Cruises naar Turkije winnen de laatste jaren aan populariteit. Typ maar eens “cruise Turkije” in, in Google en je krijgt talloze resultaten. Hoog tijd voor ons om ons ook maar eens te verdiepen in het cruisen naar dit prachtige land: wat zijn de voordelen van een cruise naar Turkije? En wat zijn de nadelen?

De voordelen:

 1. Maar een keer je koffer uitpakken
  Als je gaat cruisen hoef je maar een keer je koffer uit te pakken, op de dag van aankomst! Hartstikke handig want steeds met zo’n grote koffer zeulen is helemaal niet fijn. Leg je spulletjes fijn in de kast, je koffer onder het bed en je ziet hem pas weer als je van de boot af gaat.
 2. Je krijgt veel te zien
  Met een cruise krijg je super veel te zien terwijl je tussendoor toch gewoon kunt relaxen bij het zwembad. Hoe handig! Je hoeft geen auto te huren en door het -niet altijd even veilige – Turkse verkeer te scheuren. Je meert gewoon aan op verschillende plaatsen, zoals de prachtige stad op twee continenten, Istanbul, Bodrum met zijn witte huisjes of bij antieke havenstad Efeze.
 3. Heerlijk ontspannen en luxe
  Maar liefst 79% van de reizigers gaat naar Turkije voor een zon, zee en strand vakantie, bleek uit ons grote Turkije onderzoek. En dan het liefste in een All Inclusive, of zelfs Ultra All Inclusive, luxe hotel. Als je gaat cruisen kun je combineren: op de boot is er zon genoeg, overal om je heen zie je de zee en oke, er is geen strand op de boot maar dat zwembad op het dek met die heerlijke ligstoelen maken een hoop goed. Daarnaast kun je kiezen voor een All Inclusive cruise naar Turkije waardoor je al van te voren precies weet wat je cruisevakantie kost.
 4. Waar voor je geld
  Bij een cruisevakantie krijg je waar voor je geld: je betaald van te voren een vast bedrag voor je hele vakantie, inclusief de meeste maaltijden. Je doet meerdere bestemmingen aan en terwijl jij lekker ligt te slapen, vaart de bemanning je naar de volgende bezienswaardigheid. Daarnaast is er natuurlijk veel entertainment aan boord, je hoeft je nooit te vervelen! En dat allemaal voor een vaste prijs.
 5. Meerdere bestemmingen in een vakantie
  Dit is natuurlijk dé reden om voor een cruisevakantie te kiezen: je doet de meest prachtige bestemmingen aan! Als je voor een reguliere zon, zee en strand vakantie in Turkije gaat, dan ga je naar Alanya, Marmaris, Side of een van de andere badplaatsen. Je verblijft in een hotel en gaat eens een keer het stadje in of boekt een excursie, maar wat je te zien krijgt is zeer beperkt. Als je voor een cruise kiest, dan krijg je de mooiste plaatsen te zien! Hoe gaaf is het dat je de ene dag nog in de blauwe moskee in Istanbul bent, terwijl je de volgende dag aanmeert in Izmir! 

De nadelen:

 1. Vast reisschema
  Als je cruist, bepaal je niet zelf je reisschema: deze ligt van te voren helemaal vast. Als je zelf excursies boekt kun je kiezen welke excursie je op welke dag gaat maken. Ook als je gaat rondreizen heb je veel meer vrijheid: ben je op een mooie plaats, dan blijf je nog een dagje! Valt die geweldige stad uit je reisgids toch tegen, dan vertrek je eerder dan gepland. Met een cruise zit je vast: op dag 1 ga je naar Antalya, op dag 2 naar Kemer, enzovoort.
 2. Zeeziekte
  Dit is een hele vervelende, want als je zeeziek bent voel je je enorm beroerd. Rustig slapen lukt niet als je de hele nacht boven het toilet hangt! Kijk uit dat je niet uitdroogt, neem van te voren medicijnen tegen zeeziekte mee, drink gemberthee en vraag om een hut op het meest stabiele gedeelte van de boot.
 3. Korte bezoeken aan mooie bezienswaardigheden
  Als je de reisschema’s van de meeste cruises bekijkt die Turkije aandoen, valt het op dat er voor alle stops slechts een dag is uitgetrokken. Je hebt dus niet alle tijd om uitgebreid alle bezienswaardigheden te bekijken. Dat is jammer als er op plekken veel te zien valt en je in de halve dag dat je er bent (ontschepen, naar de bezienswaardigheid toe, op tijd weer terug voor het inschepen en diner) lang niet alles te zien krijgt!
 4. Alleen de bekendste, meest toeristische plaatsen
  De cruiseschepen meren aan in de bekendste Turkse plaatsen aan de kust. Helaas kom je daardoor niet in de wat minder bekende plaatsen in de binnenlanden. Je komt in de meest toeristische gebieden waar tegelijkertijd met jou duizenden mensen rondlopen. Die gave onontdekte plekken of die bijzondere ontmoetingen die je nooit zult vergeten maak je op een cruise helaas niet mee.
 5. Met z’n allen op een grote boot
  Als je aan cruiseschepen denkt, denk je meestal aan gigantische boten. Niet voor niets worden het ook wel “varende steden” genoemd. Met honderden, zo niet duizenden, andere vakantiegangers zit je op grote boot. Er is niets persoonlijks aan.
Een Gulet in Turkije
Een Gulet in Turkije

Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor een zeilcruise of een cruise op een traditionele Turkse Gulet. Dit zijn kleine boten met vijf tot acht kamers. Als bemanning is er een kapitein, een kok en een scheepsmaatje. In een klein groepje vaar je langs de Turkse kust.