De laatste tijd is Turkije veel in het nieuws vanwege de deal die de premier van Turkije Ahmet Davutoglu met de Europese Unie sloot: in ruil voor het terug- en opnemen van de enorme hoeveelheid vluchtelingen die vanuit Turkije doorreisden naar Europa, mogen Turkse burgers voortaan zonder visum naar Europa reizen. Om het reizen zonder visum naar Europa mogelijk te maken voor de Turken moet er alleen wel eerst aan een heleboel (maar liefst 72!) voorwaarden worden voldaan.

Als het visumvrij reizen voor Turken naar Europa mogelijk wordt gemaakt, dan mogen Europese burgers die nu nog een visum nodig hebben (waaronder Nederland en België) voortaan ook zonder visum naar Turkije reizen.

Premier Davutoglu opgestapt

De vraag is echter of de deal tussen de Turkije en de Europese Unie doorgaat: premier Davutoglu heeft de deal grotendeels alleen uitonderhandeld en daar was president Erdogan op zijn zachtst gezegd niet zo blij mee. Daarnaast zijn er inmiddels zoveel conflicten tussen president Erdogan en premier Davutoglu geweest dat Davutoglu zich niet meer beschikbaar stelt voor een volgende termijn als premier: daarmee stapt hij in feite op.

Afschaffing visumplicht

Van de 72 voorwaarden waaraan de Turken moeten voldoen om de visumplicht af te schaffen, voldoet Turkije er inmiddels aan 67. Dat is een stuk sneller dan verwacht: eerder dacht men nog dat het wel een tijdje zou duren voordat Turkije aan de voorwaarden van het akkoord zou voldoen.

Omdat de Turken al aan zo veel voorwaarden van het akkoord hebben voldaan, stelde voormalig minister van buitenlandse zaken en nu eurocommissaris Frans Timmermans voor om de visumplicht voor Turkije af te schaffen, zolang de Turken voor 30 juni aan alle eisen voldoen.

Aanpassing terreurwetgeving grootste obstakel

Om aan alle voorwaarden te voldoen moet Turkije onder andere zijn huidige terreurwetgeving aanpassen: de terreurwetgeving is nu erg breed, waardoor hij ook kan en wordt gebruikt om kritische journalisten op te pakken. Daar is de Europese Unie het natuurlijk niet mee eens.

Turkije is, volgens president Erdogan, niet van plan om de huidige terreurwetgeving aan te passen. Omdat er in het land veel terroristische aanslagen plaatsvinden en omdat Erdogan in oorlog is met de Koerdische PKK, vindt hij dat hij de huidige terreurwetgeving niet kan aanpassen, ook al is dat afgesproken met de Europese Unie.

De kans dat de visumplicht voor Turkije wordt opgeheven en daardoor Nederlanders en Belgen dan ook zonder visum naar Turkije op vakantie kunnen, wordt hierdoor steeds kleiner. Erdogan heeft gezegd: “wij gaan onze weg en jullie gaan jullie weg”.

Voorlopig heb je dus nog steeds een visum nodig als je naar Turkije op vakantie gaat. Vertrek je binnenkort? Vraag dan hier je visum aan.