klaar.

Man maakt foto van zijn benen met zijn telefoon bij het zwembad

Foto’s versturen? Zet ze in lage resolutie

Zo nu en dan een fotootje versturen naar het thuisfront wordt veelal gewaardeerd, zeker door degenen die erover denken om ook eens naar Turkije te gaan. Maar dat kan ook aardig in de mb’s gaan lopen. Verzend de kiekjes die je maakt in lage resolutie. De meesten bekijken die plaatjes toch op hun telefoon. Een andere optie: neem een klein digitaal fototoestelletje mee en bewerk de foto’s later.

Streamen?

Een film kijken tijdens een lange treinreis of rit met de bus is verleidelijk, maar als je dit via je internetbundel doet vliegen de data over de balk. Data die je nuttiger kunt gebruiken. Films kun je net als muziek van tevoren downloaden en op de iPad, laptop of tablet zetten.

Zoek ander vermaak

Natuurlijk neem je je smartphone mee op vakantie. Het is leuk om het thuisfront op de hoogte te houden van je reis, handig als je verdwaalt en, zeker nu je op veel plekken een QR-code moet laten zien, noodzakelijk. Maar vraag je ook af of je het ding tijdens een uitstapje, dagje op het strand of ander vakantievermaak nou echt steeds paraat moet hebben. De vakantie is bedoeld om zowel letterlijk als figuurlijk afstand te nemen. Als je continu in verbinding blijft staan met Nederland, kom je niet echt tot rust. Je gaat pas echt op in een andere cultuur met je zintuigen – en die hebben geen bundel of wifi nodig.