Een rondreis maken door West-Turkije

Binnenplein van de Çamlıca-moskee in Istanbul, Turkije

Turkije is een prachtig land. Veel mensen die aan Turkije denken die denken aan een all-inclusive resort om bij het hotel heerlijk te relaxen aan het zwembad en een mooi strand in de omgeving te bezoeken. 

Echter heeft het land veel en veel meer te bieden. Een rondreis is een absolute aanrader, of het nou om een autoreis, georganiseerde reis of een andere soort rondreis gaat. Wij vertellen je wat je tijdens een dergelijke reis door het westen van Turkije allemaal kunt ontdekken.

De diversiteit van een rondreis door Turkije

Heteluchtballonnen boven een weg in de plaats Göreme in Cappadocië, Turkije

De reden waarom Turkije zo’n aanrader is, komt voornamelijk door de diversiteit. Het land kent een lange geschiedenis, zeer rijke cultuur, prachtige natuur en landschappen en overheerlijk eten. Bovendien is de infrastructuur goed, waardoor een autovakantie of reis met de bus goed verloopt.

De meeste rondreizen door Turkije beginnen in Istanbul, waarna je richting de kust gaat en richting het zuidoosten de kust van Turkije afreist. Vervolgens ga je via het binnenland langs prachtige bestemmingen weer terug naar Istanbul. Of je vliegt al eerder weer terug vanaf de luchthaven Ankara of vanaf luchthaven Antalya. 

Beginpunt van de reis: Istanbul

Doorkijk in de Çamlıca Moskee in Istanbul

De meeste reizen door Turkije beginnen in Istanbul. Bij aankomst in deze wereldstad krijg je meteen de kans om te genieten van het heerlijke eten. Wellicht zal je even moeten wennen aan de chaos en drukte om je heen, maar dit kent ook zijn charme.

Door de hele stad heen vind je talloze prachtige bezienswaardigheden. Je hebt daarom sowieso meerdere dagen nodig om de stad te ontdekken. Enkele bezienswaardigheden die je niet moet missen zijn de Blauwe Moskee, de Hippodrome, de Grote Bazaar en het Archeologisch Museum. Oh, en het Topkapi Paleis mag je absoluut niet overslaan!

Richting de westkust

Ruïnes van de Tempel van Apollo in Didim, Turkije

Na een paar dagen tot een kleine week in deze drukke en chaotische stad te zijn geweest wil je natuurlijk wat meer rust en natuur zien. Vanaf Istanbul reis je richting het zuiden naar de zuidwestkust waar verschillende mooie badplaatsen zijn gelegen. 

Denk aan plaatsen als Izmir, Didim of Bodrum. Persoonlijk vinden we Didim een echte aanrader vanwege alles wat deze plaats te bieden heeft. Je vindt er voldoende rust om helemaal tot ontspanning te komen, er is geen massatoerisme, zoals andere badplaatsen als Marmaris en er zijn nog meer mogelijkheden om actief te zijn.

Bij Didim vind je bijvoorbeeld de bekende opgravingen van de tempel van Apollo, mooie stranden, leuke excursies en activiteiten en het is de ideale uitvalsbasis om andere plekken in de omgeving te bezoeken.

Reis verder naar Antalya

Weg met auto's in de buurt van het strand met turquoise water

Vervolgens is het mogelijk om verder te reizen langs de kust naar Antalya. Tijdens deze reis zie je meer van de prachtige Turkse kust en heb je de kans om verschillende plekken langs deze route te zien.

Antalya is bij veel reizigers en toeristen gewild vanwege de mooie stranden. Het bekendste strand is zonder twijfel Lara Beach. Geniet en relax van dit mooie zandstrand en met schitterend helder blauw water.

In Antalya kun je ook de Tahtali berg beklimmen of met de kabelbaan omhoog om boven alsnog van het prachtige uitzicht te genieten. Tot slot is Antalya een bekende bestemming vanwege het Zandsculpturenfestival dat er jaarlijks wordt georganiseerd.

Verder richting het oosten of omhoog richting Ankara

Het Atatürk Mausoleum in Ankara, Turkije

Je kunt nog veel verder doorreizen richting het oosten van Turkije. Het land gaat nog veel verder door en er is nog veel meer te zien. Echter focussen de meeste rondreizen op het westen van Turkije, omdat hier de bekendste en meest interessante plaatsen zijn te vinden. 

Wanneer je vanaf Antalya naar het noorden reist kun je de hoofdstad Ankara bezoeken. Vaak denken mensen dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, maar de hoofdstad is Ankara.

In deze stad ben je al snel een aantal dagen zoet. Hier bezoek je de Ankara Citadel en heb je de kans om echte romeinse baden te bezoeken. Hoogtepunt is zonder twijfel het bezoeken van het Atatürk Mausoleum.

Energiezuinig vakantie vieren in Turkije

Prachtige boulevard aan zee met groene bomen in Kemer, Turkije

We worden met zijn allen steeds milieubewuster. Misschien houd je nauwgezet je energie-, gas-, en waterverbruik in de gaten en laat je de auto wat vaker staan. Ook energie vergelijken heeft je misschien geholpen om een goedkope en groene energieleverancier te vinden.

