Een hamam is een Turks badhuis en een bezoek aan de hamam is een aanrader als je naar Turkije gaat. Wij zitten nu zelf in Turkije, in de buurt van Antalya, en hebben onze tweede (helaas bewolkte) dag gebruikt om ons een flink te laten verwennen in de hamam!

Het bezoeken van een hamam aan het begin van je vakantie is aan te raden omdat je flink gescrubt wordt. Daardoor wordt je huid weer lekker glad en wordt je prachtig bruin. Alle oude huidschilfers zijn weg.

Verschil traditionele en toeristische hamam

Er zit een groot verschil tussen het bezoeken van een hamam in Istanbul of een hamam in de toeristische gebieden aan de kust. In Istanbul zijn de hamams nog erg traditioneel en vaak al honderden jaren oud. Mannen en vrouwen worden strikt gescheiden en je wordt behandeld door iemand van hetzelfde geslacht.

Je kleed je uit en legt je kleren in een kluisje. Je slaat een mooie hamamdoek om je heen en schuifelt op houten slippers naar de hete steen waar je op gaat liggen waar je vervolgens gewassen, gescrubt en ingezeept wordt. Als je hiervoor kiest word je ook nog gemasseerd met de zeep.

In de toeristische hamams gaat het er allemaal een stuk minder traditioneel aan toe: je houdt je zwemkleding aan en mannen en vrouwen zijn samen in het Turkse bad. Mannen worden door een man of een vrouw behandelt en andersom.

Wij vonden het super leuk dat we samen in de hamam waren vandaag. We vonden het ook heel fijn dat we niet op de houten slippers hoefden te lopen waar onze Hollandse schuiten nooit inpassen en waarin we dus vooral ons best doen om zonder onze nek te breken door de hamam te schuifelen.

Klaar voor een heerlijk kleurtje

We werden beiden door een dame behandeld. We moesten eerst een kwartiertje in de sauna zodat we het lekker warm kregen. Daarna gingen we naar de hamamzaal en mochten we op een hete, marmeren steen gaan liggen.

We werden van top tot teen stevig gescrubd met een ruwe handschoen zodat onze huid weer heerlijk zacht aanvoelde. Daarna haalde de dame een katoenen zak door een bak vol zeep en werden we helemaal onder een grote laag schuim bedekt. De zeep rook heerlijk! Ook de haren werden gewassen en ze ruiken nu nog steeds naar die heerlijke zeep.

Het rustgedeelte in de hamam
Het rustgedeelte in de hamam

Na het scrubben, inzepen en afspoelen werden we in warme handdoeken gewikkeld en mochten we even relaxen met een gezichtsmasker. Marks ogen werden steeds zwaarder en ik zag ze dichtvallen. Hij viel bijna direct in slaap!

Nadat het masker hard geworden was en we het hadden afgespoeld, kregen we nog een heerlijke uitgebreide massage. We werden flink onder handen genomen en alle spieren werden losgemaakt.

We hebben enorm genoten en ons velletje is nu helemaal klaar voor een heerlijk kleurtje!