Internetcensuur in Turkije omzeilen

Jonge vrouw met laptop op een strand

In 2018 is er in Turkije een wet aangenomen ten nadele voor internetgebruikers in het land. Er was al geruime tijd een internetcensuur in Turkije, maar nu is deze censuur uitgebreid.  De opperste raad voor Radio en televisie heeft nu de bevoegdheid om websites en apps direct te blokkeren zonder toestemming van de rechter. Hierdoor word je in Turkije beperkt in de mogelijkheden voor het bezoeken van websites.

Er is echter een manier waardoor je het internetcensuur in Turkije kunt omzeilen en de websites en apps die geblokkeerd zijn toch kan bezoeken. Dit kan door middel van een VPN verbinding.

VPN verbinding gebruiken in Turkije

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN verbinding is een veilig gemaakte internet verbinding. Het is een tussenschakel tussen een apparaat waarmee je wil internetten, zoals een computer of smartphone, en het internet zelf. Het voordeel van een VPN is niet alleen dat je veilig kunt internetten zonder dat de Turkse overheid kan zien wat je doet, het zorgt er ook voor dat je het internetcensuur kan omzeilen en alle websites kunt bezoeken.

Vrouw en man in het zwembad zwaaien naar een tablet

Hoe werkt VPN?

De Turkse overheid geeft providers de opdracht om bepaalde website of apps niet toegankelijk te maken voor mensen met een IP-Adres in Turkije. Hierdoor kan je niet navigeren naar websites die geblokkeerd zijn in het land.

Wanneer een VPN verbinding gebruikt wordt via een buitenlandse server kunnen de providers niet zien welke websites of apps opgevraagd worden, deze informatie is immers versleuteld. Zodoende kunnen de providers deze website en apps ook niet blokkeren. Hierdoor is het mogelijk om op websites en apps als Wikipedia, Facebook, Twitter en NOS te komen die door het Turkse parlement geblokkeerd zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN provider
Om gebruik te kunnen maken van een VPN verbinding moet je een abonnement afsluiten bij een VPN aanbieder. Er zijn veel verschillende VPN aanbieders en het is wellicht lastig om een keuze te maken. Om je te helpen met het kiezen van een geschikte provider is het belangrijk te controleren of de VPN provider voldoet aan een aantal eisen.

Man kijkt een film op zijn tablet

Allereerst is de snelheid belangrijk. Niets is ten slotte vervelender dan traag internet. Daarnaast is het belangrijk dat een VPN provider je privacy kan waarborgen. Je wil ten slotte niet dat de Turkse overheid kan zien wat je aan het doen bent. Het is daarom verstandig om de protocollen van de verschillende VPN providers te achterhalen.

Een ander belangrijk punt waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN provider is de software. Als je namelijk gebruik wil maken van een VPN verbinding is het noodzakelijk om de software van een VPN provider te downloaden. Deze software moet gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen zijn zodat jij snel gebruik kan maken van VPN.

Gezin neemt een selfie bij het amfitheater in Side, Turkije

Het is dus mogelijk om het internetcensuur in Turkije te omzeilen door middel van een VPN verbinding. Door het gebruik maken van een buitenlandse server kan je sites en apps bezoeken die normaal gesproken geblokkeerd zijn in het land en word je niet beperkt in je online mogelijkheden. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je in de problemen kunt komen wanneer je van plan bent om te internetten. Met een VPN verbinding ben jij namelijk verzekerd van jouw privacy.

Vakantie Turkije in 2019 meest populaire stijger onder Nederlanders

Uitzicht op het Cleopatra strand in Alanya, Turkije

TUI heeft onlangs een grootschalig onderzoek gehouden onder ruim 2300 Nederlandse consumenten. Samen met de al geboekte vakanties heeft TUI een goed beeld van de meest populaire vakanties voor 2019.

Als je naar de Google zoekopdrachten kijkt dan werd in december het meest gezocht op Curaçao, Kaapverdië, Winterberg, Mauritius en Zanzibar. De belangstelling (ten opzichte van het voorgaande jaar) groeide het sterkst voor Egypte (+25%), Turkije (+20%) en Kenia (+76%). De top 3 vakanties voor 2019 zullen zijn:

  1. Spanje
  2. Turkije
  3. Griekenland

Ondanks dat Turkije nu op plek 2 staat is het toch de grote winnaar met een groei van meer dan 20% ten opzichte van het vorige jaar. Het is daarmee Griekenland voorbij gegaan en zet de race in op Spanje. Dit land levert wat bezoekers in en vooral Turkije profiteert daarvan.