Nu sta je op het punt je vakantie te boeken en vraag je je af: hoe kan ik mijn vakantie naar Turkije zo groen mogelijk houden? Daar geven we je antwoord op in dit artikel.

Het energielabel

Het ene vakantieverblijf is energiezuiniger dan het andere en gelukkig is het vaak niet moeilijk om erachter te komen hoe milieuvriendelijk een verblijf is. Als een hotel of vakantiepark energiezuinig is, zal dit aspect zeker gepromoot worden om zo de concurrentie voor te blijven.

Turquoise Hotel in Side, Turkije

Een kijkje op de site van een desbetreffend vakantieverblijf vertelt je vaak al voldoende. Ook kun je natuurlijk telefonisch contact opnemen. Als je nog geen hotel op het oog hebt, google dan ‘energieneutrale vakantiewoning’ en kijk wat het aanbod is.

Wil je de meeste zekerheid hebben? Zoek dan naar verblijven die een Green Key-keurmerk hebben ontvangen. Dit keurmerk is internationaal en heeft hoge maatstaven wat betreft energie- en waterverbruik.

Let op je eigen energieverbruik

Natuurlijk kun je een Green Key-hotel boeken, maar als je elke dag een uur onder de douche staat, zal het waterverbruik toch flink zijn. Er zijn dus ook een aantal dingen die je zelf kunt doen of laten wanneer je op vakantie bent. In de praktijk kan het echter lastig zijn om onze goede voornemens uit te voeren. Je bent nu eenmaal op vakantie en je hebt natuurlijk die rust en luxe welverdiend.

Vrouw in bad met schuim en voeten over de rand

Doordat we onszelf wat extra willen verwennen op vakantie verbruiken we al snel meer water en meer stroom. Zo blijkt dat vakantiegangers gemiddeld maar liefst drie keer zoveel water verbruiken. Ook met stroom wordt minder zuinig omgegaan, want alle kosten, zoals die van de airco, zijn al inbegrepen bij de totale prijs.

Wil je je goede voornemens om milieubewust te leven op vakantie voortzetten, dan is het belangrijk om je stroom- en waterverbruik goed in de gaten te houden.

Vliegen

Je hebt misschien al nagedacht over het vervoer in Turkije, maar hoe zit het met het vervoer ernaartoe? Waar we vaak niet bij stilstaan is hoe schadelijk vliegen is voor het milieu.

Koffer met groene bladeren op een houten achtergrond

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je niet met de auto naar Turkije gaat, maar als je een vlucht boekt, doe het dan via FlyGRN of Greenseat. Deze vergelijkingssite gebruikt hun inkomsten om de geboekte vluchten gratis te CO2 compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten planten.

Heb je al een ticket geboekt? Dan kun je ook zelf achteraf tegen een vergoeding de CO2 van je vlucht compenseren.

Pamukkale (Kasteel van katoen) en Hierapolis in Turkije

Jonge vrouw met hoed geniet van het uitzicht op Pamukkale, Turkije

Turkije is voor Nederlanders één van de meest populaire vakantiebestemmingen. De meeste toeristen zullen zich ophouden aan de Turkse Rivièra, in het zuidwesten van Turkije. Hier zijn veel stranden, is altijd zon en zijn er talloze hotels en resorts.

Maar Turkije biedt veel meer dan zon, zee en strand. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Pamukkale en Hierapolis.

Kasteel van katoen

Uitzicht over de baden in Pamukkale (Kasteel van katoen) in Turkije

Wanneer je in het zuidwesten van Turkije bent, waar de meeste toeristen naartoe gaan, dan loont het om de binnenlanden in te trekken. Een grote stad die je tegenkomt als je vanaf de kust de binnenlanden inrijdt, is Denizli. Iets ten noorden van Denizli kun je genieten van een prachtig natuurfenomeen, namelijk Pamukkale.

Pamukkale betekent in het Nederlands ‘kasteel van katoen’ en bestaat uit een grote helling of plateau met terrassen. Vanaf de helling stroomt helder blauw water in deze terrassen. Dit is op zich al mooi om te zien, maar het bijzondere is dat de terrassen spierwit zijn. Dit is het gevolg van kalksteenafzettingen. Het stromende water is namelijk warm, met een gemiddelde temperatuur van 35° Celsius en zit vol met kalk.

Als het water afkoelt, slaat calciumcarbonaat neer en vindt er kalkvorming plaats. Zo zijn in duizenden jaren, prachtige witte kalkterrassen ontstaan. Het gehele plateau heeft een mooie witte kleur en lijkt op een wit sprookjeskasteel. Vandaar ook de naam ‘kasteel van katoen’.

Enkele van de met water gevulde terrassen zijn opengesteld voor het publiek. Hier kun je dus heerlijk in warm water ontspannen. Wanneer je het gebied betreedt, moet je wel je schoenen uitdoen. Pamukkale kan soms druk zijn, waardoor enige bescherming nodig is.

