Als je naar Turkije gaat, moet je natuurlijk genieten van al het lekkers dat de Turkse keuken te bieden heeft. Turkije is wereldberoemd om de heerlijke gerechten. Heb je zoveel keuze dat je niet weet waar je moet beginnen? Deze 10 gerechten moet je echt proberen!

Mezze

Mezze

Mezze is een Turks voorgerecht. Het bestaat uit verschillende hapjes (een beetje als de Spaanse Tapas) waardoor je veel in een keer kunt proeven. De Turkse Mezze bestaat ook altijd uit een Turks brood met verschillende dips zoals Hummus en tomatensalsa.

Börek

Börek

Börek is heerlijk bladerdeeg of filodeeg gevuld met kaas, gehakt of spinazie. Het is een heerlijke snack die je op veel plekken kunt kopen.

Baklava

Baklava

Net als Börek gemaakt van filodeeg maar dan gevuld met noten (meestal walnoten, hazelnoten of pistache) en overgoten met honing. Een heerlijk (maar machtig) dessert. In Turkije heb je veel banketbakkers waar je allerlei soorten baklava kunt proberen. Mijn persoonlijke favoriet is de baklava met pistache!

Linzensoep

Linzensoep

In Turkije proef je de lekkerste linzensoep van rode linzen. In Turkije wordt traditioneel een soepje als voorgerecht gegeten en zo’n beetje elk restaurant in Turkije heeft de rode linzensoep op zijn menu staan.

Kebab

Iskender Kebab

Kebab is kippen-, rund- of lamsvlees op een grote spies. Als je kebab besteld, wordt het vlees met een met een snijapparaat of een groot mes afgesneden. Je hebt verschillende soorten kebab, zoals het in Nederland bekende Döner kebab en Iskender Kebab, dat ik mega lekker vind. Iskender kebab is kebab met tomatensaus op stukjes pitabrood met pepers en yoghurt. Zeker het proberen waard!

Dolma

Dolma

Dolma is een gerecht van gevulde bladeren met gehakt, groenten of rijst. Het bekendste zijn natuurlijk de gevulde wijnbladeren met rijst en kruiden. Heerlijk als voorgerecht of als hapje tussendoor.

Sucuk

Sucuk

Als je in Turkije bent moet je absoluut de lekkere Sucuk proberen! Sucuk is een droge, gekruide worst gemaakt van rundvlees die meestal wordt gebakken. Je kunt hem eten in stukjes met ei of op een tosti. Hij wordt eigenlijk de hele dag door wel gegeten: zowel bij het ontbijt, ’s middags of ’s avonds.

Turks fruit

Turks fruit

Turks fruit of Lokum is een verrukkelijke zoete lekkernij. Het is verkrijgbaar in talloze smaken zoals vanille, granaatappel, pistache, koffie en mijn favoriet: rozen. Turks fruit is een geliefd souvenir en je kunt het dus bij de meeste toeristenwinkeltjes krijgen.

Gözleme

Gözleme

Gözleme zijn een soort pannenkoekjes die gevuld worden met vlees, vis, kaas, groenten of zelfs suiker (ja, alles past erin :-) ). De pannenkoek wordt vakkundig dichtgevouwen en gebakken op een traditionele bolle bakplaat. Erg lekker als tussendoortje.

Köfte

Köfte

Lams- of rundergehakt dat wordt gebakken met veel kruiden en stukjes ui. Ze worden gebakken als kleine hamburgertjes en meestal geserveerd met paprika’s en peper.

Welk gerecht is jouw favoriet?