Wijzigingen regels geldigheid identiteitskaart en paspoort voor reizen naar Turkije

Nederlands paspoort en idkaart

Regelmatig worden de regels omtrent de minimale geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten gewijzigd door de Turkse autoriteiten. Op dit moment moeten alle reisdocumenten tenminste 6 maanden geldig zijn vanaf de dag dat u in Turkije aankomt. Als dit niet het geval is, dan dient u een nieuw paspoort of identiteitskaart aan te vragen bij uw gemeente. Als u binnen een paar dagen vertrekt, kunt u contact opnemen met de gemeente voor levering van een paspoort met spoed.

Vertrekt u al eerder naar Turkije en komt u er op het laatste moment achter dat uw reisdocument niet tenminste 6 maanden geldig is? Dan kunt u contact opnemen met de marechaussee voor een noodpaspoort (bel gratis op 0800 1814). Let erop dat het uitgegeven noodpaspoort ook tenminste 6 maanden geldig moet zijn en geef duidelijk aan dat u naar Turkije op vakantie gaat. Anders wordt er een noodpaspoort uitgegeven dat alleen geldig is tijdens uw vakantie en dat is te kort voor de Turkse autoriteiten.

[adsense]

Omdat de regelgeving zo vaak verandert, raden wij u aan om kort voor vertrek op onze website te kijken of contact op te nemen met het Turkse consulaat (het Turkse consulaat in Rotterdam heeft de meeste informatie over visa-regelgeving) om er zeker van te zijn dat u op de hoogte bent van de actuele wetgeving.

Met uw visum mag u meerdere keren naar Turkije reizen binnen de geldigheidsduur van het visum. Het visum is 180 dagen (ongeveer een half jaar) geldig en de verloopdatum van uw visum staat vermeld op het visumformulier. Als u vaker met hetzelfde visum naar Turkije op vakantie wilt, dient uw paspoort of identiteitskaart telkens tenminste 6 maanden geldig te zijn vanaf de dag dat u Turkije betreedt. Als dit niet het geval is, komt u Turkije niet in en wordt u teruggestuurd naar het land van herkomst.

Meivakantie Turkije erg populair (en goedkoop)

Vrouw met cocktail op het strand onder een parasol

De meivakantie in Turkije vieren is erg populair onder de vakantiegangers. Dit komt mede door de goedkope prijzen waarvoor je nog steeds naar Turkije op vakantie kunt.

Een rondje langs de bekende vakantieaanbieders laat zien dat een vakantie incl. vliegreis erg goedkoop is. De gemiddelde temperatuur in de bekende Turkse badplaatsen ligt tussen de . In Antalya is het gemiddeld 25 graden met amper neerslag, zonzeker dus! Ga je meer richting Griekenland dan zit je bijvoorbeeld in Bodrum met 24 graden en amper neerslag ook altijd goed. Geen wonder dat veel Nederlanders graag in de meivakantie naar Turkije gaan.

[adsense]

De 14 daagse weersverwachting laat ook zien dat je je om het weer geen zorgen hoeft te maken. In Bodrum wordt het tussen de 24 en 22 graden. Bekijk de weersverwachting voor Bodrum. In Antalya is het warmer. Hier ligt de temperatuur in de meivakantie tussen de 30 en 26 graden met volop zon. Bekijk de weersverwachting voor Antalya.

Corendon

Corendon heeft op dit moment meer dan 400 aanbiedingen, waarvan de goedkoopste 376 euro is. De gemiddelde prijs voor een goedkope vakantie ligt tussen de 400 en 500 euro voor 8 dagen.

Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter biedt aanbiedingen van meerdere reisorganisaties, waardoor je hier altijd een goede prijs hebt. De goedkoopste vakantie naar Turkije is hier 367 euro. Ook hier heb je voor nog geen 400 euro gemiddeld een fijne vakantie.

[adsense]

TUI

Bij TUI is het aanbod al minder geworden, hier is al veel uitverkocht. De goedkoopste meivakantie is dan ook 612 euro voor 8 dagen.

Vroegboeken vakantie Turkije weer in trek

Uitzicht op zee en de kustlijn van Alanya, Turkije

Nederlandse vakantiegangers hebben weer zin in een vakantie naar Turkije. Tot deze conclusie komt VakantieDiscounter na het vergelijken van hun vroegboekcijfers met dezelfde periode van vorig jaar.