De ruïnes van Hierapolis

Pamukkale trekt zoveel belangstelling dat het nabijgelegen Hierapolis soms vergeten wordt. Hierapolis werd in de 2de eeuw voor Christus gesticht. Directe aanleiding voor de stichting van Hierapolis was Pamukkale. Aan het water werd namelijk een geneeskrachtige werking toegeschreven. Neem je zwembroek mee, want je kunt hier ook in zwemmen.

Mensen zwemmen in het antieke Cleopatra's zwembad met thermaal water in Hierapolis, Turkije

Hierapolis is onlosmakelijk met Pamukkale verbonden en is daarom de moeite waard voor een bezoek. Dat Hierapolis een grote stad was, blijkt wel uit de ruïnes die zijn overgebleven en die je kunt bezoeken.

Er liggen ruïnes van een enorm theater, waar plek was voor 7.000 mensen, een Romeins badhuis waar nu een museum in is gevestigd, een basiliek en een tempel.

In het theater vindt jaarlijks nog een groot muziekfestival plaats. Zowel Pamukkale als Hierapolis staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zaken regelen voor vakantie Turkije

Wanneer je naar Turkije reist, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Veiligheid gaat boven alles en de veiligheidssituatie in Turkije kan van de ene op de andere dag veranderen. Check voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook gezondheid is belangrijk tijdens je vakantie, dus zorgverzekeringen vergelijken op zorg in het buitenland is.

Turkije verhoogt prijs voor visum

Logo van Istanbul op Istanbul Airport

Op 17 oktober hebben de Turkse autoriteiten de prijs van het elektronische visum voor Turkije flink verhoogd. Uiteraard hebben ook wij onze prijs hierop moeten aanpassen. De kosten voor een visum zijn gestegen van 25,95 euro naar 39,95 euro.

Visum voor 15 euro

Toen wij in 2014 begonnen met het aanbieden van het e-visum voor Turkije kostte deze 20 dollar. Door de lage dollarkoers was dat ongeveer 15 euro. Door een verhoging van de kosten door de Turkse autoriteiten en een hogere dollarkoers was de prijs van een visum al snel gestegen naar ongeveer 20 euro. Een visum ter plaatse op het vliegveld kopen kon destijds voor 25 euro.

Visum op het vliegveld in Turkije

Doordat het e-visum het visum volledig zou vervangen dat vroeger ter plaatse op het vliegveld in Turkije kon worden verkocht, kunnen wij niet met zekerheid zeggen of het op dit moment op ieder vliegveld in Turkije mogelijk is om een visum te kopen. Daarnaast is het onduidelijk wat de nieuwe prijs van een “visa on arrival” is. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je vooraf verplicht al een visum moet hebben als als je vertrekt vanuit Duitsland.

Turkije blijft populair vakantieland

Ondanks de verhoging van de prijs van het visum voor Turkije, blijft het land onverminderd populair onder vakantiegangers. 2019 was een recordjaar voor het Turkse toerisme en een deel van de inkomsten komt van Nederlandse vakantiegangers. Zo is Turkije nu, na Spanje, de populairste vakantiebestemming. Zo populair zelfs dat het Griekenland, de traditionele nummer twee, heeft ingehaald!

Door de relatief lage prijzen voor goede hotels is het een geliefde bestemming. Zo geliefd zelfs dat het de afstand met de nummer 1 (Spanje) flink aan het inhalen is.

Ondanks de verhoogde prijs voor het visum is een gezin met twee kinderen nog steeds honderden euro’s goedkoper uit voor een vakantie naar Turkije vergeleken met Spanje.

Een ongeval in Turkije… en nu?


Waarschuwingsbord voor natte vloer bij een zwembad

Een heerlijke vakantie kan in een klap omslaan in een nachtmerrie. Misschien word je bestolen, raak je je paspoort of visum kwijt of beland je in het ziekenhuis. De kans is klein, maar toch aanwezig. Het is daarom goed je van tevoren te vergewissen wat je in zo’n situatie moet doen.

Belangrijke telefoonnummers

Bewaar alle belangrijke telefoonnummers die je nodig kunt hebben, niet alleen op je telefoon, maar ook op papier. In Turkije zijn er drie nummers voor de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 155
  • Brandweer : 110
  • Ambulance: 112

Noteer ook het reguliere nummer en het noodnummer van je reisverzekering en de reisorganisatie.

Vrouw met telefoon op het strand

De Nederlandse ambassade en het consulaat

Wanneer je nog in Nederland bent en de ambassade nodig hebt, bel je het volgende nummer: +31 247 247 247. Ben je al in Turkije en gebruik je een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade om hoge beltarieven te omzeilen. Je kunt ze eventueel ook op twitter bereiken (@247BZ).

Nederlandse ambassades zijn 24/7 bereikbaar en hetzelfde geldt voor consulaten. In Turkije is de Nederlandse ambassade gevestigd in Ankara en het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul. Bij de ambassade kun je terecht voor het aanvragen van je paspoort, maar ook met zaken als vermissing, opname in het ziekenhuis of ontvoering.

