Een heerlijke vakantie kan in een klap omslaan in een nachtmerrie. Misschien word je bestolen, raak je je paspoort of visum kwijt of beland je in het ziekenhuis. De kans is klein, maar toch aanwezig. Het is daarom goed je van tevoren te vergewissen wat je in zo’n situatie moet doen.

Belangrijke telefoonnummers

Bewaar alle belangrijke telefoonnummers die je nodig kunt hebben, niet alleen op je telefoon, maar ook op papier. In Turkije zijn er drie nummers voor de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 155
  • Brandweer : 110
  • Ambulance: 112

Noteer ook het reguliere nummer en het noodnummer van je reisverzekering en de reisorganisatie.

Vrouw met telefoon op het strand

De Nederlandse ambassade en het consulaat

Wanneer je nog in Nederland bent en de ambassade nodig hebt, bel je het volgende nummer: +31 247 247 247. Ben je al in Turkije en gebruik je een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade om hoge beltarieven te omzeilen. Je kunt ze eventueel ook op twitter bereiken (@247BZ).

Nederlandse ambassades zijn 24/7 bereikbaar en hetzelfde geldt voor consulaten. In Turkije is de Nederlandse ambassade gevestigd in Ankara en het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul. Bij de ambassade kun je terecht voor het aanvragen van je paspoort, maar ook met zaken als vermissing, opname in het ziekenhuis of ontvoering.

Ziekenhuisopname

Klein meisje met stethoscoop en teddybeer

Mocht je door onvoorziene omstandigheden in het ziekenhuis opgenomen worden, dan kan het nuttig zijn om de ambassade hiervan op de hoogte te stellen. Informeer vervolgens je familieleden in Nederland, je reisverzekering en je reisorganisatie. De ambassade kan je hierbij helpen.

In het geval je niet verzekerd bent, kan de ambassade zelfs contact opnemen met je familie in Nederland met het verzoek om geld over te maken. Vergeet niet voor je vertrek naar Turkije een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstand zal een grote hulp zijn bij een ongeluk, zeker wanneer jij de schuldige partij bent.

Paspoort kwijt

Paspoorten met stempel van Turkije

Wanneer je je paspoort in Turkije kwijtraakt en je bent van plan binnenkort terug te reizen naar Nederland, is het nodig om een nooddocument aan te vragen. Hiervoor zul je met de juiste documenten naar de ambassade of het consulaat moeten gaan.

Vul ook een C2-formulier in en geef deze persoonlijk af bij de ambassade, om te voorkomen dat iemand misbruik kan maken van je vermiste document.

Pinpas kwijt

De ambassade zal geen geld lenen of je ticket voorschieten, wanneer je je betaalpas kwijt bent. Toch kunnen zij je helpen door advies te geven omtrent het overmaken van geld vanuit Nederland. Blokkeer in ieder geval direct je betaalpas en doe aangifte bij de politie.