Waarom zou je dit jaar naar Turkije op vakantie gaan? Wij geven je acht redenen waarom Turkije dit jaar op jouw verlanglijstje moet komen te staan.

1. De prijs

Vrouw geniet in zwembad van de zon
Achterover leunen en genieten maar!

Omdat veel angstige toeristen Turkije dit jaar vermijden (de boekingen zijn maar liefst de helft lager dan vorig jaar) en omdat de Russen vanwege politieke spanningen niet naar Turkije gaan, zijn de prijzen ontzettend laag. Je krijgt dus veel vakantie voor je geld!

2. De mensen

Vrouwen met hoofddoekjes in een moskee
Rondleiding in een moskee door Turkse schoolmeisjes

Turkije staat bekend om zijn vriendelijke en gastvrije bevolking. Maak kennis met de aardige Turken tijdens je reis in Turkije die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk geniet van je kennismaking met hun land. Ze zijn er ontzettend trots op!

3. Het eten

Mezze
Heerlijke Mezze eten in Turkije

De Turkse keuken is wereldwijd beroemd en dat is niet zomaar. Dompel je onder in de heerlijke geuren en kleuren van de prikkelende gerechten. Begin een diner met Mezze, kleine voorgerechtjes, waardoor je direct verschillende dingen kunt proberen. Als hoofdgerecht kun je kiezen uit een van de talloze vlees-, vis- of vegetarische schotels. En natuurlijk sluit je af met een van de mierzoete toetjes zoals baklava (mijn favoriet!) of Turks fruit. Na je vakantie ben je gegarandeerd een paar kilo aangekomen!

4. De bezienswaardigheden

Witte kalkterrassen in Pamukkale
Witte kalkterrassen in Pamukkale

Turkije ligt op twee continenten en is een kruispunt tussen oost en west. Het heeft een zeer rijke historie en dat merk je: Turkije is bezaaid met bezienswaardigheden! Maak vanuit je hotel zeker een tripje naar Efeze (een goed bewaarde, antieke havenstad), Pamukkale (dat “kasteel van katoen” betekent) of Cappadocië (een streek in het binnenland van Turkije dat bekend staat om de aardpiramides en de ondergrondse steden).

5. Het heerlijke klimaat

Zie jij jezelf al liggen?
Zie jij jezelf al liggen?

Het klimaat in de kuststreken van Turkije is heel wat beter dan bij ons in Nederland! Als ik kijk naar de weersverwachtingen voor de komende week, zie ik heel veel zon en temperaturen die varieren tussen de 28 en 31 graden. Reden genoeg om een last-minute te boeken en te genieten van de lente die in Nederland maar niet door te breken lijkt.

6. De stranden

Heerlijk zonnen aan het strand
Heerlijk zonnen aan het strand

Turkije heeft maar liefst 436 stranden die zijn bekroond met de blauwe vlag: een internationaal keurmerk voor schone en veilige stranden. Dat maakt Turkije het land met de op één na meeste blauwe vlag stranden. Als je naar Turkije gaat kun je dus genieten van de mooiste stranden met een heerlijke azuurblauwe zee.

7. De hotels

Lekker eten en genieten bij het zwembad
Lekker eten en genieten bij het zwembad

Turkije staat bekend om de All-Inclusive hotels. Hier kun je genieten van zoveel eten en drinken als je wilt voor een vaste, lage prijs. Erg handig omdat je zo van te voren al weet hoeveel je uitgeeft aan je vakantie en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan! De hotels zijn van hoge kwaliteit en zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor mooie familiehotels, wellness hotels, hotels met een gigantisch waterpark of juist adult only hotels waar alleen volwassenen worden toegelaten. Voor ieder wat wils dus!

8. De prachtige natuur

Turkije is een gigantisch land en kent de meest indrukwekkende landschappen. Aan de Lycische kust vind je veel bossen en indrukwekkende kliffen. Je vind er afgeschermde baaien met prachtige stranden en je kunt hier naar het Iztuzu strand Caretta Caretta schildpad broedt.

In de binnenlanden vind je juist een heel ander soort landschap: Cappadocië is bijvoorbeeld erg kaal vanwege het harde klimaat (hete zomers en koude winters). Je vindt er prachtige aardpiramides en de mooiste kleuren rotsen: geel, wit, rood en roze. Het Taurusgebergte staat bekend om de mooie bloemen, terwijl de regio Bolu juist veel bossen heeft.