Ziekenhuisopname

Klein meisje met stethoscoop en teddybeer

Mocht je door onvoorziene omstandigheden in het ziekenhuis opgenomen worden, dan kan het nuttig zijn om de ambassade hiervan op de hoogte te stellen. Informeer vervolgens je familieleden in Nederland, je reisverzekering en je reisorganisatie. De ambassade kan je hierbij helpen.

In het geval je niet verzekerd bent, kan de ambassade zelfs contact opnemen met je familie in Nederland met het verzoek om geld over te maken. Vergeet niet voor je vertrek naar Turkije een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstand zal een grote hulp zijn bij een ongeluk, zeker wanneer jij de schuldige partij bent.

Paspoort kwijt

Paspoorten met stempel van Turkije

Wanneer je je paspoort in Turkije kwijtraakt en je bent van plan binnenkort terug te reizen naar Nederland, is het nodig om een nooddocument aan te vragen. Hiervoor zul je met de juiste documenten naar de ambassade of het consulaat moeten gaan.

Vul ook een C2-formulier in en geef deze persoonlijk af bij de ambassade, om te voorkomen dat iemand misbruik kan maken van je vermiste document.

Pinpas kwijt

De ambassade zal geen geld lenen of je ticket voorschieten, wanneer je je betaalpas kwijt bent. Toch kunnen zij je helpen door advies te geven omtrent het overmaken van geld vanuit Nederland. Blokkeer in ieder geval direct je betaalpas en doe aangifte bij de politie.

Met de auto op vakantie naar Turkije

Weg met auto's in de buurt van het strand met turquoise water

Het vliegtuig is een populair vervoersmiddel, maar toch blijft de auto nummer 1 vervoersmiddel voor de zomervakantie. Ook richting Turkije zijn er genoeg vakantiegangers die een roadtrip van hun reis maken. De reis is immers onderdeel van de voorpret.

Het uitstippelen van de route, geen zorgen over het maximum gewicht van je bagage zoals bij een vliegreis en kunnen stoppen wanneer je wilt. Met een beetje doorrijden kun je binnen 2 tot 3 dagen al in Turkije zijn, maar je kunt er ook langer voor uittrekken en er een week over doen met extra stops.

Aan jou de keuze! Maar heb je een goede autoverzekering mocht er onderweg iets gebeuren?

Autoverzekering voor je autovakantie

Groene kaart voor auto verzekering papieren

Met een auto ben je verplicht om ook een verzekering voor je voertuig te hebben. Als je een autoverzekering hebt, dan heb je ook een zogenoemde ‘groene kaart’ van je autoverzekeraar. Dit is een geldig internationaal verzekeringsbewijs en is in bijna alle landen geldig.

Landen waar je groene kaart niet geldig is, staan doorgestreept op de kaart. Hoewel het niet verplicht is om in ieder land deze kaart in je dashboard op te bergen, is het wel fijn om hem mee te nemen. Noteer ook belangrijke verzekeringsgegevens en een alarmnummer voor als je pech of schade krijgt.

Pechhulp

Auto wordt weggesleept door een sleepwagen

Panne onderweg naar Turkije, daar zit je niet op te wachten. Kijk goed of in de polisvoorwaarden van je autoverzekering ook pechhulp is opgenomen. Dit is namelijk niet standaard bij iedere verzekering.

Je kunt je autoverzekering uiteraard wel uitbreiden met pechhulp. Zo weet je zeker dat als er tijdens je autoreis iets gebeurt, je snel wordt geholpen en kosten voor bijvoorbeeld vervangend vervoer zijn gedekt.

Prijzen autoverzekering

Wil je de prijs bekijken van een autoverzekering en controleren of je misschien je autoverzekering nog moet aanpassen en uitbreiden? Met pechhulp, een inzittendenverzekering, Allrisk of iets anders? Check het bij je verzekeraar.

Vakantietips voor je volgende vakantie naar Turkije

Drie vrienden knuffelen op de top van de berg met uitzicht over Chirali Beach in Turkije

Als je voor het eerst naar Turkije op vakantie gaat zijn er misschien dingen waar vragen over hebt of nog niet aan gedacht had. Wij hebben enkele handige reistips voor Turkije voor je op een rij gezet.

Kies voor all inclusive (of niet)

Turkije staat bekend om haar vele all inclusive hotels.De een gruwelt ervan, terwijl een ander het ideaal vindt. De meest vakantiegangers kiezen voor all inclusive omdat het zorgt voor een ontspannen vakantie. Je hoeft niet elke dag te denken waar je gaat eten of “wat eten we vandaag?”.

Turkse thee en mezze in een restaurant

Uit ons eerdere onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de reizigers een all inclusive vakantie boekt. Ondanks het clichébeeld van Turkije als all inclusive land koos een groot deel hier juist niet voor.

Je hebt vele uitstekende restaurantjes en terrassen waar je heerlijk kunt genieten van de Turkse keuken. En dan hebben we het niet over de Turkse pizza. Welke plaats je ook bezoekt, er is altijd genoeg keuze voor goed en lekker eten.

Verschillen in regio’s in Turkije

Turkije is een enorm groot land en er zijn dus ook verschillen langs de kust. Er wordt vaak gesproken over 3 gebieden, namelijk de Egeïsche kust, Lycische kust en de Turkse rivièra.

