Turkije is een gigantisch land: met een oppervlakte van 784.000 vierkante kilometer is het maar liefst 19 keer zo groot als Nederland. Dat enorme land kent een rijke geschiedenis en is al eeuwen het kruispunt tussen oost en west waardoor het bezaait ligt met talloze bezienswaardigheden. Als je al het moois in Turkije wilt ontdekken, ben je al snel jaren aan het reizen.

Het was moeilijk kiezen en veel wikken en wegen, maar we hebben geprobeerd een lijst samen te stellen van de twintig mooiste bezienswaardigheden van Turkije.

1. Hagia Sophia

Hagia Sophia in Istanbul, Turkije
Hagia Sophia in Istanbul, Turkije

Dit gigantische gebouw staat al in Istanbul sinds de zesde eeuw. Het was bijna duizend jaar een orthodoxe basiliek, waarna het door de Turken werd omgevormd tot moskee. Tegenwoordig is het een museum en een van de absolute hoogtepunten van Istanbul.

2. Efeze

De bibliotheek van Celsus in Efeze is het meeste bekende bouwwerk
De bibliotheek van Celsus in Efeze is het meeste bekende bouwwerk

Efeze was een rijke Romeinse havenstad in de oudheid. De stad is prachtig bewaard gebleven en als je hier rondloopt waan je je in het oude Romeinse rijk. Het bekendste is de prachtige bibliotheek van Celsus.

3. Pamukkale

Eén van de prachtige witte kalkbaden in Pamukkale
Eén van de prachtige witte kalkbaden in Pamukkale

Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks en die naam is perfect gekozen! Op een heuvel in de binnenlanden van Turkije is kalkrijk water uit de bronnen gestroomd die hebben gezorgd voor indrukwekkende kalkstenen baden. Bovenop de heuvel vind je het antieke kuuroord Hierapolis en kun je zwemmen in de bron.

4. Aardpiramiden in Cappadocië

Aardpiramides in Cappadocië
Aardpiramides in Cappadocië

Een betoverend beeld zijn de aardpiramiden in Cappadocië. Deze aardpiramiden zijn gemaakt van zacht gesteente en in het harde klimaat Cappadocië (hete zomers, koude winters) werden ze al snel gebruikt voor het bouwen van hele steden in de piramiden en ondergronds. In de aardpiramiden vind je duizend jaar oude huizen, keukens, kerken en wijnmakerijen.

5. Topkapi paleis

Topkapi Paleis in Istanbul, Turkije
Topkapi Paleis in Istanbul, Turkije

Het Topkapi paleis in Istanbul was vierhonderd jaar lang het centrum van de Ottomaanse macht en de plek waar de sultans en hun families woonden.

6. Kasteel van Bodrum

Vanuit het kasteel van Bodrum heb je een prachtig uitzicht over de haven en witte huisjes
Vanuit het kasteel van Bodrum heb je een prachtig uitzicht over de haven en witte huisjes

Het kasteel van Bodrum werd gebouwd in de vijftiende eeuw als de Petrusburcht. Het staat aan zee en is een absolute must-see als je in Bodrum bent.

7. Nemrut Dagi

Antieke beelden boven op de Nemrut berg
Antieke beelden boven op de Nemrut berg

Nemrut Dagi is een ruim 2000 meter hoge berg in het zuidoosten van Turkije. De top van de berg is beroemd om de koninklijke tombe die hier ligt met bijzondere beelden eromheen.

8. Blauwe moskee

Het plafond van de Blauwe Moskee
Het plafond van de Blauwe Moskee

De blauwe moskee of de Sultan Ahmet moskee is een gigantische moskee in Istanbul, gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. De moskee heeft maar liefst zes minaretten (op twee na meeste ter wereld) en is van binnen betegeld met meer dan 20.000 tegeltjes uit Iznik.

9. Het eeuwige vuur van Chimaera

Vuur komt uit spleten en gaten in de rotsen in Cirali
Vuur komt uit spleten en gaten in de rotsen in Cirali

Het eeuwige vuur van Chimaera vind je in het dorpje Cirali, een kustplaats in de gemeente Kemer. Vanaf het dorpje is het ongeveer een kilometer een heuvelopwaarts voor je bij een bizar natuurfenomeen komt: uit de rotsige berghelling komt vuur! Overal komen zeker al duizenden jaren vlammen uit de grond.

10. Openluchtmuseum van Göreme

Uitkijk over het openluchtmuseum
Uitkijk over het openluchtmuseum

In Göreme, het toeristische centrum van Cappadocië, is een bijzonder openluchtmuseum met talloze kerken. Deze zijn uitgehakt in de rotsen en prachtig beschildert en gedecoreerd.

