We worden met zijn allen steeds milieubewuster. Misschien houd je nauwgezet je energie-, gas-, en waterverbruik in de gaten en laat je de auto wat vaker staan. Ook energie vergelijken heeft je misschien geholpen om een goedkope en groene energieleverancier te vinden.

Nu sta je op het punt je vakantie te boeken en vraag je je af: hoe kan ik mijn vakantie naar Turkije zo groen mogelijk houden? Daar geven we je antwoord op in dit artikel.

Het energielabel

Het ene vakantieverblijf is energiezuiniger dan het andere en gelukkig is het vaak niet moeilijk om erachter te komen hoe milieuvriendelijk een verblijf is. Als een hotel of vakantiepark energiezuinig is, zal dit aspect zeker gepromoot worden om zo de concurrentie voor te blijven.

Turquoise Hotel in Side, Turkije

Een kijkje op de site van een desbetreffend vakantieverblijf vertelt je vaak al voldoende. Ook kun je natuurlijk telefonisch contact opnemen. Als je nog geen hotel op het oog hebt, google dan ‘energieneutrale vakantiewoning’ en kijk wat het aanbod is.

Wil je de meeste zekerheid hebben? Zoek dan naar verblijven die een Green Key-keurmerk hebben ontvangen. Dit keurmerk is internationaal en heeft hoge maatstaven wat betreft energie- en waterverbruik.

Let op je eigen energieverbruik

Natuurlijk kun je een Green Key-hotel boeken, maar als je elke dag een uur onder de douche staat, zal het waterverbruik toch flink zijn. Er zijn dus ook een aantal dingen die je zelf kunt doen of laten wanneer je op vakantie bent. In de praktijk kan het echter lastig zijn om onze goede voornemens uit te voeren. Je bent nu eenmaal op vakantie en je hebt natuurlijk die rust en luxe welverdiend.

Vrouw in bad met schuim en voeten over de rand

Doordat we onszelf wat extra willen verwennen op vakantie verbruiken we al snel meer water en meer stroom. Zo blijkt dat vakantiegangers gemiddeld maar liefst drie keer zoveel water verbruiken. Ook met stroom wordt minder zuinig omgegaan, want alle kosten, zoals die van de airco, zijn al inbegrepen bij de totale prijs.

Wil je je goede voornemens om milieubewust te leven op vakantie voortzetten, dan is het belangrijk om je stroom- en waterverbruik goed in de gaten te houden.

Vliegen

Je hebt misschien al nagedacht over het vervoer in Turkije, maar hoe zit het met het vervoer ernaartoe? Waar we vaak niet bij stilstaan is hoe schadelijk vliegen is voor het milieu.

Koffer met groene bladeren op een houten achtergrond

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je niet met de auto naar Turkije gaat, maar als je een vlucht boekt, doe het dan via FlyGRN of Greenseat. Deze vergelijkingssite gebruikt hun inkomsten om de geboekte vluchten gratis te CO2 compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten planten.

Heb je al een ticket geboekt? Dan kun je ook zelf achteraf tegen een vergoeding de CO2 van je vlucht compenseren.