Turkse regio's: Egeïsche kust, Lycische kust en Turkse rivièra

Egeïsche kust

In het westen van Turkije ligt de Egeïsche kust met bekende plaatsen als Izmir, Kusadasi en Bodrum. Deze streek ligt direct naast de Griekse eilanden en vanaf Bodrum kun je een dagtocht maken naar Kos. De Egeïsche kust lijkt nog het meest op Griekenland met dorpen en steden met voornamelijk witte huizen. Wandel over de gezellige boulevards en verblijf in hotels die hier net wat luxer zijn.

Lycische kust

In het zuidwesten ligt tussen de Egeïsche kust en de Turkse rivièra de regio die de Lycische kust wordt genoemd. De regio staat bekend om haar gezellige plaatsen zoals Marmaris en Fethiye. Hier zul je eerder een appartement boeken dan een groot resort hotel. Je kunt er genieten van vele gezellige bars, café’s en restaurantjes.

Turkse rivièra

Ga je voor zon en all inclusive dan is de kans groot dat je in de Turkse rivièra terecht komt. Hier liggen de meeste badplaatsen en resorts in grote plaatsen zoals Antalya, Side, Kemer en Alanya. Het is populair bij veel Nederlanders. Je hebt hier all inclusive resort voor ieders budget.

Het klimaat is hier het meest geschikt voor een zon, zee, strandvakantie. De zomerse temperaturen beginnen hier al in het voorjaar en eindigen pas in het late najaar. In de andere regio’s is de zomerse periode korter.

Foto’s maken met je mobiel

Twee vriendinnen maken een selfie voor de Blauwe Moskee in Istanbul, Turkije

Tegenwoordig niet meer weg te denken. Waar je in een ver verleden nog je fotorolletje moest laten ontwikkelen om te zien of je foto’s überhaupt wel mooi geworden waren, schiet je tegenwoordig overal raak. Turkije is een fotogeniek land met prachtige gebouwen en zonovergoten stranden.

Je mag overal vrij fotograferen, er zijn echter een paar uitzonderingen. Zo mag je in het oosten van Turkije geen vrouwen fotograferen. Hiervoor moet je eerst toestemming hebben van de vader of echtgenoot.

Als je een moskee bezoekt mag je geen foto’s maken tijdens het gebed en moet je je flits uitzetten. In sommige moskeeën is het altijd verboden, let hierop als je een moskee bezoekt.

Fotografietips

Wil je dit keer echt eens mooie foto’s maken dan zijn er een paar basisregels die zorgen voor een perfect plaatje. We zijn gewend om het onderwerp in het midden van een foto te zetten. Kies er eens voor om het onderwerp een derde van links of rechts te plaatsen in het kader.

Dit is de “regel van drie”, wat vroeger in de schilderkunst al werd toegepast voor een mooie compositie. Bij sommige telefoons kun je een grid aanzetten waarbij je de lijnen op de juiste positie hebt.

Smartphone met gridlines maakt een foto van luchtballonnen in Cappadocië, Turkije

Een van de belangrijkste punten is de belichting van de foto. Soms is je foto overbelicht (teveel licht) of onderbelicht (te donker). Dit kun je oplossen door op het onderwerp op je scherm te tikken met je vinger. De camera zal dan automatisch het onderwerp goed belichten.

Wat ook kan helpen is om de zon niet in je lens te laten schijnen. Zorg dat de zon in je rug schijnt of aan de zijkant voor een mooi schaduweffect.

Een volledig scherpe foto kan mooi zijn, maar wat het nog interessanter maakt is werken met scherpte en diepte. De Samsung Galaxy telefoons hebben hier mooie opties voor die dit automatisch voor je doen. Door op het onderwerp te tikken met je vinger zal je camera deze scherpstellen en de omgeving vervagen. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp er nog beter uitspringt op de foto.

Goede reisverzekering

Wat is de juiste reisverzekering voor jou? Je hebt de keuze uit verschillende reisverzekeringen. Ga je niet zo vaak op vakantie dan is een kortlopende reisverzekering de juiste keuze voor jou. Ga je vaker dan kun je kiezen voor de doorlopende reisverzekering.

Ben je van plan een wereldreis te maken dan is een langlopende reisverzekering geschikt voor jou.

Dokter helpt met een gebroken arm

Verzeker je reis op tijd en vergelijk alle verzekeraars met elkaar. Ze verschillen van elkaar qua dekking en kosten. Bekijk en vergelijk goed wat voor jou van toepassing is. Het zou zonde zijn als je dekking niet voldoende is.

Denk ook om een annuleringsverzekering. Als je vakantie om wat voor reden dan ook niet meer doorgaat, en je hebt geen annuleringsverzekering afgesloten, dan kun je fluiten naar je geld. Een goede annuleringsverzekering kan dit voorkomen.

Per verzekeraar kan het verschillen met welke geldige redenen je aanspraak kan maken op teruggave van (een deel) van het geld. Je kunt dit bekijken in de polisvoorwaarden.

