Turkije is een prachtig land. Veel mensen die aan Turkije denken die denken aan een all-inclusive resort om bij het hotel heerlijk te relaxen aan het zwembad en een mooi strand in de omgeving te bezoeken. 

Echter heeft het land veel en veel meer te bieden. Een rondreis is een absolute aanrader, of het nou om een autoreis, georganiseerde reis of een andere soort rondreis gaat. Wij vertellen je wat je tijdens een dergelijke reis door het westen van Turkije allemaal kunt ontdekken.

De diversiteit van een rondreis door Turkije

Heteluchtballonnen boven een weg in de plaats Göreme in Cappadocië, Turkije

De reden waarom Turkije zo’n aanrader is, komt voornamelijk door de diversiteit. Het land kent een lange geschiedenis, zeer rijke cultuur, prachtige natuur en landschappen en overheerlijk eten. Bovendien is de infrastructuur goed, waardoor een autovakantie of reis met de bus goed verloopt.

De meeste rondreizen door Turkije beginnen in Istanbul, waarna je richting de kust gaat en richting het zuidoosten de kust van Turkije afreist. Vervolgens ga je via het binnenland langs prachtige bestemmingen weer terug naar Istanbul. Of je vliegt al eerder weer terug vanaf de luchthaven Ankara of vanaf luchthaven Antalya. 

Beginpunt van de reis: Istanbul

Doorkijk in de Çamlıca Moskee in Istanbul

De meeste reizen door Turkije beginnen in Istanbul. Bij aankomst in deze wereldstad krijg je meteen de kans om te genieten van het heerlijke eten. Wellicht zal je even moeten wennen aan de chaos en drukte om je heen, maar dit kent ook zijn charme.

Door de hele stad heen vind je talloze prachtige bezienswaardigheden. Je hebt daarom sowieso meerdere dagen nodig om de stad te ontdekken. Enkele bezienswaardigheden die je niet moet missen zijn de Blauwe Moskee, de Hippodrome, de Grote Bazaar en het Archeologisch Museum. Oh, en het Topkapi Paleis mag je absoluut niet overslaan!

Richting de westkust

Ruïnes van de Tempel van Apollo in Didim, Turkije

Na een paar dagen tot een kleine week in deze drukke en chaotische stad te zijn geweest wil je natuurlijk wat meer rust en natuur zien. Vanaf Istanbul reis je richting het zuiden naar de zuidwestkust waar verschillende mooie badplaatsen zijn gelegen. 

Denk aan plaatsen als Izmir, Didim of Bodrum. Persoonlijk vinden we Didim een echte aanrader vanwege alles wat deze plaats te bieden heeft. Je vindt er voldoende rust om helemaal tot ontspanning te komen, er is geen massatoerisme, zoals andere badplaatsen als Marmaris en er zijn nog meer mogelijkheden om actief te zijn.

Bij Didim vind je bijvoorbeeld de bekende opgravingen van de tempel van Apollo, mooie stranden, leuke excursies en activiteiten en het is de ideale uitvalsbasis om andere plekken in de omgeving te bezoeken.

Reis verder naar Antalya

Weg met auto's in de buurt van het strand met turquoise water

Vervolgens is het mogelijk om verder te reizen langs de kust naar Antalya. Tijdens deze reis zie je meer van de prachtige Turkse kust en heb je de kans om verschillende plekken langs deze route te zien.

Antalya is bij veel reizigers en toeristen gewild vanwege de mooie stranden. Het bekendste strand is zonder twijfel Lara Beach. Geniet en relax van dit mooie zandstrand en met schitterend helder blauw water.

In Antalya kun je ook de Tahtali berg beklimmen of met de kabelbaan omhoog om boven alsnog van het prachtige uitzicht te genieten. Tot slot is Antalya een bekende bestemming vanwege het Zandsculpturenfestival dat er jaarlijks wordt georganiseerd.

Verder richting het oosten of omhoog richting Ankara

Het Atatürk Mausoleum in Ankara, Turkije

Je kunt nog veel verder doorreizen richting het oosten van Turkije. Het land gaat nog veel verder door en er is nog veel meer te zien. Echter focussen de meeste rondreizen op het westen van Turkije, omdat hier de bekendste en meest interessante plaatsen zijn te vinden. 

Wanneer je vanaf Antalya naar het noorden reist kun je de hoofdstad Ankara bezoeken. Vaak denken mensen dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, maar de hoofdstad is Ankara.

In deze stad ben je al snel een aantal dagen zoet. Hier bezoek je de Ankara Citadel en heb je de kans om echte romeinse baden te bezoeken. Hoogtepunt is zonder twijfel het bezoeken van het Atatürk Mausoleum.