Wil je genieten van het échte Turkse leven, grote zeeschildpadden in het wild spotten en je vergapen aan een stad uit de oudheid met indrukwekkende rotsgraven? Ga dan naar Dalyan! Deze prachtige plaats ligt niet aan zee maar aan een helderblauwe rivier, op slechts een paar kilometer van het strand. En wat voor strand: hier nestelt de grote Caretta Caretta zeeschildpad en legt haar eieren, voordat ze de zee weer induikt.

Vakantie Dalyan en de Lycische Kust

Strand aan de Lycische kust in Turkije

Reizen naar Dalyan en de rest van de Lycische kust kun je boeken bij Tui, Vakantiediscounter en Corendon. Natuurlijk vind je hier een paar grote All Inclusive resorts maar over het algemeen is er veel minder massatoerisme. De meeste hotels zijn kleinschalig en worden gerund door Turkse families, die er alles aan doen om je in de watten te leggen. Verwacht brandschone kamers, heerlijke ontbijtjes met lokale producten en onovertroffen gastvrijheid.

De beste reistijd voor Dalyan is van april tot en met november. De temperaturen beginnen dan rond de 22°C in april en lopen op tot gemiddeld 34°C in de zomer. De zee is dan ook lekker warm met 30°C. En tenslotte heb je in de zomermaanden geen regen, ideaal dus!

Dalyan

Hotel met boten aan de rivier in Dalyan, Turkije

Dalyan is een klein plaatsje aan het meer van Köycegiz. Het ligt vlakbij zee en heeft een gezellig centrum met sfeervolle hotels en kleine restaurants waar je kunt genieten van de Turkse keuken. Het middelpunt van deze vissersplaats wordt gevormd door de kleine moskee en een plein waar je kunt genieten van de schaduw onder een van de bomen. Bestel op het terras een koude Ayran met een heerlijke salade en natuurlijk een van de Turkse specialiteiten zoals Kebab (mijn favoriet is de Iskender Kebab), linzensoep of Köfte (gekruide gehaktballetjes). Ook leuk is om een tafel vol Mezze te bestellen: dit zijn Turkse tapas.

Iztuzustrand

Iztuzu strand in Dalyan, Turkije

Een van de mooiste stranden van Turkije, en misschien wel van de wereld, is het Iztuzustrand. Het ligt vlakbij Dalyan, aan de monding van de rivier. De meeste hotels bieden een gratis shuttleservice naar het strand maar je kunt ook met de Dolmus (het lokale openbare vervoer) of met de taxi. Het allerleukste is natuurlijk om met de boot te gaan. Elke vijf minuten gaat er wel een bootje en onderweg vaar je langs de indrukwekkende antieke stad Kaunos, daarover later meer. Tijdens het varen vertelt de kapitein honderduit over de omgeving, de schildpadden en de natuur. En toegegeven: het is hier schitterend.

Caretta Caretta zeeschildpad

Op het witte zandstrand kun je genieten van de zon en de helderblauwe zee. Er is een strandbarretje waar je terecht kunt voor een koud drankje en een eenvoudige maaltijd. Het strand is beschermd vanwege de Caretta Caretta schildpadden die hier hun eieren leggen. Alle eieren zijn omheind om ervoor te zorgen dat je er niet per ongeluk op gaat staan. Om zeven uur ’s avonds wordt het strand afgesloten om te zorgen dat de schildpadden in alle rust eieren kunnen leggen en de uitgebroede babyschildpadden de weg naar zee kunnen vinden.

Kaunos en de rotsgraven

Rotsgraven van Kaunos in Dalyan, Turkije

Waar je ook in Dalyan verbijft, de kans is groot dat je uitzicht hebt over de indrukwekkende rotsgraven van de antieke stad Kaunos. De rotsgraven stammen uit de vierde eeuw voor Christus. Ze werden gebruikt om hun koningen te begraven, vandaar dat het ook wel de koningsgraven van Kaunos wordt genoemd. Ze behoren tot een van de mooiste bezienswaardigheden in Turkije.

Het antieke Kaunos zelf strekt zich uit langs de rivier, richting zee. De oude Grieken en Romeinen wilden de doden niet te dicht bij het woongebied bouwen. Hierdoor vind je graven en begraafplaatsen altijd een stukje van de stad vandaan.

Behalve de rotsgraven vind je in Kaunos nog veel meer opgravingen die prachtig zijn om te bekijken. Zo vind je de oude Akropolis op een steile rots. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Dalyan, het meer, de rivierdelta en het Iztuzu strand. Daarnaast is er een amfitheater, de haven agora (marktplein) en een Romeins badhuis. Deze laatste had vroeger een sociale functie. In het badhuis werden alle roddels uitgewisseld en politiek bedreven.

Modderbaden: je huid zo zacht als dat van een sultan

Modderbaden in Dalyan

Langs de rivier vind je diverse modderbaden waar je je van top tot teen kunt insmeren met het bruine goedje. Laat het opdrogen in de zon en spoel daarna onder de douche af en zie daar: je ziet er twintig jaar jonger uit! Je kunt ervoor kiezen om een trip naar de modderbaden te maken als excursie met je reisorganisatie maar ik raad je van harte aan om gewoon een bootje te regelen in de kleine haven van Dalyan. De reisorganisaties gaan met een stuk of vijftien grote boten naar de modderbaden die vervolgens worden overspoeld door toeristen. Beter om zelf te gaan en vervolgens de baden helemaal voor jezelf te hebben.

Winkelen op de markt

Kruiden op de markt

Altijd leuk op vakantie: winkelen op de markt. In Köycegiz aan de noordzijde van het meer is het iedere maandag marktdag. Je vind hier heerlijke groene en fruit uit de omgeving, lokale specialiteiten, kruiden, huishoudelijke artikelen en kleding. De meeste marktkooplui spreken een klein beetje Engels en natuurlijk is afdingen de nationale sport.