Opgelicht door officieleturkijevisum.com

Laptop met uitroepteken in tekstballon

De laatste dagen krijgen wij veel klachten over de website officieleturkijevisum.com. Mensen krijgen geen visum, kunnen geen contact opnemen of krijgen een nep visum voor Turkije. Voor diegene die bij deze website een visum heeft gekocht hebben we slechts nieuws. Er is sprake van oplichting en je zult je geld niet terugkrijgen.

Helaas zijn er meerdere websites die visums voor Turkije lijken te verkopen, maar dit vervolgens niet leveren of doen alsof. Zij doen dit door lage bedragen te vragen, waardoor je sneller geneigd bent om hier het visum te kopen. Vervolgens hoor je niks meer van ze of krijg je een visum geleverd die ongeldig wordt verklaard door de Turkse douane. Ze hebben dan namelijk een andere nationaliteit op het visum ingevuld dan die je hebt opgegeven tijdens de visumaanvraag. Hierdoor kunnen zij je een gratis (maar ongeldig) visum leveren, maar wel jouw geld ontvangen.

Wat kun je nu doen?

Helaas zul je je geld van officieleturkijevisum.com niet meer terug krijgen. Ook zijn ze onbereikbaar en is het niet bekend wie er achter deze website zit. Ook zit je nu zonder een geldig visum voor Turkije. Je zult daarom nu alsnog een visum moeten aanvragen die wél geldig is.

Hoe herken je een betrouwbare website?

Als je voor het eerst iets koopt bij een onbekende website moet je altijd op een paar dingen letten. Kijk altijd of de website een beveiligde verbinding heeft. Dit kun je herkennen aan https in de url of een groen slotje in de url balk van je browser.

Daarna een hele belangrijke controle is of de website recente én goede reviews heeft. Zelf laten wij de reviews afhandelen en controleren door een externe onafhankelijke website Kiyoh.nl – bekijk hier onze goede reviews

Websites die alleen reviews op hun eigen website tonen, en die niet op andere websites te vinden zijn, hebben zelf invloed op welke reviews ze tonen en kunnen deze zelfs zelf verzinnen. Dit is dus niet betrouwbaar.

Een laatste controle is of een website goed te bereiken is. Bekijk of ze een e-mail adres hebben, chat, whatsapp of telefoonnummer. Als test kun je altijd even mailen, chatten of bellen om te zien of ze bereikbaar zijn. Wij zijn elke dag bereikbaar via e-mail, whatsapp en chat en reageren vrijwel direct.

Visum Turkije aanvragen

Wil je een visum van een betrouwbare website? Dan zit je goed bij Turkijevisum.nl. Wij bestaan als sinds 2014, zijn goed bereikbaar en hebben uitstekende reviews.

Klik hier om je visum Turkije aan te vragen

[adsense]

Top 5 beste plekken om te bezoeken in schitterend Turkije

Luchtballonnen boven het landschap van Cappadocië in Turkije

Turkije is een geweldig land boordevol geschiedenis en een prachtige cultuur, wat het bij uitstek een top vakantiebestemming maakt. Bezoek in Turkije maar liefst twee van de zeven wonderen van de antieke wereld. Of proef het heerlijke eten en ontdek de mooie cultuur die je zult zien in steden als Istanbul en Ankara. 

Wij helpen je om een keuze te maken al het moois dat Turkije te bieden heeft. Dit is onze eigen top 5 van de mooiste plekken in Turkije.

Ankara

Mausoleum van Ataturk (Anıtkabir) in Ankara, Istanbul

Veel mensen denken dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, omdat het de grootste stad van het land is. Maar je raadt het al, de hoofdstad is de mooie stad Ankara. De hoofdstad is prachtig en biedt vele activiteiten. Een van de dingen die je zeker moet bezoeken is het Mausoleum van Ataturk.

Dit grote gebouw wordt ook wel de Anıtkabir genoemd. Het is de laatste rustplaats van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de republiek van Turkije. Over Ataturk zeggen ze dat hij industrialisatie en modernisering in het land bracht en zo Turkije op de kaart zette. De enorme met steen beklede gebouwen weerspiegelen het Ottomaanse verleden van Turkije in hun architecturale en decoratieve bloei. 

Wanneer je het mooie Anıtkabir in je op hebt bezichtigd, bezoek dan de oude binnenstad met de nauwe straatjes. Hier vind je Ottomaanse huizen met hun rode daken, die deze drukke metropolis met hun verleden verbinden.

Istanbul

Uitzicht op de Hagia Sophia met kleurrijke tuin in Istanbul, Turkije

De stad Istanbul was altijd al een culturele smeltkroes in de afgelopen duizend jaar. Het heeft als basis de oudere Romeinse en Byzantijnse stad Constantinopel. Hierdoor heeft de stad een schat aan historie en honderden interessante dingen om te bezichtigen. 

De Hagia Sophia is onbetwistbaar een van de meest bekende attracties. Het gebouw deed afwisselend dienst. Eerst als Grieks Orthodoxe patriarchale kathedraal, toen als Ottomaanse keizerlijke moskee en op dit moment als museum: het Ayasofya Müzesi. Toen de Hagia Sophia gebouwd werd, was het een van de meest grote gebouwen ter wereld. Tegenwoordig heeft het nog altijd een van de grootste vrijstaande koepels ter wereld. 

