De afgelopen maanden hebben wij incidenteel van reizigers te horen gekregen dat hun visum niet werd gecontroleerd bij aankomst op de luchthaven in Turkije. Inmiddels hebben wij van de Turkse autoriteiten te horen gekregen dat dit komt door problemen met de computersystemen die het visum zouden moeten controleren.

De Turkse overheid heeft het elektronisch visum ingevoerd, voordat alle vliegvelden goed op het controlerende computersysteem waren aangesloten. Vooral op de vliegvelden van Dalaman en Bodrum zijn er problemen. Als het systeem een storing heeft, is er niet voldoende personeel om de visa handmatig te controleren, waardoor het voor kan komen dat u zonder controle Turkije kunt betreden.

Bovenstaande betekent niet dat u zonder visum naar Turkije kunt reizen. Een visum is en blijft verplicht, zonder visum Turkije betreden betekent dat u illegaal in het land verblijft.

De Turkse autoriteiten werken hard aan het oplossen van de problemen, vanaf 1 november is het verplicht om het elektronisch visum voor vertrek al in bezit te hebben.