Jaarlijks reizen honderdduizenden Nederlanders naar Turkije. Binnenkort gaan weer een heleboel landgenoten voor een prikkie naar een van de badplaatsen en genieten daar van een welverdiende All-Inclusive zon, zee en strand vakantie. Wij waren benieuwd naar de beweegredenen van deze reizigers en zocht het uit.

De afgelopen weken hebben we een onderzoek gehouden onder 1803 reizigers die het afgelopen jaar op vakantie naar Turkije zijn geweest of nog gingen. “Toen de resultaten bekend waren zagen we dat ons onderzoek bijzondere uitkomsten en verschillen tussen de provincies weergaf,” aldus Mandy van Elp van TurkijeVisum.nl.

De resultaten van het Turkije onderzoek. Klik op het plaatje om te vergroten.
De resultaten van het Turkije onderzoek. Klik op het plaatje om te vergroten.

Limburger geeft meeste uit, Drent gaat goedkoper op stedentrip

Van alle reizigers gaat maar liefst 79% naar Turkije voor hun zon, zee en strand vakantie. De rest gaat rondreizen (12%) en 11% kiest voor een stedentrip. De grote meerderheid viert zijn vakantie in Marmaris, Alanya of Side samen met hun partner (49%).

Meer dan de helft verblijft twee weken in Turkije en doet dit op basis van All-Inclusive. Voor 23% van de reizigers is dit nog niet voldoende en kiest dan ook voor een Ultra All-Inclusive vakantie. Voor dit alles wordt per persoon gemiddeld 500 tot 1000 euro uitgegeven aan de vakantie.

Mensen uit Noord-Brabant gaan het vaakst naar Turkije toe, een derde van de Brabanders pakt 2x per jaar het vliegtuig richting de stranden. Daarentegen vindt 80% van de Friezen het prima om 1x per jaar naar Turkije te gaan.

De Limburgers geven het meeste uit aan hun vakantie in Turkije in vergelijking met de andere provincies. 17% besteedt 1000 tot 1500 euro en 16% geeft minimaal 1500 euro uit aan hun vakantie. De mensen in Drenthe zijn een stuk zuiniger, een derde vindt 250 tot 500 euro voldoende. Daar staat tegenover dat zij het vaakst op stedentrip gaan (17%).

Groningers stappen nog het reisbureau binnen

In alle provincies zijn de dingen die ze belangrijk vinden op vakantie nagenoeg hetzelfde. De typische Turkije vakantieganger wil op vakantie niet te ver naar het strand lopen (72%), kunnen internetten via gratis wifi (55%) en wil eten en drinken in het hotel zelf (44%). Mandy van Elp: “Eigenlijk bevestigd dit wel het cliché beeld van de vakantieganger die All-Inclusive naar Turkije gaat. Na een jaar hard werken wil men gewoon kunnen relaxen in de zon zonder veel te moeten doen.”.

Corendon is de populairste bekende reisorganisatie onder alle reizigers, bijna 1 op de 3 vakantiegangers boekt hier hun vakantie (31%). Een tweede plek is er voor Arke (19%) en Sunweb sluit de top 3 met 10% van alle reizigers.

Tegenwoordig boekt driekwart van de mensen zelf de vakantie naar Turkije via internet en 21% gaat hiervoor liever naar het reisbureau. Opvallend is dat in de provincie Groningen bijna de helft van de mensen het reisbureau binnenstapt en de rest op internet een vakantie boekt. In Utrecht hebben de reisbureaus het lastig, slechts 6% boekt hier nog hun vakantie.

Alle resultaten per provincie

TurkijeVisum.nl heeft op basis van alle resultaten een overzichtelijke infographic gemaakt. En omdat er interessante verschillen zijn in de uitkomsten per provincie zijn er ook infographics per provincie gemaakt. Klik op een infographic om deze te vergroten.

Alle infographics mogen gebruikt worden met een bronvermelding met link naar www.turkijevisum.nl

[ezcol_1third]

Groningen

Infographic Groningen

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Friesland

Infographic Friesland

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Drenthe

Infographic Drenthe

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]

Overijssel

Infographic Overijssel

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Gelderland

Infographic Gelderland

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Flevoland

Infographic Flevoland

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]

Noord-Holland

Infographic Noord-Holland

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Zuid-Holland

Infographic Zuid-Holland

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Utrecht

Infographic Utrecht

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]

Zeeland

Infographic Zeeland

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Noord-Brabant

Infographic Noord-Brabant

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Limburg

Infographic Limburg

[/ezcol_1third_end]