Bezoek ook zeker de grote bazaar! Je kunt de hele dag door de Grand Bazaar slenteren, afdingen op kruiden, juwelen, tapijten en antiek. Eindig de avond op de racebaan van Istanbul Veliefendi, een bekende paardenracebaan.

Als de paardenraces afgelopen zijn, kun je doorgaan naar het Istanbul Veliefendi Race Course’s casino. Dit is een van de twee casinos in heel Turkije. Het casino heeft het gebruikelijke aanbod van slotmachines en tafelspellen om je geluk te proberen. En wie weet, je zou zo maar de volgende Fatima Moreira de Melo kunnen worden!

Efeze

Bibliotheek van Celsus in Efeze, Turkije

Efeze is één van de best bewaarde antieke steden in Turkije. In de Romeinse tijd was dit een rijke havenplaats, maar tegenwoordig ligt de stad een aantal kilometer landinwaarts. Loop hier over de marmeren paden, zodat je een goed idee krijgt hoe het leven er pakweg 2000 jaar geleden moet hebben uitgezien. Probeer Efeze ’s ochtends vroeg te bezoeken. Er is bijna geen schaduw en al het witte marmer weerkaatst de zon. Het wordt dus aardig heet.

Spektakelstuk van Efeze is de bibliotheek van Celsus. Opdracht voor de bouw werd gegeven door de zoon van Celsus, na de dood van deze Romeinse senator. Eigenlijk is de bibliotheek een mausoleum, want de marmeren sarcofaag van Celsus werd in de grafkelder onder de bibliotheek geplaatst.

Behalve de bibliotheek van Celsus vind je in Efeze een groot Romeins amfitheater, oud badhuis en uitstekend bewaard gebleven villa’s van de rijke inwoners van de stad.

Antalya

Uitzicht over Alanya met de kabelbaan naar boven

Deze stad is enorm populair bij toeristen, voornamelijk omdat Antalya de beste stranden van het land heeft. Het strand Lara beach is waarschijnlijk de meest bekende van alle stranden in Antalya. Dit vanwege het heldere water en het jaarlijkse Zandsculpturenfestival dat in Lara gehouden word. 

Je kunt hier de berg Tahtali beklimmen of neem de kabelbaan om van het schitterende uitzicht te genieten. Vanaf dit uitkijkpunt kun je verschillende historische plaatsen uit de regio zien liggen. Als je weer naar beneden gaat kun je de ruïnes van Phaselis bezoeken. Dit is een oude Lycische stad, gesticht door Alexander de Grote. Je kunt hier genieten van de goed bewaard gebleven huizen en het amphitheater.

Göreme

Huizen en hotels uit rotsen gehouwen in Göreme, Turkije

Göreme is dé toegangspoort tot Cappadocië, een van de mooiste streken van Turkije. De plaats staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege de eeuwenoude rotskerken die ooit in het zachte steen werden uitgehakt. De kerken werden vervolgens prachtig beschilderd met afbeeldingen van bijbelverhalen en heiligen. Een aantal van de schilderingen is uitstekend bewaard gebleven, een echte aanrader om te bekijken als je hier op vakantie bent.

In Göreme zijn niet alleen kerken in de rotsen uitgehakt, er werden zelfs hele steden gebouwd! Een grotwoning was eeuwenlang de perfecte huisvesting in het ruige klimaat van Cappadocië. In de zomermaanden was de grotwoning heerlijk koel, terwijl het in de winter beschutting bood tegen de harde wind en sneeuw. Een deel van de rotssteden zijn opengesteld voor het publiek. Als je hier rondloopt is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe mensen hier vroeger geleefd hebben.

Een echte aanrader tijdens je bezoek aan Cappadocië is om het landschap te zien vanuit een luchtballon. ’s Ochtends vroeg worden de tientallen ballonnen opgelaten. Terwijl je over het schitterende landschap zweeft zie je de zon opkomen. Onder je komen de kleuren van het grillige landschap tot leven: roze, rood, geel en wit. En ondertussen zie je de tientallen aardpiramides (in het Engels ook wel Hoodoos genoemd), waar de streek om bekend staat.

Dalyan en het schildpaddenstrand: weg van het massatoerisme

Iztuzu strand in Dalyan, Turkije

Wil je genieten van het échte Turkse leven, grote zeeschildpadden in het wild spotten en je vergapen aan een stad uit de oudheid met indrukwekkende rotsgraven? Ga dan naar Dalyan! Deze prachtige plaats ligt niet aan zee maar aan een helderblauwe rivier, op slechts een paar kilometer van het strand. En wat voor strand: hier nestelt de grote Caretta Caretta zeeschildpad en legt haar eieren, voordat ze de zee weer induikt.

Vakantie Dalyan en de Lycische Kust

Strand aan de Lycische kust in Turkije

Reizen naar Dalyan en de rest van de Lycische kust kun je boeken bij Tui, Vakantiediscounter en Corendon. Natuurlijk vind je hier een paar grote All Inclusive resorts maar over het algemeen is er veel minder massatoerisme. De meeste hotels zijn kleinschalig en worden gerund door Turkse families, die er alles aan doen om je in de watten te leggen. Verwacht brandschone kamers, heerlijke ontbijtjes met lokale producten en onovertroffen gastvrijheid.

