Vanuit verschillende badplaatsen in Turkije worden dagjes naar Kos aangeboden. Je vaart dan met een boot (met zonnedek!) naar Kos-Stad waar je de hele dag de tijd hebt. Aan het einde van de dag vaar je terug naar Turkije.

Kos ligt dichtbij het vaste land van Turkije, je bent er dus zo!

Je kunt ervoor kiezen om de hele dag in Kos-Stad door te brengen. Deze gezellige stad heeft genoeg te zien en te doen dus je zult je er zeker niet vervelen. Een andere optie is om een auto of een fiets te huren, om zo een groot gedeelte van het eiland te verkennen. De keuze is aan jou!

Kos-Stad

Kos-Stad heeft bijna 20.000 inwoners en is de hoofdstad van het Griekse eiland Kos. De grondlegger van de moderne geneeskunde, Hippocrates, komt van Kos. In de stad is een gigantische plataan te vinden die naar de arts is vernoemd en volgens de overleveringen zou hij zijn leerlingen onder de boom les hebben gegeven.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Kos-Stad:

De Agora

Oude toegangspoort van Agora in Kos-Stad, Kos

De Agora was het marktplein en een belangrijke ontmoetingsplaats in de oudheid. Vroeger was dit gedeelte van de stad bebouwd met huizen, maar door een aardbeving in 1933 kwamen de oude ruïnes voor een deel bloot te liggen. De archeologen konden op zoek!

Via de tolpoort heb je toegang tot de Agora. De toegangspoort stamt vermoedelijk uit de veertiende eeuw, toen marktkooplui tol moesten betalen bij de poort om hun waren te kunnen verkopen.

De oudste overblijfselen van de Agora stammen uit de 4e eeuw voor Christus. In de gewelven waren de winkels en de werkplaatsen ondergebracht. Verder zie je hier de oude stadsmuren, resten van een Aphroditetempel uit de 2e eeuw en resten van een basiliek.

Casa Romana

Casa Romana in Kos-Stad, Kos

Het Casa Romana is een Romeinse villa uit de derde eeuw na Christus. De villa is voorzien van 3 binnenplaatsen en zodra je binnenkomt zie je de goed bewaard gebleven toiletten. Gek om te bedenken dat toen wij nog gaten in de grond groeven, de mensen op Kos al een echt toilet hadden!

De villa heeft enkele mooie mozaïekvloeren, een mooi versierde eetzaal en een prachtige binnenplaats met zuilen.

Buiten kun je de oude Romeinse thermen bewonderen met sporen van waterleidingen van klei en een antieke vloerverwarming.

Het Neratzia Kasteel

Neratzia kasteel in Kos-Stad, Kos

Dit kasteel is gebouwd door de Johannieters. Samen met de Petrusburcht (graag koppeling maken naar artikel Bodrum) in Bodrum beheersten de kastelen de zeestraat tussen Constantinopel (het huidige Istanbul) en Alexandrië in Egypte.

Voor de bouw van de burcht werden materialen van andere gebouwen gebruikt, waaronder zuilen van gebouwen uit de oudheid. Het gebied waar de burcht is gebouwd werd al eeuwen bewoond voordat de Johannieters kwamen.

Je kunt het hele complex goed bekijken vanaf de wallen. Vanaf hier heb je door de schietgaten ook steeds een ander prachtig uitzicht over de stad en over de zee.

De plataan van Hippocrates

Plataan van Hippocrates in Kos-Stad, Kos

Volgens de legende zou Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, zijn leerlingen onder deze boom les hebben gegeven. De huidige boom is ongeveer 500 jaar oud en zou een afstammeling kunnen zijn van de oorspronkelijke Plataan.

Delen en zaden van de boom zijn over de loop der eeuwen wereldwijd verspreid. Vooral universiteiten met een geneeskunde-afdeling wilden graag een stukje van de plataan. Nazaten van de plataan van Hippocrates groeien dus wereldwijd!

Romeins Odeon

Romeins Odeon in Kos-Stad, Kos

Het Odeon is een Romeins theater uit de tweede eeuw na Christus. Er zijn nog enkele van de oorspronkelijke zitrijen bewaard gebleven. In de gewelven van het Odeon werden prachtige beelden gevonden, waarvan een van Hippocrates. Het beeld van Hippocrates is tegenwoordig in het archeologisch museum van Kos te vinden.

Tegenwoordig worden er nog steeds theater- en muziekvoorstellingen opgevoerd, net als in de oudheid!

Westelijk opgravingsgebied

Westelijk opgravingsgebied in Kos-Stad, Kos

In dit gedeelte van de stad hebben archeologen bouwwerken uit de 3e eeuw voor Christus tot en met de 2e eeuw na Christus opgegraven.

Het zogenoemde Nymphaeon uit de derde eeuw voor Christus is helaas niet opengesteld voor het publiek, maar je kunt er wel naar kijken van een afstandje. Het is een oud badhuis met toiletten maar zoals je uit de naam misschien kunt afleiden, is het vernoemd naar nimfen. Onderzoekers dachten eerst dat het badhuis een nimfenheiligdom was.

De grote rij met zuilen was vroeger het gymnasion waar sporters konden trainen.

Het westelijk opgravingsgebied heeft vele bijzondere ruïnes. Zo is er een basiliek, latrines, thermen en een paar prachtige mozaïeken.

Archeologisch Museum van Kos-Stad

Mozaïek in het Archeologisch Museum van Kos-Stad, Kos

Het archeologisch museum van Kos-Stad toont een aantal prachtige mozaïeken en vele beelden. Natuurlijk zijn de goden uitgebreid uitgebeeld en er zijn dan ook sculpturen van onder andere Artemis, Eros, Dionysos, Pan en Athena.

Markthal

Markthal in Kos-Stad, Kos

In de markthal worden talloze soorten overheerlijk groente en fruit te koop aangeboden. Als toerist kun je hier leuke souvenirs halen zoals lekkere drankjes en geurige kruiden.