Tijdens je vakantie kun je soms onzeker zijn over dingen: hoe moet ik me kleden, hoe moet ik me gedragen en moet ik een fooi geven? In dit artikel gaan we in op fooien geven in Turkije.
Uit eten
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Als je een fooi achterlaat op tafel, gebeurt het regelmatig dat deze gewoon in de kassa terecht komt en ten goede komt aan de baas en niet aan de werknemers. Ga je in een luxe restaurant uit eten? Dan kun je 10 tot 15 procent van de rekening aan fooi geven.
Taxi
Als je met een taxi ergens naartoe wordt gebracht, hoef je niet een aparte fooi te geven maar mag je het bedrag afronden. Als je bijvoorbeeld 9,70 Turkse Lira moet betalen, kun je dit het beste afronden naar 10 Turkse Lira.
Bus
Als je met de bus van het vliegveld naar je hotel wordt gebracht (of vice versa) wordt een fooi erg op prijs gesteld. De chauffeur en medewerkers van de reisorganisatie krijgen niet veel loon en zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
Als je nog geen Turkse Lira in je portemonnee hebt, worden euromunten ook geaccepteerd. Geef 1 of 2 euro.
Hotel
Als je tas in het hotel naar de hotelkamer wordt gebracht, geef je 2 tot 4 Turkse Lira per koffer. De kamermeisjes werken iedere dag hard om je kamer netjes en schoon te maken en krijgen weinig betaald. Leg iedere dag 5 tot 7 lira op je kussen neer voor het kamermeisje, dit wordt zeer gewaardeerd. Grote kans dat er bloemblaadjes of kunstig gevouwen handdoeken op je bed worden neergelegd!
Als je hebt gegeten in het hotel, staat er vaak een fooienpot. Je wordt meestal door meerdere mensen bediend en door geld achter te laten in de fooienpot weet je zeker dat het geld wordt gedeeld door het personeel.
Hamam
Breng je een bezoekje aan de hamam? Hartstikke leuk! Als je goed bent geholpen, kun je ongeveer 15 procent fooi geven. Geef geen fooi als je bezoek niet naar wens was. Ik heb zelf meegemaakt in een hamam in Istanbul dat er steeds werd gevraagd om fooi en dat het personeel erg opdringerig was.
Toen ik 5 jaar later in dezelfde hamam kwam, hingen overal bordjes dat een fooi geven optioneel was en dat, mocht het personeel hierom vragen, dit gemeld kon worden bij de receptie.