Op internet kom je veel verschillende verhalen tegen over de benodigde geldigheidsduur van je paspoort om in aanmerking te komen voor een visum voor Turkije. De regels veranderen regelmatig (bijna maandelijks) en veel websites veranderen de oude informatie niet.

Op dit moment moet je paspoort tenminste 150 dagen (dat is ongeveer vijf maanden) geldig zijn vanaf de ingangsdatum van je visum en vanaf de dag dat je Turkije binnen komt. Dus stel als je 1 juni op vakantie gaat, dan moet je paspoort vanaf die datum nog tenminste 150 dagen geldig zijn.

Meerdere keren naar Turkije?

Het visum voor Turkije kun je meerdere malen gebruiken: het is 180 dagen geldig (ongeveer een half jaar) en als jij binnen dat half jaar nog een keertje op vakantie wil dan kun je gewoon je oude visum gebruiken. Let er dan wel op dat je paspoort wederom tenminste 150 dagen geldig moet zijn en dat je Turkije verlaat voordat je visum verloopt.

Dus stel dat je visum op 1 juni is ingegaan en je bent lekker een weekje op vakantie geweest. Het beviel alleen zo goed dat je op 1 september regenachtig Nederland wilt verruilen voor het heerlijke Turkse klimaat. Dan kun je hetzelfde visum gebruiken, maar dan moet je er wel op letten dat je paspoort nog tenminste 150 dagen vanaf 1 september geldig is (in dit geval minimaal tot eind januari 2017).

Voor een IDkaart gelden deze regels niet. Bekijk de actuele regels voor identiteitskaarten in 2017.