“Het geeft wel aan dat consumenten het vertrouwen in Turkije als vakantieland weer hebben gevonden”, zegt marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. “Er is minder onrust, dus we durven weer.”

Alanya blijkt erg populair te zijn. Bij reizigers zonder kinderen steeg de populariteit van deze Turkse badplaats met 24 procent in 2017 naar 38 procent dit jaar. Bij gezinnen met kinderen is dit 34 procent in 2018.

[adsense]

Meer te besteden voor vakantie

Vooral stellen leggen hun vakantie vroeger vast. Waar de verhouding tussen stellen zonder kinderen en stellen met kinderen vorig jaar nog 50/50 was, is dat dit jaar 58/42 procent geworden. Stellen zonder kinderen kiezen veelal voor een verblijf met ontbijt. Maar liefst 90 procent van de gezinnen kiezen voor het gemak van all inclusive.

Daarnaast bleek uit het onderzoek van VakantieDiscounter dat de keuze voor 5 sterren hotels gedaald is naar 47 procent in 2018. Vorig jaar was dit nog 60 procent. Reizigers kiezen nu vaker voor 4 sterren hotels.

Met de economie gaat het beter, dus men besteedt meer aan de vakantie. Gemiddeld wordt er dit jaar 6 procent meer uitgegeven. Bij gezinnen is dit 10 procent.

[adsense]

“Afgelopen jaren waren lastig voor de Turkse toeristenindustrie. Nu de vraag weer aantrekt zien we ook de reissommen weer langzaam stijgen. Al blijft Turkije nog altijd een stuk voordeliger dan de all time favorite Spanje”, aldus marketingmanager Thijs Keukenmeester.

Geen visum voor Amerikanen en Turken meer

De vlag van de Verenigde Staten en Turkije in elkaar verweven

Amerikanen die naar Turkije willen reizen ontvangen voorlopig geen visum meer. Ook Turken die naar de Verenigde staten willen gaan krijgen op dit moment geen visum meer. Door een diplomatiek geschil is besloten de visumverstrekking aan beide kanten te stoppen.

“Recente gebeurtenissen dwingen de Amerikaanse regering ertoe om de toewijding van de Turkse overheid aan de veiligheid van Amerikaans ambassadepersoneel opnieuw te beoordelen”, zo schrijft de ambassade in Ankara in een verklaring.

[adsense]

De landen liggen met elkaar overhoop sinds een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd opgepakt.  Het gaat om Metin Topuz, schrijven Turkse staatsmedia, een Turkse burger die vorige week woensdag werd opgepakt op verdenking van terrorisme. De Turkse aanklager brengt Topuz in verband met de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de regering-Erdogan achter de mislukte coup van vorige zomer zat.

Totdat dit geschil is opgelost is het niet mogelijk om via onze website een visum voor Turkije voor Amerikanen aan te vragen.

Aardbeving van 6,7 tussen Kos en Bodrum

Afgelopen nacht is er een aardbeving met een kracht van 6,7 geweest in de buurt van Bodrum. De beving is gevoeld langs de kust van Turkije en op de Griekse eilanden. Het zwaarst getroffen is het Griekse eiland Kos.

Op Kos zijn veel gebouwen beschadigd of ingestort. Op dit moment is er sprake van 2 doden en minstens 120 gewonden. Of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn is nog niet duidelijk.

Epicentrum van de aardbeving voor de kust van Bodrum

Bij de plaats van het epicentrum, voor de kust van Bodrum, is geen sprake van paniek. Er zijn geen doden te betreuren en men spreekt over enkele lichtgewonden.

[adsense]

TUI evacueert nog niet

Reisorganisatie TUI is nog niet van plan om mensen te evacueren. Eerst wordt bekeken of iedereen veilig is en of de hotels nog bewoonbaar zijn. Hierbij gaat het vooral om Kos, waar meerdere gebouwen zwaar beschadigd zijn.

Bodrum veilig

Gouverneur Esengül Civelek van de Turkse provincie Mugla, waar Bodrum deel van uitmaakt, bevestigd dat er geen doden zijn gevallen en ook dat er geen gevaarlijke schade aan gebouwen is. Enkele plezierbootjes hebben wel schade opgelopen doordat het water snel 10 cm steeg.