Als je op vakantie bent in Turkije en je wilt graag wat meer van het land zien, dan raden we je het van harte aan om een auto te huren. Natuurlijk kun je excursies boeken! Maar het nadeel van excursies is, vind ik, dat je veel tijd kwijt bent aan het rijden van hotel naar hotel om mensen op te halen, je niet vrij bent om te eten waar je zelf wilt en dat je vaak langs een leerfabriek of sieradenwinkel gaat om voor de nodige commissie voor de reisleiders te zorgen. Uiteindelijk heb je vaak maar weinig tijd op de plaats van bestemming.

Dat is de reden waarom ik altijd kies voor een huurauto in Turkije. De wegen zijn bijzonder goed en als je je aanpast aan de rijstijl van de rest van het verkeer (het recht van de sterkste) dan is het prima te doen.

Er zitten een aantal flinke voordelen aan het huren van een auto:

  • Je kunt zo vroeg – of zo laat vertrekken als je zelf wilt.
  • Je kunt rechtstreeks naar je bestemming zonder mensen op te halen.
  • Je kunt zo lang ergens blijven als je wilt. Zo heb ik bijna de hele dag in Efeze doorgebracht omdat ik enorm onder de indruk was van deze prachtig bewaarde, antieke stad.
  • Als je onderweg iets leuks ziet kun je daar even stoppen, bijvoorbeeld bij een mooie moskee.
  • Het is een stuk goedkoper dan een excursie boeken: je huurt al een auto voor €20 per dag.
  • Je ziet veel meer. Als je op excursie gaat zie je vaak niet alles, omdat dat teveel tijd kost.
  • Je bent voor de drukte aan: de touringcars arriveren vaak rond een bepaald tijdstip, waardoor de bezienswaardigheid wordt overspoeld door toeristen. Als je juist vroeg in de ochtend gaat of wat later in de middag (dan is het ook niet zo heet) dan heb je het rijk alleen!

Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

Auto huren op het vliegveld

Een auto huren is niet zo moeilijk. Omdat ik altijd de volle periode van mijn vakantie een auto huur, haal ik de auto altijd op het vliegveld op. Ik ben dan ook eerder bij het hotel en kan wat later naar het vliegveld als ik terugvlieg waardoor ik niet zo veel tijd op het vliegveld hoef door te brengen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om voor een dag of voor een paar dagen een auto te huren. In alle badplaatsen vind je wel een autoverhuurbedrijf en meestal kun je ook in je hotel een auto huren – dat is helemaal handig.

Let van te voren goed op of er geen schade op de auto zit en meldt dit direct als dit wel het geval is. Check daarnaast of je de auto vol met benzine hebt meegekregen en of je de auto volgetankt weer moet inleveren. Als je de auto namelijk door het verhuurbedrijf weer moet laten voltanken kost je dit veel meer dan wanneer je hem zelf vult met benzine voordat je de auto inlevert.

In Turkije zul je niet snel verdwalen

De bezienswaardigheden staan in Turkije goed op de borden aangegeven. Je zult dus niet snel verkeerd rijden. Toch is het handig om navigatie mee te nemen. Heb je geen navigatie? Dan kun je dit altijd extra huren als je de auto ophaalt. Ook kinderzitjes kun je gewoon huren.

Een auto huren in Turkije is ideaal: het is snel, makkelijk en goedkoop en geeft je alle tijd om op je gemak de omgeving te verkennen. De wegen en de bewegwijzering zijn uitstekend. Mocht je nu helemaal zin hebben gekregen om Turkije te verkennen en wil je langer dan een paar dagen een auto huren? Maak dan een roadtrip! Bekijk ook eens de rondreis door Turkije die wij hebben gemaakt.