De beste reistijd voor Dalyan is van april tot en met november. De temperaturen beginnen dan rond de 22°C in april en lopen op tot gemiddeld 34°C in de zomer. De zee is dan ook lekker warm met 30°C. En tenslotte heb je in de zomermaanden geen regen, ideaal dus!

[adsense]

Dalyan

Hotel met boten aan de rivier in Dalyan, Turkije

Dalyan is een klein plaatsje aan het meer van Köycegiz. Het ligt vlakbij zee en heeft een gezellig centrum met sfeervolle hotels en kleine restaurants waar je kunt genieten van de Turkse keuken. Het middelpunt van deze vissersplaats wordt gevormd door de kleine moskee en een plein waar je kunt genieten van de schaduw onder een van de bomen. Bestel op het terras een koude Ayran met een heerlijke salade en natuurlijk een van de Turkse specialiteiten zoals Kebab (mijn favoriet is de Iskender Kebab), linzensoep of Köfte (gekruide gehaktballetjes). Ook leuk is om een tafel vol Mezze te bestellen: dit zijn Turkse tapas.

Iztuzustrand

Iztuzu strand in Dalyan, Turkije

Een van de mooiste stranden van Turkije, en misschien wel van de wereld, is het Iztuzustrand. Het ligt vlakbij Dalyan, aan de monding van de rivier. De meeste hotels bieden een gratis shuttleservice naar het strand maar je kunt ook met de Dolmus (het lokale openbare vervoer) of met de taxi. Het allerleukste is natuurlijk om met de boot te gaan. Elke vijf minuten gaat er wel een bootje en onderweg vaar je langs de indrukwekkende antieke stad Kaunos, daarover later meer. Tijdens het varen vertelt de kapitein honderduit over de omgeving, de schildpadden en de natuur. En toegegeven: het is hier schitterend.

Caretta Caretta zeeschildpad

Op het witte zandstrand kun je genieten van de zon en de helderblauwe zee. Er is een strandbarretje waar je terecht kunt voor een koud drankje en een eenvoudige maaltijd. Het strand is beschermd vanwege de Caretta Caretta schildpadden die hier hun eieren leggen. Alle eieren zijn omheind om ervoor te zorgen dat je er niet per ongeluk op gaat staan. Om zeven uur ’s avonds wordt het strand afgesloten om te zorgen dat de schildpadden in alle rust eieren kunnen leggen en de uitgebroede babyschildpadden de weg naar zee kunnen vinden.

[adsense]

Kaunos en de rotsgraven

Rotsgraven van Kaunos in Dalyan, Turkije

Waar je ook in Dalyan verbijft, de kans is groot dat je uitzicht hebt over de indrukwekkende rotsgraven van de antieke stad Kaunos. De rotsgraven stammen uit de vierde eeuw voor Christus. Ze werden gebruikt om hun koningen te begraven, vandaar dat het ook wel de koningsgraven van Kaunos wordt genoemd. Ze behoren tot een van de mooiste bezienswaardigheden in Turkije.

Het antieke Kaunos zelf strekt zich uit langs de rivier, richting zee. De oude Grieken en Romeinen wilden de doden niet te dicht bij het woongebied bouwen. Hierdoor vind je graven en begraafplaatsen altijd een stukje van de stad vandaan.

Behalve de rotsgraven vind je in Kaunos nog veel meer opgravingen die prachtig zijn om te bekijken. Zo vind je de oude Akropolis op een steile rots. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Dalyan, het meer, de rivierdelta en het Iztuzu strand. Daarnaast is er een amfitheater, de haven agora (marktplein) en een Romeins badhuis. Deze laatste had vroeger een sociale functie. In het badhuis werden alle roddels uitgewisseld en politiek bedreven.

Modderbaden: je huid zo zacht als dat van een sultan

Modderbaden in Dalyan

Langs de rivier vind je diverse modderbaden waar je je van top tot teen kunt insmeren met het bruine goedje. Laat het opdrogen in de zon en spoel daarna onder de douche af en zie daar: je ziet er twintig jaar jonger uit! Je kunt ervoor kiezen om een trip naar de modderbaden te maken als excursie met je reisorganisatie maar ik raad je van harte aan om gewoon een bootje te regelen in de kleine haven van Dalyan. De reisorganisaties gaan met een stuk of vijftien grote boten naar de modderbaden die vervolgens worden overspoeld door toeristen. Beter om zelf te gaan en vervolgens de baden helemaal voor jezelf te hebben.

[adsense]

Winkelen op de markt

Kruiden op de markt

Altijd leuk op vakantie: winkelen op de markt. In Köycegiz aan de noordzijde van het meer is het iedere maandag marktdag. Je vind hier heerlijke groene en fruit uit de omgeving, lokale specialiteiten, kruiden, huishoudelijke artikelen en kleding. De meeste marktkooplui spreken een klein beetje Engels en natuurlijk is afdingen de nationale sport.