Heb je een visum nodig bij een tussenlanding of overstap in Turkije?

Als je in Turkije een tussenlanding maakt of een overstap op een ander vliegtuig, dan heb je geen visum voor Turkije nodig.

Als je het vliegveld zelf verlaat dan heb je wel een visum nodig, ook al is het maar een paar uur. Zolang je binnen het transit gedeelte van het vliegveld blijft dan hoef je geen visum aan te vragen.

Welk visum heb je nodig als je met een vrachtwagen naar Turkije gaat?

Als je niet met het vliegtuig naar Turkije reist, maar bijvoorbeeld met een vrachtwagen dan kun je helaas niet gebruik maken van het online visum. Je moet dan een visum aanvragen via www.konsolosluk.gov.tr en de aanvraag afhandelen met een van de onderstaande Turkse delegaties in Nederland.

Turkse ambassade – Den Haag
Jan Everstraat 15
2514BC Den Haag
070 302 3100
embassy.thehague@mfa.gov.tr
http://lahey.be.mfa.gov.tr

Turkse consulaat – Rotterdam
Westblaak 2
3012KK Rotterdam
010 201 2000
consulate.rotterdam@mfa.gov.tr
http://rotterdam.cg.mfa.gov.tr

Turkse consulaat – Deventer
Keizerstraat 8
7411HG Deventer
0570 688 650 / 0570 619 481
consulate.deventer@mfa.gov.tr
http://deventer.cg.mfa.gov.tr

Turkse consulaat – Amsterdam
Herenweg 290
3645DX Vinkeveen
06 8724 2060
consulate.amsterdam@mfa.gov.tr

Kan ik met een ID kaart naar Turkije reizen?

U kunt met een Europese identiteitskaart naar Turkije reizen. Let erop dat uw idkaart nog lang genoeg geldig is voor de tijd dat u in Turkije verblijft. Deze moet nog minimaal 180 dagen geldig zijn op de dag van aankomst in Turkije.

Wat heb ik nodig om als alleenstaande ouder met kind(eren) naar Turkije te reizen?

Als u alleenstaande ouder bent en u gaat zonder de andere ouder op vakantie met uw kind of kinderen dan heeft u een toestemmingsformulier nodig. Zo kunt u zowel de Nederlandse als de Turkse autoriteiten aantonen dat u uw kinderen niet ontvoerd.

Het formulier vind u via deze link:
Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland

Houdt u er rekening mee dat vooral de Nederlandse marechaussee strenger controleert op kinderontvoering en dat wij u ten zeerste aanraden om bovenstaand formulier mee te nemen op vakantie.

Voor meer informatie of vragen: https://www.kinderontvoering.org/

Moet ik mijn visum bewaren in Turkije?

Ja, u dient het visum voor Turkije te bewaren tijdens uw vakantie. Wij horen regelmatig van reizigers dat er om het visum wordt gevraagd als zij het land verlaten. Uw visum is, samen met uw reisdocument en de stempel daarin, uw toegangsbewijs tot Turkije.

Ik heb (nog) geen visum ontvangen

U ontvangt het visum op dezelfde dag als u deze voor 23:00 uur hebt besteld, ook ’s weekends en op feestdagen. Mocht u geen visum hebben ontvangen, controleer dan eerst de spambox van uw e-mail. U kunt ook altijd de status van uw aanvraag bekijken via uw account.

Met uw paspoort of ID kaart nummer kunt u uw visum(s) direct opzoeken via www.turkijevisum.nl/account

Heb ik een e-visum nodig als ik op een cruiseschip Turkije betreed?

Als u de boot niet verlaat, hebt u geen e-visum nodig. U hebt ook geen e-visum nodig als u in de stad blijft waar de boot is aangelegd. In dat geval wordt toegang tot de havenstad verleend door de lokale autoriteiten. U hebt wel een e-visum nodig als u, buiten de stad waar het cruiseschip aanlegt, gaat reizen.