11. Konya

Tombe van Mevlana
Tombe van Mevlana

Konya is de stad van het Soefisme, een mystieke stroming binnen de Islam. Je vind hier het museum en de graftombe van Mevlana, de stichter van de orde. Daarnaast zou in Konya de baard van Mohammed worden bewaard, waardoor het ook een bedevaartsplaats is.

12. Pergamon

Enkele overblijfselen in Pergamon
Enkele overblijfselen in Pergamon

De antieke stad Pergamon ligt in het huidige Bergama. Net als Efeze is de stad voor een groot deel bewaard gebleven. Waar het in Efeze altijd zwart ziet van de mensen, is het in Pergamon betrekkelijk rustig en heb je alle vrijheid om deze prachtige stad in je op te nemen. Met een kabelbaan ga je de heuvel op waar zich de Akropolis bevond en waar je een prachtig uitzicht over Bergama en de andere archeologische vindplaatsen hebt.

13. Kaleici – het historische centrum van Antalya

Uitzicht over de oude stad Kaleici
Uitzicht over de oude stad Kaleici

Kaleici betekent “binnen het kasteel” of “binnen het fort” en dit oude gedeelte van Antalya was vroeger omsloten door de stadsmuren. Als je in Antalya bent moet je zeker een ochtend uittrekken om door de kleine straatjes te wandelen en te genieten van de oude gebouwen.

14. Ballonnen over Cappadocië

Samen met vele andere luchtballonnen zweef je over de Ihlara Vallei in Cappadocië
Samen met vele andere luchtballonnen zweef je over de Ihlara Vallei in Cappadocië

Absoluut een van de mooiste dingen die we ooit hebben meegemaakt was een ballonvaart ’s ochtends vroeg over Cappadocië. Het moment dat de zon opkomt en je daar met tientallen ballonnen zweeft is magisch. Je vliegt over het bijzondere landschap dat geel, roze, rood en wit kleurt zodra de zon eroverheen schijnt.

15. Aspendos

Het romeinse amfitheater van Aspendos
Het romeinse amfitheater van Aspendos

Aspendos staat bekend om zijn gigantische en prachtig bewaard gebleven amfitheater. Het is een indrukwekkend gebouw waar maar liefst 15.000 toeschouwers tegelijk konden genieten van theater, executies en gladiatorengevechten.

16. Öludeniz

Paraglider boven Öludeniz
Paraglider boven Öludeniz

Öludeniz betekent letterlijk “dode zee” vanwege de kalme wateren die zelfs stil blijven tijdens een storm. Het plaatsje ligt in een prachtige blauwe baai en heeft een van de mooiste en meest gefotografeerde stranden van Turkije. Je kunt er prachtig paragliden.

17. Rotsgraven in Dalyan

Rotsgraven van Kaunos
Rotsgraven van Kaunos

Dalyan is een prachtig vissersdorpje aan de rivier de Dalyan, op ongeveer vijf kilometer van zee. Als je door het stadje loopt, zie je bijna overal de indrukwekkende graftombes van de oude stad Kaunos die in de steile rotswanden zijn uitgehakt.

18. Antiek Side

De tempel van Apollo in Side
De tempel van Apollo in Side

Tegenwoordig is Side een bekende badplaats onder Nederlandse toeristen maar de stad bestaat al duizenden jaren. Overal in Side vind je bewijs van die lange verleden: zo is vind je er een van de grootste amfitheaters van Turkije met plaats voor maar liefst 20.000 toeschouwers en is er een grote stadspoort. Het meest indrukwekkend in Side is echter de tempel van Apollo die op een klif boven zee staat.

19. Basilica cisterne

Basilica Cisterne in Istanbul, Turkije
Basilica Cisterne in Istanbul, Turkije

De Basilica Cisterne is een ondergrondse wateropslag in Istanbul. Het moest de stad van water voorzien als de stad werd omsingeld door vijanden. In de Cisterne staan 336 zuilen en twee van deze zuilen staan op het hoofd van Medusa. De herkomst van deze medusabeelden is niet duidelijk maar wel bekend is dat er voor de ondergrondse wateropslagplaatsen zuilen van andere gebouwen werden hergebruikt.

20. Dansende derwisjen

Uitbeelding van dansende Derwisjen
Uitbeelding van dansende Derwisjen

De dansende of draaiende derwisjen zijn lid van de Soefi orde, een mystieke stroming binnen de islam gesticht door Mevlana in Konya. Zij raken in extase door het draaien van rondjes en komen daardoor dichterbij god. Heel indrukwekkend om te zien.

Visum voor Turkije is nodig

Ga je dit moois bewonderen in Turkije? Dan heb je ook een visum nodig. Wij leveren deze 7 dagen per week van 09:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds. Ga naar www.turkijevisum.nl/visum-aanvragen/ en ontvang je visum vandaag nog.